LAST UPDATE

Covid-19: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Έρχεται επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-EUROKINISSI)

Την ώρα που οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής έχουν χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, καθώς η κατάσταση λόγω του κορωνοϊού είναι ασφυκτική. Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου 20/3. Η απόφαση όπως ακούγεται θα ανακοινωθεί την Κυριακή 21/3.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ. Επισήμανε ότι «αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω». Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου 20/3 το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» της τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους και έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών. «Θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Ο Κικίλιας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους γιατρούς να συμμετάσχουν σε αυτή τη προσπάθεια. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του Υπουργού, οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί, αφού μέχρι στιγμής μόλις 60 ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας. Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν. «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», επισημαίνουν ο υπουργός.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο οι εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών έθεσαν συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα ζητούν:

– Κάλυψη αστικής ευθύνης
– Ευελιξία εργασιακής σχέσης
– Διεύρυνση ειδικοτήτων

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών:
Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ σχεδόν 60 γιατροί, ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι περίπου 140 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό. Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα και περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, κάποιοι γιατροί μπορούν να εξαιρεθούν της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνει χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς πριν η προειδοποίηση γίνει πράξη. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

 

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που συνεδρίασε στις 25/04/2024 και μετά από εκτίμηση...

ΕΛΛΑΔΑ

Σειρά παρεμβάσεων για ζητήματα του κλάδου πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο για οικονομικά θέματα, όσο και για μετατάξεις και στήριξη κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΕΚΕΨΥΕ....

ΥΓΕΙΑ

Η έρευνα για την προέλευση του Covid-19 έχει «παγώσει» εντός της Κίνας, αμαυρωμένη από πολιτικές διαμάχες και γραφειοκρατικά εμπόδια, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του...

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version