Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων – 1.353 συλλήψεις για 1.201 υποθέσεις τον Σεπτέμβριο

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 16/10), στο Υπουργείο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σκοπό την ασφάλεια της νεολαίας και επισημαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό «δεν είναι αμιγώς αστυνομικό αλλά και ευρύτερα κοινωνικό και απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη, και παρουσιάζει αυξητική τάση, η οποία οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς παράγοντες». 

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της δράσης της, προλαμβάνει και εξιχνιάζει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία λόγω της φύσης και της ηλικίας των θυμάτων». 

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση:  

«Υπάρχουν, ωστόσο, περιστατικά που απασχολούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας σε ανηλίκους και οικογένειες και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας κινούνται οι ακόλουθοι άξονες που συμφωνήθηκαν: 

– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα. 

– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά. 

– Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: 

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά. 

Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση. 

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων». 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας Αρχηγείου, Ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο Διευθυντής Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ και η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα συνεχιστούν «είτε ο...

ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξετάζουν «όλες τις επιλογές» αφότου ο γνωστός δημοσιογράφος-παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν αποκάλυψε τα ονόματα των δύο μελών της βασιλικής οικογένειας που...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και μίλησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα “την τρομοκρατική επίθεση” – την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς – που προκάλεσε τον...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr