Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερος χρόνος για το διμερές πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας Ελλάδας-Βρετανίας

Για δεύτερη χρονιά υλοποιείται φέτος το «Ελληνο-Βρετανικό πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας». Την επίσημη έναρξη του 2ου χρόνου των κινητικοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών σηματοδότησε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθήνας υπό τη φιλοξενία του Βρετανού Πρέσβη, Μάθιου Λοτζ.

Παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, του προέδρου του ΙΚΥ, Μιχαήλ Κουτσιλιέρη, της διευθύντριας του British Council Ελλάδος, Αναστασία Ανδρίτσου, και υποτρόφων, ο κ. Λοτζ εξέφρασε τη χαρά για τη δημιουργία ενός ακόμη «διαύλου» επικοινωνίας και κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των δύο χωρών, στην μετά-Brexit εποχή.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που δημιουργούμε μια ακόμα ευκαιρία μέσα από το Ελληνο-Βρετανικό πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας, ώστε νέοι, ταλαντούχοι επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με τη βρετανική εκπαίδευση», δήλωσε ο Βρετανός Πρέσβης, Μάθιου Λοτζ.

«Πιστεύω πραγματικά ότι η εμπειρία τους θα συμβάλει στην επιστημονική και επαγγελματική τους πορεία, αλλά και στην περαιτέρω καλλιέργεια των δεσμών μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός Πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μακρόχρονη ιστορία που έχουν οι εκπαιδευτικοί δεσμοί Ελλάδας και Βρετανίας. «Ξέρουμε ότι ήδη από τον 17ο αι. Έλληνες σπούδαζαν αλλά και δίδασκαν τόσο στην Οξφόρδη όσο και στο Κέμπριτζ, ενώ την ίδια περίπου εποχή καταγράφονται και οι πρώτες επαφές μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων. Σε διαφορετικά πλαίσια και με διαφορετικούς τρόπους αυτή η γόνιμη σχέση συνεχίζεται», σημείωσε.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το British Council σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ζώρας ανέφερε: «Το Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας εντάσσεται στη μακρόχρονη διμερή συνεργασία σε θέματα παιδείας, η οποία βασίζεται μεταξύ άλλων και στη δέσμευση των δύο χωρών να εργαστούν από κοινού με ταλαντούχους νέους επιστήμονες για ένα καλύτερο μέλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, δήλωσε ότι δίνεται «μία μοναδική ευκαιρία» σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες πανεπιστημίων της Ελλάδας, που «αναμφίβολα θα συντελέσει στην επιστημονική τους εξέλιξη»».

Η διευθύντρια του British Council, Αναστασία Ανδρίτσου, σημείωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την απήχηση του προγράμματος σε φοιτητές και καθηγητές και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς στη συνέχιση και ενίσχυση του».

Μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά, που πραγματοποιήθηκε με πόρους της βρετανικής κυβέρνησης, το διμερές πρόγραμμα υποτροφιών προσφέρει φέτος συνολικά 30 υποτροφίες διάρκειας 4 εβδομάδων σε 10 μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες και 20 υποψήφιους/ιες διδάκτορες ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 109 αιτούντων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και υλοποιείται από το ίδιο και το British Council Ελλάδος, πάντα σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία.

Οι υπότροφοι θα βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2023 και θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα σημαντικό δίκτυο ακαδημαϊκών επαφών, να εξοικειωθούν με νέες ιδέες και καινοτόμες επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, αλλά και να αξιοποιήσουν τους μοναδικούς πόρους των παγκοσμίου φήμης βρετανικών πανεπιστημίων.

«Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία που μου δίνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία-Στυλιανή Δαράκη, μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, που κάνει το διδακτορικό της στο Πολυτεχνείο Κρήτης και θα μεταβεί στο Πρέστον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Είναι η αρχή μιας νέας, εποικοδομητικής συνεργασίας. Μακάρι να την χτίσουμε περαιτέρω, να την ενδυναμώσουμε και να τη συνεχίσουμε, με αφετηρία την υποτροφία αυτή», τόνισε.

Για την ευκαιρία απόκτησης καινούριων γνώσεων και την εξοικείωση με διαφορετικό εξοπλισμό, τρόπο μετρήσεων και της αξιολόγησής τους, μίλησε από την πλευρά της η Μάρθα Σπανού, απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ, που θα μεταβεί στο Έξιτερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευαγγελία Πάλλα, ιστορικός, που θα μεταβεί στο Λονδίνο, μίλησε για τη σημασία μάθησης διαφορετικής μεθοδολογίας και εργαλείων ερμηνείας δεδομένων. Παράλληλα, επεσήμανε και εκείνη ότι η συνεργασία με τον καθηγητή του βρετανικού πανεπιστημίου θα είναι κάτι που θα μείνει για περισσότερο από τις 4 εβδομάδες της υποτροφίας. «Είναι μια καλή αρχή για τη συνέχεια της συνεργασίας σε δημοσιεύσεις», ανέφερε.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, οι υπότροφοι έγιναν αποδεκτοί σε 23 βρετανικά πανεπιστήμια, σε προγράμματα κινητικότητας που καλύπτουν 15 και πλέον επιστημονικά πεδία –όπως η Ιατρική, η Αρχαιολογία, η Λογοτεχνία, η Μηχανολογία, η Οικονομία, η Ψυχολογία και η Μοριακή Βιολογία– και ειδικότητες -όπως ενέργεια και περιβάλλον, κλιματολογία, θεωρητική/εφαρμοσμένη φυσική, οικολογικά οικονομικά.

Το παρόν πρόγραμμα που διανύει το 2ο χρόνο χορήγησης υποτροφιών, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελληνική Δημοκρατία στον τομέα της Εκπαίδευσης. Φέτος, κατατέθηκαν αιτήσεις από φοιτητές που προέρχονται από 18 ελληνικά ΑΕΙ και ότι οι υποψήφιοι που επελέγησαν έγιναν δεκτοί σε 23 βρετανικά πανεπιστήμια.

Όπως επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπότροφοι της πρώτη χρονιάς, αυτό που μένει είναι οι επαφές, το networking. «Υπάρχει ένας άνθρωπος που εμπιστεύεσαι, που μπορείς να συζητήσεις μια άποψη, να πάρεις μια γνώμη. Και φυσικά, είναι από ένα πανεπιστήμιο που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο», σημείωσε ο Γιώργος Καραμήτρος, ιατρός, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιλώντας για την εμπειρία του στο πανεπιστήμιο του Essex.

«Μπορεί οι τέσσερις εβδομάδες να ακούγονται λίγες, αλλά το κομμάτι του netorking μένει ανεξίτηλο. Διευρύνεται το πεδίο από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει άρθρα, βιβλιογραφία, και εξασκείται σε διαφορετικές τεχνικές. Επιπλέον, αυτή η προσωπική εμπειρία μπορεί να φέρει μια μικρή -για αρχή- αλλαγή κουλτούρας και στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά και αναγνωρισιμότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τζανής, υποψήφιος διδάκτορας Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, που είχε μεταβεί πέρυσι στο Imperial College του Λονδίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα Yποτροφιών Bραχείας Διάρκειας συμπληρώνει και αλληλεπιδρά με το πρόγραμμα Ελληνο-Βρετανικής Στρατηγικής Συνεργασίας σε θέματα Εκπαίδευσης το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 αλλά και τον εκπαιδευτικό πυλώνα του Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας της 25ης Οκτωβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα Yποτροφιών Bραχείας Διάρκειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του ΙΚΥ (www.iky.gr/el/iky-rss/item/3783-16-12-2021-programma-ypotrofion-ellino-vretanikis-synergasias-gia-kinitikotita-vraxeias-diarkeias-sto-inomeno-vasileio-akadimaiko-etos-2021-2022) και του British Council Ελλάδας (www.britishcouncil.gr/programmes/education/greek-british-scholarship-programme).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, μία στις οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», καθώς πολλά από τα «ζωτικά σημεία» της Γης σημειώνουν το ένα μετά το άλλο αρνητικό ρεκόρ,...

ΕΛΛΑΔΑ

Μία 13χρονη μαθήτρια στον Βόλο κατηγορείται για κλοπή μοτοποδηλάτου και οδήγηση χωρίς δίπλωμα. Φορώντας κουκούλα full face, έκλεψε το μηχανάκι ενός 50χρονου, ο οποίος,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα σοκαριστικό επεισόδιο βίας, που θα μπορούσε να πάρει θλιβερή τροπή, εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr