Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Έτσι όπως λέγεται εμένα μου θυμίζει ότι λέγεται για να αποτραπεί» τονίζοντας πως «είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για κάτι τέτοιο και μάλιστα να φτιαχτεί ένα ενιαίο μετωπικό σχήμα» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom, ναφορικά στην πιθανότητα ευρύτερης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Για ένα τέτοιο σενάριο ρόλο παίζουν «οι συσχετισμοί, οι άνθρωποι, η κατάσταση η οποία μας περιβάλλει» και τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκινήσει διαδικασίες συνεδρίου. Είναι λάθος αυτό που λένε μερικοί να κάνουμε συνέδριο για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, να τα ξεκαθαρίσουμε κοινωνικά. Δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που αφορούν τον προοδευτικό χώρο τόνισε πως δεν αναφέρονται μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αλλά και στο ΚΚΕ το Μέρα 25, την Πλεύση Ελευθερίας, δηλαδή και άλλα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν θα γίνουν ένα κόμμα» και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να γίνει τέτοιο πράγμα. Αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ότι καταλήγουμε σε ορισμένα πράγματα τα οποία είναι κοινός λόγος και κοινή δράση για όλα αυτά τα κόμματα που είπαμε» προσθέτοντας πως μπορούν να έχουν κοινές αναφορές και να συμπίπτουν οι απόψεις τους «σε θέματα όπως η ανεργία, το δημογραφικό και μια σειρά άλλα πράγματα που μπαίνουν στο πρόγραμμα και στον πολιτικό λόγο μαζί, δηλαδή από όλα τα κόμματα. Σε άλλα δεν θα συμφωνήσουμε».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά ανέφερε «ότι μπορείς να αθροίσεις, θα έλεγε κανένας, το αποτέλεσμα των ευρωκοινοβουλευτικών εκλογών ότι από την μία μεριά υπάρχουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα οποία αθροιζόμενα είναι πολύ μεγαλύτερα από τη συντηρητική παράταξη».

Ερωτηθείς για την απουσία Κασσελάκη από το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών απάντησε χαρακτηριστικα: «Δεν το κρίνω. Εγώ έχω τοποθετηθεί σαφώς για τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει συνέδριο, να μπουν τα βασικά ερωτήματα». Παράλληλα σημείωσε για το ταξίδι του νέου προέδρου στην Αμερική αλλά και τη συμμετοχή του με τηλεδιάσκεψη στην Πολιτική Γραμματεία «Ο άνθρωπος έπρεπε να πάει ό, τι καταλαβαίνω. Δεν ξέρω κιόλας, αν και θεωρώ ότι το να λες την αλήθεια είναι το πιο safe πράγμα». Κάνοντας αναφορά και στα δημοσιεύματα περί στρατού και χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα «να πάρω τα ρούχα μου» αλλά και τις φήμες περί δίκης στην οποία πρέπει να βρίσκεται υπογραμμίζοντας πως «το μεγαλύτερο δυνατό ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιο είναι στην καινούργια φάση και μετά από απανωτές ήττες το πολιτικό μας σχέδιο, ο δικός μας στόχος».

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη τόνισε πως «είναι πολύ καθαρός. Σου λέει ότι πολιτικός μου στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να ξεπεράσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία».

Για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

«Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή. Δεν μπορεί στην Αθήνα να ψηφίζει στο τέλος το 25% ή και λιγότερο. Αυτή η αποστροφή του κόσμου στη συμμετοχή του ακόμα και σε διαδικασίες εκλογικές με ανησυχεί. Μου λέει ότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει σε άλλα πράγματα εμπιστοσύνη. Ξέρετε ότι πρώτος στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στρατός, δεύτερη έρχεται η Εκκλησία και πάει λέγοντας. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι από την πολιτική ορίζεται και η ίδια του η ζωή του, της οικογένειάς του, η περιουσία του, ο μισθός του και πάει λέγοντας» σημείωσε ο κ. Βίτσας. «Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η ενιαία δράση αυτών που εμείς λέμε προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτό που μπορεί να αφαιρέσει την κυβερνητική εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία προοπτικά και τώρα να βάλει πάνω στο τραπέζι μια συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η κοινωνική συζήτηση και η κοινωνική δράση πάνω σε μια σειρά θέματα. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συνεδριάζει, να συζητάει, να δρα με το που θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός από το 2024. Να ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεύτερον, τι χρήματα θα του δώσει το κράτος ώστε να αναπτυχθεί το σύστημα Υγείας ή το σύστημα Παιδείας» τόνισε.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

«Αν όλοι βοηθήσουμε, και εδώ είναι και ο ρόλος της Ελλάδας, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να επανέλθουν οι συζητήσεις – οι οποίες δεν θα βγάλουν πουθενά, αλλά καλύτερα να συζητάς παρά να σκοτώνεις – σε μια λογική ότι σε κάποια πορεία μπορεί να βρεθεί κάποια λύση» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως «μοναδική λύση τώρα είναι η λύση των δύο κρατών» και πρόσθεσε πως «ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι η λύση, συγχρόνως ξέρουμε ότι είναι από τη λύση που δεν πρόκειται να συμβεί».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Βίτσας είχε αναφέρει πως «στον ΟΗΕ φαντάζομαι ότι υπάρχει ένα δωμάτιο – το λέω σκωπτικά αυτό το πράγμα – όπου έχουν εναποθέσει σωστά ψηφίσματα τα οποία δίνουν τη λύση και στα οποία συχνά αναφερόμαστε και τα οποία δεν έχουν γίνει ποτέ πράξη. Αν θέλει κάποιος να τα ιεραρχήσει, θα βάλει πρώτα το Παλαιστινιακό, το οποίο το είχαμε ξεχάσει, αλλά υπήρχε έτσι κι αλλιώς και δεύτερο το Κυπριακό». Αναφορικά με τον μέλλον του πολέμου στο Ισραήλ και την ένταση στη Μέση Ανατολή σημείωσε πως «έχω στο μυαλό μου ότι αυτό που κατά κύριο λόγο ψάχνει και ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν είναι πώς θα ξεφύγουν από αυτή την εξαγγελία της χερσαίας επίθεσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας και τόνισε πως «ακούμε πράγματα τα οποία δεν είναι αλήθεια. Βεβαίως αυτοί που τα λένε δεν τα λένε θέλοντας να πουν ψέματα. Για παράδειγμα, ακούμε ότι οι νεκροί είναι 4.200, εκ των οποίων οι 3.000 είναι Παλαιστίνιοι. Ωραία, εγώ σας να σας πω τη δική μου άποψη είναι ότι είναι περίπου δεκαπλάσιο, όταν βλέπεις ολόκληρες πολιτείες, ολόκληρες πόλεις με κατεστραμμένες γειτονιές, κατεστραμμένα κτίρια, ισοπεδωμένα. Ποιος θα αναζητήσει τους νεκρούς; Αφού έχει πεθάνει πλέον όλη η οικογένεια. Άρα η καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης, στην κατάσταση που είναι τα πράγματα, καλό είναι.

Speaker 3

Starts at 852.81s

Πραγματικά ειλικρινά από την εμπειρία σας θεωρείτε ότι από προχθές έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Speaker 1

Starts at 860.52s

Όχι, δεν το θεωρώ. Αυτό που έχουμε στην πραγματικότητα είναι ο Χάρης Δούκας. Είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά περιοχές. Η Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε πραγματικά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχασε. Και αυτό είναι έκφραση και της αλαζονείας της όχι μόνο της αλαζονείας της, αλλά και της αλαζονείας της. Είναι και έκφραση οι οποίες οδηγεί σε μια ρητορεία της βλακείας. Άκουγα τον κ. Βορίδη και έλεγε Ο ένας που κέρδισε, που έχασε είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Ο άλλος είναι και αυτός Νέα Δημοκρατία και τα λοιπά. Αυτό τώρα είναι επιχείρημα. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την περιοχή, με συγχωρείτε, έχει τοις εκατό. Γιατί άμα προσθέτεις τον έναν με τον άλλον δεν είναι εδώ μετράνε.

Speaker 2

Starts at 913.74s

Και άλλα πράγματα. Έχει πολύ ενδιαφέρον έτσι όπως αναπτύσσεται αυτή η κουβέντα, η οποία πάντως οφείλω να ομολογήσω, γιατί πρέπει να πάμε σε σύντομο δελτίο ειδήσεων. Κύριε Βίτσα, περισσότερο αναφερθήκατε στο ΠΑΣΟΚ γιατί το βλέπετε πιο ξεκάθαρο σε πολιτική και αυτό και οι αναφορές σας και στον πρόεδρό του και σε στελέχη του απ ότι στο κόμμα το δικό σας που λέτε ότι πρέπει άμεσα να βρεθούμε όλοι μαζί και να δούμε πού πορευόμαστε και ποιο είναι το πολιτικό μας πρόγραμμα.

Speaker 1

Starts at 938.07s

Το δικό μου πρέπει να κάνει. Εύκολα το λέω ένα δυο βήματα. Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, είτε ο κ. Κασελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους Εσκιμώους. Στο τέλος πάντως.

Speaker 2

Starts at 951.88s

Δηλώνουν.

Speaker 1

Starts at 952.62s

Ναι και το δεύτερο να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακό διάλογο γρήγορα ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα όταν γίνεται έχουμε αυτό το χρόνο, θέλουμε χρόνο κλπ. Πολιτικά είναι βλακείες γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δε γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες.

Speaker 2

Starts at 977.61s

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Speaker 1

Starts at 978.72s

Και εγώ σας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr