Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: «Άλλα κόλπα» από τους επιτήδειους – Γ. Πιτσιλής: Έρχεται και το «ψηφιακό πελατολόγιο»

Αμετανόητους φοροφυγάδες, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Παρά τις κυρώσεις που τους επιβάλλουν οι ελεγκτές, εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν εφευρίσκοντας νέους τρόπους για να μην δηλώσουν τον πραγματικό τους τζίρο στην εφορία. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός γνωστού beach bar στο Καβούρι στο οποίο είχε επιβληθεί διήμερο λουκέτο το καλοκαίρι, επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις.  

Σε νέο έλεγχο που έγινε αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει το γνωστό στην αγορά «κουμπί πανικού»

Πρόκειται για ένα λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται στον φορολογικό μηχανισμό και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. 

Μόλις ενεργοποιηθεί, δίνει εντολή στον φορολογικό μηχανισμό να εκδώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύνολο των αποδείξεων, που δεν έχουν κοπεί μέσα στη μέρα! 

Οι ελεγκτές εντόπισαν το κουμπί και στην επιχείρηση επιβλήθηκε νέο -τετραήμερο αυτή τη φορά- λουκέτο, λόγω υποτροπής. 

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα χρησιμοποιηθεί ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει για να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή

Ειδικά για τα POS ανέφερε ότι έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα έχει τελειώσει το θέμα της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές. 

Είπε ακόμα ότι: 

*Η καταγραφή από τους παρόχους έδειξε ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο POS και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις για να δηλώσουν με τη σειρά τους ότι πράγματι διαθέτουν τις συγκεκριμένες συσκευές. 

*Σύντομα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση POS και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. 

*Οι φόροι που δεν εισπράττονται υπολογίζονται σε 8-10 δισ. ευρώ, ενώ το κενό ΦΠΑ καταγράφει σημαντική μείωση από το 30% το 2017 στο 18% το 2021. Ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% έως το 2026, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. 

*Σύντομα θα καθιερωθεί και το «ψηφιακό πελατολόγιο» προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή που διαπράττεται σε διάφορες εκδηλώσεις. Θα πρόκειται για ένα πρόσθετο …ψηφιακό βιβλίο με στοιχεία ακόμα και για τον …αριθμό των προσκεκλημένων. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Στη βεβαίωση 4.275 παραβάσεων, εκ των οποίων οι 169 επιφέρουν και επιπρόσθετες ποινικές κυρώσεις (πλημμελήματα), προχώρησε η διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σε 12.903 τροχονομικούς έλεγχους...

ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγή κρατουμένων έως όπου σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα (5/12) ότι η Μόσχα απέρριψε τη «σημαντική» πρότασή τους για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, του...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σήμερα η...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr