Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένθετο Οικονομία: Αντίβαρα για τις αυξημένες τιμές ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Νέα αντίβαρα στις αυξημένες τιμές που βαραίνουν το καλάθι των καταναλωτών προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, ένα νέο καλάθι, αυτό των σχολικών, ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές στα είδη που χρειάζονται οι μαθητές.

ΚΑΛΑΘΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

-τσάντες/ κασετίνες

-τετράδια

-μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόροι

– γεωμετρικά όργανα

ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

-γάλα 

-γιαούρτι

-καφές 

-όσπρια

-ρύζι

-ζυμαρικά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Εν τω μεταξύ αντιμέτωπες με ένα ακόμα παράγοντα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκονται οι δυτικές οικονομίες ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες εγκυμονεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης.

Ο λόγος είναι η νέα άνοδος που καταγράφουν οι τιμές των σιτηρών στην χρηματιστηριακή αγορά των εμπορευμάτων μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία για το εμπόριο των σιτηρών. Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών παραγωγού ακόμα και σε διπλασιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων.

Οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω της κρίσης στη Μαύρη Θάλασσα ώθησαν ανοδικά την τιμή του σιταριού έως και 3,85% στα 6,5 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ το σιτάρι για άλεσμα στο Euronext στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,4%. Ωστόσο η τιμή του σιταριού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους, με τις συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο να αναπληρώνουν τις βραχυπρόθεσμες προμήθειες σε ορισμένους μεγάλους εξαγωγείς. Πάντως παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν θέμα επάρκειας σιτηρών ώστε να δικαιολογεί την μεγάλη αύξηση της τιμής χρηματιστηριακά και την αποδίδουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ο καύσωνας βλάπτει σοβαρά και την οικονομία. Η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από την Allianz research αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Oι νέες συνθήκες απαιτούν γρήγορη προσαρμογή γιατί ο λογαριασμός για χώρες και πολίτες αναμένεται να είναι βαρύς.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ – (με θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών)

Χώρα Ημέρες Κόστος στο ΑΕΠ
Ελλάδα 35 0,9%
Ισπανία 37 1%
Ιταλία 19 0,5%
Κίνα 47 1,3%
Κόσμος 0,6%

Βαριές καμπάνες από την ΑΑΔΕ σε περίπτωση “επέμβασης” στις ταμειακές μηχανές. Η εγκύκλιος περιγράφει αναλυτικά τα πρόστιμα.

“ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΕΣ” ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

(Τα πρόστιμα)

Απλογραφικά: 15% των εσόδων ή τουλάχιστον 10.000 €

Διπλογραφικά: 15% των εσόδων ή τουλάχιστον 30.000 € 

Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξουν εκ νέου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ήδη έχουν εγκριθεί 4.644 δάνεια ενώ με τον διπλασιασμό των κονδυλίων αναμένεται ότι θα δοθούν επιπλέον 5.000 δάνεια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 10.000 (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ & ΤΕΚΜΑΡΤΟ)

-Εισόδημα: 7.000€

-Τεκμήριο: 3.000€

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

-Τελική έγκριση: 4.644 δάνεια

– Δεσμευμένα: 468 εκ. €

– Διαθέσιμα: 532 εκ. €

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση στην πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση σε επίπεδο κορυφής έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Επικαλούμενα το Συριακό Αραβικό...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους προκριματικούς αγώνες και χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ ανακοίνωσε...

ΚΟΣΜΟΣ

Επέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον γερουσιαστή από το Οχάιο Τζ. Ντ. Βανς ότι φιλοδοξεί να πλήξει φορολογικά τη μεσαία τάξη και...

ΚΟΣΜΟΣ

Άνοδο 50% σημείωσαν οι μετοχές της Trump Media & Technology Group στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τράμπ σε...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr