Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος της Χαμάς στη Γάζα προκάλεσε ισχυρή διπλωματική κρίση μεταξύ Κολομβίας και Ισραήλ, καθώς το τελευταίο κατηγόρησε τον πρόεδρο της λατινικής χώρας ότι «έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των Εβραίων και ενθαρρύνει τις φρικτές ενέργειες του τρομοκρατικού κινήματος Χαμάς» αφού συνέκρινε τις πρακτικές του Ισραήλ με τον «ναζισμό».
Χτες Δευτέρα μετά απο ένα σίριαλ αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων , ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Álvaro Leyva, ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Μπογκοτά, Gali Dagan, να εγκαταλείψει τη χώρα και να ζητήσει συγγνώμη, μετά από μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου της Κολομβίας, Gustavo Petro, και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όμως ο Leyva αργότερα ανέφερε ότι «δεν σκόπευε ο πρέσβης να φύγει από τη χώρα, αλλά του ζήτησε να φερθεί με σεβασμό στον Πρόεδρο της Κολομβίας».
Το ιστορικό της αντιπαράθεσης
Οι κατηγορίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου, όταν ο πρόεδρος Πέτρο σχολίασε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στην πλατφόρμα «Χ» τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Galant για διακοπή νερού, ρεύματος και καυσίμων στη Γάζα και επιβάλλοντας πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα, σε μια μάχη που είπε ότι ήταν ενάντια στα «ανθρώπινα ζώα».
Ο Πέτρο έγραψε ότι οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού «είναι το ίδιο με αυτό που έλεγαν οι Ναζί για τους Εβραίους», προσθέτοντας ότι «οι δημοκρατικοί λαοί δεν μπορούν να επιτρέψουν στον ναζισμό να ξαναεγκατασταθεί στη διεθνή πολιτική». Και συνέχισε, «Εάν η ρητορική μίσους συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, θα φτάσουμε σε ένα νέο Ολοκαύτωμα».
Ο Πέτρο αρνήθηκε επίσης να καταδικάσει τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, την απαγωγή σχεδόν 200 από αυτούς (και τη μεταφορά τους στη Λωρίδα της Γάζας), συμπεριλαμβανομένων ξένων, και συνέχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, Νταγκάν, σχολίασε αυτές τις δηλώσεις σε τοπική εφημερίδα στην Κολομβία, λέγοντας ότι «δεν είχε δει ποτέ στον δημοκρατικό κόσμο να συγκρίνονται οι Ισραηλινοί με τον Ναζισμό», σύμφωνα με όσα ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». ”
Την Κυριακή, το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει επίσημα στις δηλώσεις του Προέδρου της Κολομβίας, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Lior Hayat, κάλεσε την πρέσβη της Κολομβίας στο Ισραήλ, Margarita Manarez, λόγω των δηλώσεων του Petro, τις οποίες χαρακτήρισε «εχθρικές και αντισημιτικές». .»
Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Χαγιάτ κατηγόρησε τον Κολομβιανό πρόεδρο ότι «εξέφρασε την υποστήριξή του για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τρομοκράτες της Χαμάς, τροφοδοτούσε τον αντισημιτισμό, επηρεάζοντας εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ και απειλούσε την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία».
Ακολούθησε η ανακοίνωση του Ισραήλ να σταματήσει τις εξαγωγές «σχετιζόμενες με την ασφάλεια» προς την Κολομβία, η οποία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων από το Ισραήλ, καθώς έχει εμπλακεί εδώ και δεκαετίες σε μάχες με αριστερές πολιτοφυλακές, δεξιές παραστρατιωτικές δυνάμεις. και συμμορίες ναρκωτικών, σύμφωνα με το Agence France-Presse.
Το ΥΠΕΞ της Κολομβίας εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο «να καταδικάσει σθεναρά την τρομοκρατία και τις επιθέσεις κατά αμάχων που σημειώθηκαν στο Ισραήλ» η οποία στη συνέχεια ανασκευάστηκε και απο το κείμενο απαλείφθηκε ο όρος “τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων”.
Τη Δευτέρα, το θέμα έφτασε στο σημείο όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Alvaro Leyva ζήτησε από τον ισραηλινό πρέσβη να «ζητήσει συγγνώμη και να φύγει», αλλά στη συνέχεια επανήλθε και έδειξε ότι δεν απαιτούσε την αποχώρηση του πρέσβη, τονίζοντας την ανάγκη «σεβασμού» του προέδρου της Κολομβίας. , σύμφωνα με τον «The Guardian».
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: ertnews.gr