Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη επτά άτομα και πέντε οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Περιοριστικά μέτρα κατά επτά Ρώσων πολιτών και πέντε ρωσικών οντοτήτων που ευθύνονται για τη διεξαγωγή εκστρατείας χειραγώγησης ψηφιακών πληροφοριών με τίτλο «RRN» (Recent Reliable News) αποφάσισε να επιβάλει το Συμβούλιο της ΕΕ, στοχεύοντας τη στρέβλωση των πληροφοριών και τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η εν λόγω εκστρατεία, στην οποία έχουν συμμετάσχει κρατικοί φορείς ή φορείς που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, βασίζεται σε ψευδείς ιστοσελίδες που σφετερίζονται την ταυτότητα εθνικών μέσων ενημέρωσης και κρατικών ιστοτόπων, καθώς και σε ψευδείς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η συντονισμένη και στοχευμένη χειραγώγηση πληροφοριών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής εκστρατείας της Ρωσίας κατά της ΕΕ και των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα στo InfoRos και σε τρεις από τους ιδρυτές του. Το InfoRos είναι ένα διαδικτυακό μέσο που συνδέεται στενά με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) και είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία περισσότερων από 270 διαδικτυακών εικονικών μέσων ενημέρωσης που επιδίδονται σε προπαγάνδα υπέρ του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Άλλες καταχωρίσεις αφορούν την ANO Dialog, μια ρωσική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από το Τμήμα Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Μόσχας και συνδέεται στενά με το Προεδρικό Γραφείο, το Ινστιτούτο της Ρωσικής Διασποράς, καθώς και τις Social Design Agency και Structura National Technologies, δύο ρωσικές εταιρείες ΤΠ οι οποίες εμπλέκονται στην εκστρατεία ψηφιακής παραπληροφόρησης «RRN» (Recent Reliable News) που κατευθύνεται από τη Ρωσία, και εξέχοντες εκπροσώπους των παραπάνω οντοτήτων.

Όπως επισημαίνεται, η ΕΕ έχει εξελίξει τα εργαλεία και τις προσεγγίσεις της για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης πληροφοριών και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό (FIMI). Τα μέτρα που θεσπίστηκαν αποτελούν μέρος αυτής της πολιτικής.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας επιβάλλονται πλέον έναντι περίπου 1.800 ατόμων και οντοτήτων. Όλα τα πρόσωπα που έχουν καταχωρηθεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ απαγορεύεται να τους διατίθενται κεφάλαια από πολίτες και εταιρείες της ΕΕ. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ ή να διέλθουν από αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο από το ατύχημα των δύο ανδρών και τη διάσωσή τους στον Πειραιά. Οι δύο ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του E/Γ-TAX SPEED...

ΕΛΛΑΔΑ

«Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Κυβέρνηση διότι ακολούθησε τη νόμιμη...

ΕΛΛΑΔΑ

Εκκενώνονται προληπτικά τα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα Φθιώτιδας και Καρδίτσας. Περίπου 80 ατομα απομακρύνθηκαν. Εστάλη νωρίτερα μήνυμα από το...

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό που ανησυχεί κυρίως είναι η προστασία των πολιτών, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ και...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr