Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχαριστίες από τον Ι. Σαρμά στην τουρκική κυβέρνηση: Συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της μάστιγας των διακινητών

Η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή με έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο οποίος μαζί με τους υπουργούς προσπαθούν χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που έχουμε και των δυνατοτήτων που έχουμε από το Σύνταγμα, να διεκπεραιώνουμε τις τρέχουσες υποθέσεις, αλλά συγχρόνως όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν με πλήρεις εξουσίες μέχρις ότου αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά αποτελεσματικά, τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς είπε:

Τα όρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τα όρια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού καθορίζονται από το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος και όπως έχω εξηγήσει, είναι όρια που επιβάλλονται από την αυστηρή πολιτική ουδετερότητα της κυβέρνησής μας. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία δήλωση η οποία έχει τρία σκέλη τα οποία μπορεί να διαβαστούν και αυτόνομα.

Το πρώτο σκέλος είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, την ελευθερία της εκτίμησης των γεγονότων και της συναγωγής από αυτά συμπερασμάτων. Σε αυτό δεν μπορεί να επέμβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Και εδώ να θυμίσω ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ελευθερία εκφράσεως, ειδικά στις περιόδους τις προεκλογικές, καλύπτει και εκφράσεις, καλύπτει και ιδέες, καλύπτει και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν. Αυτό είναι αναγκαίο στο νομικό μας πολιτισμό και αυτό οφείλουμε να το δεχτούμε.

Το δεύτερο σκέλος της δήλωσής μου είναι το ακόλουθο: ότι η ελληνική Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση, ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής μας πατρίδας, κατανοώντας όμως τις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται από την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που εξέθεσα στο πρώτο σκέλος της δήλωσής μας, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα.

Και το τρίτο σκέλος είναι το εξής: επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί, όπως διαπιστώνουμε στην πράξη η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων από αδίστακτους διακινητές. Παραλάβαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε μια δυναμική βελτίωσης. Κινούμεθα σε αυτή τη δυναμική χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των Υπουργών Εξωτερικών και της Ελλάδος και της Τουρκίας και ευελπιστούμε, χωρίς ατυχήματα στην πορεία αυτή, να τις παραδώσουμε στην πολιτική κυβέρνηση της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο τώρα, αναφορικά ειδικότερα με τον Έβρο και τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε εκεί, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τους δύο αρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και να ευχαριστήσω και τις αστυνομικές δυνάμεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αποτραπεί αυτό που αποκαλούμε αντικανονική είσοδος των αλλοδαπών στη χώρα μας. Οι αλλοδαποί που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο οφείλουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιούν τις θεσμοθετημένες πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα κάθε είσοδος που γίνεται χωρίς να χρησιμοποιούνται οι θεσμοθετημένες πύλες εισόδου της Ελλάδος δημιουργεί ένα ζήτημα κανονικότητας και αυτό το οποίο έχουμε επανειλημμένως πει ως Κυβέρνηση σεβόμενη το εθνικό, το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο καταβάλλουμε τις προσπάθειες που απαιτούνται ώστε να αποτρέπουμε κάθε αντικανονική είσοδο αλλοδαπού στην ελληνική επικράτεια.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στις 21:10, στο Τρίτο Πρόγραμμα, οι εκπομπές «EBU συναυλίες δίχως σύνορα», «Δωμάτιο 432» και...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χουανίτα Κάστρο, μικρή αδελφή των πρώην ηγετών της Κούβας Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, στους οποίους εναντιωνόταν για δεκαετίες, πέθανε στα 90 της χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ήθελα να ζητήσω μία χάρη εκ μέρους των μικρομεσαίων και ειδικά των ιδιοκτητών ταξί να κάνουμε μία εκπομπή για να καταλάβει ο κόσμος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr