Η ευρωπαϊκή οικονομία «οδεύει προς μια ήπια πτώση» παρά την επιμονή των υψηλών παγκόσμιων τιμών, δήλωσε στο Euronews ο οικονομολόγος Jacob Kirkegaard. Ο πληθωρισμός μειώθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να είναι 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Αυτό συμβαίνει αφού ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τριπλασιάστηκε το 2022, φθάνοντας στο 9,2% στη ζώνη του ευρώ λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται λόγω του ήπιου χειμώνα, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει. «Σίγουρα πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενα πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής στο Peterson Institute for International Economics.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος σε όλο τον κόσμο και υποβάθμισε τις προοπτικές του για οικονομική ανάπτυξη. Αλλά βελτίωσε ελαφρώς τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το 2023.
Η Petya Koeva-Brooks, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ, είπε στο Euronews την περασμένη εβδομάδα ότι εξεπλάγη που οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν προσαρμοστεί στο οικονομικό σοκ και ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2024.
Ωστόσο, ενώ η Ευρώπη συνολικά απέφυγε την πλήρη ύφεση πέρυσι, ο πληθωρισμός «παραμένει πεισματικά υψηλός», σύμφωνα με τον Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Κάμερ είπε ότι παρόλο που οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει, “οι τιμές των άλλων δαπανών των νοικοκυριών συνεχίζουν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό” και ότι η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει “αργή ανάπτυξη και επίμονος πληθωρισμός”.
«Είναι διψήφιο στις περισσότερες από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες και σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες».
Αλλά, εξήγησε ο Kammer: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είδαμε πέρυσι ήταν η τεράστια ανησυχία ότι μια διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ευρωπαϊκή οικονομία τον χειμώνα. Δεν το έκανε. Και αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη.”
Ο Κάμερ είπε ότι η πρόβλεψη χαμηλής ανάπτυξης για το 2023 οφείλεται στις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης και ότι αν και ο μετρικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί, ο πυρήνας θα εξακολουθεί να είναι πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας μέχρι το τέλος του 2024.
Ο Kirkegaard από την πλευρά του παραμένει αισιόδοξος. Έχει δηλώσει ότι αναμένει μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακολουθούμενες από επιστροφή στη «νομισματική ομαλοποίηση ή τον πληθωρισμό». Πρόσθεσε ότι οι οικονομίες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία καθυστερεί.
Κατά τη γνώμη του, η δημογραφία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνέχιση του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες, καθώς η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τη ζήτηση. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ανεπαίσθητο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, θα είναι δύσκολο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει στο 2%… Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλες χώρες που γερνούν γρήγορα», είπε.
Η τρέχουσα κρίση κόστους ζωής έχει επίσης μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και έχει οδηγήσει σε απεργίες και διαμαρτυρίες για τους μισθούς. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το 2022 σημειώθηκε, κατά μέσο όρο, η μεγαλύτερη πτώση της αγοραστικής δύναμης εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Kirkegaard.
«Γενικά, δεν πρέπει να φοβόμαστε τους υψηλότερους μισθούς των εργαζομένων, γιατί αυτό που έχουμε δει επίσης στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ισχυρά εταιρικά κέρδη και αυτό ισχύει πολύ και στις ΗΠΑ. Έτσι, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να αναδιανεμηθεί το κεφάλαιο από τους ιδιοκτήτες στους εργαζόμενους μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών», πρόσθεσε.
Πηγή: ertnews.gr