Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε παιδιά 5-11 ετών

Τις τελευταίες μέρες οι παιδίατροι κατακλυζόμαστε από ερωτήσεις γονέων που αφορούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους με mRNA εμβόλιο κατά της νόσου COVID, μιας και στις 10/12/2021 άνοιξε η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και σήμερα, 15/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Ήδη έχουν εξαντληθεί τα εμβόλια της πρώτης παρτίδας (60.000 στο σύνολο) και αναμένουμε νέα παρτίδα από τον ΕΟΦ τον Ιανουάριο (για αυτό ίσως να μην βρείτε διαθέσιμο ραντεβού τις επόμενες μέρες).

Θα ξεκινήσω παραθέτοντας τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης επιστημονικής μελέτης (Lancet Respiratory Medicine, Risk of COVID-19 hospital admission among children aged 5-17 years with asthma in Scotland: a national incident cohort study) που δημοσιεύτηκε στις 30/11/2021 και αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών ηλικίας 5 – 17 ετών με μη ελεγχόμενο άσθμα. Διαπιστώθηκε πως είχαν 3 εώς 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω COVID, εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Στο τέταρτο κύμα που διανύουμε, τα παιδιά φαίνεται να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο με επιπλοκές, σε σχέση με την διάρκεια του πρώτου κύματος, παρά (σύμφωνα με την μελέτη) την πολύ χαμηλή απόλυτη επίπτωση.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον τόνισε την υψηλή μεταδοτικότητα της. Τα παιδιά έχουν μεγάλες κοινωνικές συναναστροφές και αργά ή γρήγορα τα περισσότερα θα κολλήσουν, και ίσως να μην το πάρουν καν είδηση λόγω της πιθανής ασυμπτωματικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το παιδί δεν κινδυνεύει. Προβλήματα μακροχρόνιας νόσου COVID έχουν αναφερθεί και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Μικρός αλλά υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης του πολυοργανικού πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου (MIS-C). 1 στα 3000 κρούσματα παιδιών θα το παρουσιάσει, δυστυχώς με σοβαρή έκβαση για την υγεία του.

Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη COVID είναι μικρός αλλά υπαρκτός, για αυτό οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Για αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός:
Α. Για την προστασία της ατομικής υγείας των παιδιών, σωματικής και ψυχικής
Β. Για την ασφαλή συμμετοχή των παιδιών σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες
Γ. Για την μείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια, στα σχολεία και στην κοινότητα, ώστε να περιοριστούν οι νέες μεταλλάξεις

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά της ηλικιακής ομάδας 5 – 11 ετών σε Αμερική, Καναδά και Ισραήλ. Το εμβόλιο περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων και χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με 21 μέρες απόσταση. Οι συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος και μυαλγίες που διαρκούν 24 ώρες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα εμβόλια mRNA έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή περικαρδίου, που είναι συχνότερες σε αγόρια 12 – 29 ετών, φαινόμενο που στην πλειονότητα αυτοπεριορίζεται. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η νόσος COVID δίνει πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, με σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Στο ερώτημα αν το εμβόλιο έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα και τον έμμηνο κύκλο των εφήβων, η απάντηση είναι αρνητική. Το μόριο των mRNA εμβολίων καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα, άρα δεν έχουμε καμία βιολογική σύνδεση μεταξύ γονιμότητας και εμβολίου και δεν έχει διαπιστωθεί καμία βλαπτική επίδραση του εμβολίου στην γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Τί συμβαίνει με τις αλλεργίες; Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων, (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Το mRNA εμβόλιο δεν μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA, μιας και δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου και καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του, αποβάλλεται από το σώμα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρω πως δεν περιέχει ζωντανό ιό, επομένως είναι αδύνατο να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο.

Θέλω να κλείσω αναφερόμενη σε κάτι που διάβασα σήμερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στα 4 κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον θα νοσήσει βαριά, σε αντίθεση με την μετάλλαξη Δέλτα όπου το ποσοστό ήταν 2 στα 3 κρούσματα. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, τα δεδομένα αξιολογούνται.

Ως παιδίατρος και μητέρα οι προβληματισμοί μου είναι υπαρκτοί, στη δεδομένη χρονική στιγμή όμως καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό προφύλαξης έναντι του COVID ως επιτακτική ανάγκη διότι τα παιδιά νοσούν αλλά κυρίως μεταδίδουν.

Γράφει η Νίκη Λαλιώτου

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού COVID-19». Η σύνδεση...

ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «The Lancet», η οποία αναδεικνύει «μια ξαφνική ανατροπή της τάσης» σε σύγκριση με τις αυξήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το...

ΥΓΕΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζεται η δραστηριότητα της γρίπης στην κοινότητα και την εβδομάδα (26 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου), καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr