ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Στη δημοσιότητα  σήμερα κατάλογος με τις τεχνολογίες που θα επιτηρούνται στενότερα για την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων

Μετά το μεσημέρι, περίπου στις 16:30, αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κατάλογο τεχνολογιών-κλειδιών που θα επιτηρούνται πιο στενά και θα προστατεύονται από κράτη που χαρακτηρίζονται αντίπαλα, όπως η Κίνα.

Στον κατάλογο αυτό, που θα ανακοινωθεί με συνέντευξη Τύπου, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη , οι κβαντικές τεχνολογίες και οι ημιαγωγοί.

Η σημερινή ανακοίνωση είναι απότοκο έρευνας που ξεκίνησε η Ε.Ε τον Σεπτέμβριο για τις φερόμενες ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις του Πεκίνου σε κινεζικές βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, κίνηση που προκαλεί ήδη εντάσεις με τον ασιατικό γίγαντα.

Ήδη απο την 20η Ιουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε υποσχεθεί πως θα αναλαμβανόταν «πρωτοβουλία» ως το τέλος της χρονιάς για να ελεγχθούν πιο αυστηρά οι επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στο εξωτερικό. Είχε τονίσει μάλιστα ότι τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών εταιρειών, η γνώση τους, η εμπειρογνωμοσύνη τους και οι έρευνές τους δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από κάποιες χώρες για στρατιωτικές εφαρμογές.

Την ίδια μέρα οι Βρυξέλλες είχαν αναγγείλει τότε ότι θα δημιουργηθεί κατάλογος τεχνολογιών-κλειδιών για τις οποίες θα λάμβαναν μέτρα προστασίας. Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να συμπεριλάβουν την αποτροπή διεθνών εταιρικών σχέσεων, τη στήριξη σε ευρωπαϊκές θυγατρικές εταιρείες και νέα εργαλεία αντίδρασης σε ενδεχόμενες απειλές.
Η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού από το 2020 και κατόπιν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη. Η πανδημία αποκάλυψε πόσο ευάλωτες ήταν οι αλυσίδες εφοδιασμού, που μετατράπηκαν σε θύματα του κλεισίματος των συνόρων στην Κίνα, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε τον κίνδυνο της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η σημερινή δημοσιοποίηση του καταλόγου έρχεται καθώς στο Στρασβούργο η ολομέλεια των ευρωβουλευτών αναμένεται να εγκρίνει το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο, σχεδιασμένο για να τιμωρείται οποιαδήποτε χώρα χρησιμοποιεί οικονομικές κυρώσεις για να ασκήσει πίεση σε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Το εργαλείο αυτό δεν στοχοποιεί κάποια χώρα ειδικά αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχει προσανατολισμό αντιμετώπισης των εξ ανατολών βέλη ενώ οι Βρυξέλλες,ενδέχεται να το επισείουν σε διενέξεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται το τρέχον διάστημα ανάμεσα στην Κίνα και τη Λιθουανία, έχουν εξηγήσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σχολίασε στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης τον Real fm ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλω να ξεκινήσω από...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η αισιοδοξία της γειτονικής χώρας είναι να ενταχθεί στην ΕΕ. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική. Και είμαι βέβαιος...

ΚΟΣΜΟΣ

Νομική παρέμβαση στην υπόθεση αγωγής για γενοκτονία σε βάρος του Ισραήλ, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πώς είδε τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version