LAST UPDATE

ΕΕ: Η χαώδης αποχώρηση από το Αφγανιστάν αναβιώνει τα ευρωπαϊκά σχέδια δημιουργίας δύναμης ταχείας ανάπτυξης

Η χαώδης αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα στρατιωτικής επέμβασης  στις κρίσεις χωρίς να εξαρτάται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, δηλώνουν ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Πριν από δύο δεκαετίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά για την σύσταση στρατιωτικής δύναμης 50.000-60.000 στρατιωτών, που ποτέ, όμως, δεν απέκτησε επιχειρησιακή ικανότητα. Τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες και μία συμφωνία για τον σχεδιασμό της μέχρι τον Μάρτιο 2022.

Αλλά, καθώς οι υπουργοί Αμυνας της Ενωσης συνέρχονται στην Λιουμπλιάνα σήμερα, η πολιτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο μπορεί και πάλι να εξανεμισθεί, εκτός και αν η ΕΕ μπορέσει να συμφωνήσει επί ενός ταχέως μηχανισμού λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Δύο μη κατονομάζομενοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι μία μεγάλη οικονομική δύναμη όπως η Ενωση δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τρεις ακόμη ημέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που έθεσε η Ουάσινγκτον ώστε να συνεχισθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανία συγκαταλέγονται στις χώρες που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση ξένων και αφγανών πολιτών μέσω της αερογέφυρας που οργανώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου.

«Κατά την γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός  για να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία στην λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάληψη δράσης στον κόσμο», δήλωσε κατά την ομιλία του στο Bled Strategic Forum που διεξάγεται στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει αυτές τις απόψεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρακινήσει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ικανές προς ανάπτυξιν δυνάμεις, όσο οι ευρωπαίοι στρατιώτες δεν αποσπώνται από τις επιχειρήσεις στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Steadfast Defender, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι απόδειξη ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μια πιθανή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό πακέτο 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν θα βρεθούν αντιμέτωποι με επικρίσεις αναφορικά με τις επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, με...

ΚΟΣΜΟΣ

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ να συντονιστεί η αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία την ώρα...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version