Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη υποβρύχια εφαρμογή μηνυμάτων για smartphone

Η επικοινωνία κάτω από το νερό δεν είναι εύκολη με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως ηχητικά ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα και η συνεννόηση μέσω νοημάτων. Σύντομα, όμως, οι λάτρεις των καταδύσεων θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Αναζητώντας μια απλούστερη και πιο προσιτή εναλλακτική λύση για την επικοινωνία κάτω από το νερό, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν την AquaApp, την πρώτη υποβρύχια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε smartphone ή smartwatch. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ 240 προγραμματισμένων μηνυμάτων που αντιστοιχούν σε νοήματα που χρησιμοποιούν οι δύτες στην επικοινωνία τους. Τα μηνύματα μπορούν να φιλτραριστούν με βάση οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών πτυχών, των δεικτών κατεύθυνσης και της κατάστασης του εξοπλισμού.

«Τα smartphone βασίζονται σε ραδιοσήματα όπως το Wi-Fi και το Bluetooth για ασύρματη επικοινωνία. Αυτά τα σήματα δεν διαδίδονται καλά κάτω από το νερό, σε αντίθεση με τα ακουστικά σήματα», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Τουοτσάο Τσεν, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι να «κατεβάσουν» την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο και να προμηθευτούν μια αδιάβροχη θήκη ειδική για καταδύσεις.

Παρόλα τα θετικά της νέας εφαρμογής όμως, υπάρχουν ορισμένα βασικά, τεχνικά ζητήματα που επηρεάζουν την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων κάτω από το νερό. Για παράδειγμα, η κίνηση που προκαλείται από ανθρώπους, κύματα ή ψάρια, μπορεί να παρεμποδίσει τη μετάδοση δεδομένων. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των μικρόφωνων και των ηχείων διαφέρουν μεταξύ κινητών τηλεφώνων.

Για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα θέματα, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στην απόσταση, το θόρυβο και την απόκριση συχνότητας μεταξύ των συσκευών, βελτιστοποιώντας το bitrate (ρυθμός μετάδοσης) και τις ακουστικές συχνότητες κάθε μετάδοσης.

(University of Washington)

Η διαδικασία λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές. Όταν ένας χρήστης θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε έναν άλλο χρήστη, η AquaApp στέλνει πρώτα ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα στην άλλη συσκευή. Στη δεύτερη συσκευή, η εφαρμογή εκτελεί τον αλγόριθμο για να καθορίσει τις καλύτερες παραμέτρους για τη λήψη αυτού του μηνύματος.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτόκολλο δικτύου για την κοινή χρήση πρόσβασης στο υποβρύχιο δίκτυο, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα WiFi ελέγχουν την κυκλοφορία στο διαδίκτυο, για να υποστηρίξουν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ πολλαπλών συσκευών. Το AquaApp μπορεί να φιλοξενήσει έως και 60 μοναδικούς χρήστες στο τοπικό του δίκτυο ταυτόχρονα.

Η ομάδα δοκίμασε την AquaApp σε έξι τοποθεσίες με διαφορετικές συνθήκες νερού και επίπεδα δραστηριότητας και αξιολόγησε την απόδοση της εφαρμογής σε αποστάσεις έως 113 μέτρα και βάθη έως 12 μέτρα. 

«Σύμφωνα με τα πειράματά μας, η ιδανική εμβέλεια για υποβρύχια αποστολή και λήψη μηνυμάτων είναι έως και 30 μέτρα», είπε ο Τσεν.

Τα δεδομένα της ομάδας και ο κώδικας ανοικτού κώδικα για Android είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο AquaApp.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας άνθρωπος που είχε πάει στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια κι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Την ώρα που μιλούσε ο πρώην πρόεδρος ακούγονται ριπές,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν μέσω ενός περιβάλλοντος όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις πληθαίνουν, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες περαιτέρω διάχυσης...

ΕΛΛΑΔΑ

Μοιραίο μπάνιο για ηλικιωμένη γυναίκα στα Χανιά Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θάλασσα στην περιοχή Βλητέ στη Σούδα Χανίων μια ηλικιωμένη γυναίκα....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr