Η… δεύτερη γενιά της GREEK MAFIA, μετά τις δολοφονικές εκκαθαρίσεις των «παλιών», επεδίωκε τη δημιουργία του δικού της ένστολου «κατεστημένου», μιας «διεφθαρμένης παρα-αστυνομίας» που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, στο προσοδοφόρο λαθρεμπόριο καυσίμων.
Το θύμα ενός ακόμη συμβολαίου θανάτου συνομιλούσε -τουλάχιστον- με έναν διοικητή Τμήματος Ασφαλείας της Αττικής, φερόμενο ως «υπεύθυνο ασφαλείας» του, και έναν πρώην αστυνομικό που και αυτός προστάτευε τον «Θείο Τζο»-Γιάννη Σκαφτούρο, ο οποίος είχε δολοφονηθεί σχεδόν έναν μήνα πριν απ’ τον Γ.Μ. Στις συνομιλίες τους φαίνεται να επιχειρούν την τοποθέτηση «δικών» τους αξιωματικών σε υπηρεσίες-κλειδιά που χειρίζονται υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων.
Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση της δολοφονίας του ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν αποκλείουν η δολοφονία του να ήταν αντίποινα αυτής του «Θείου Τζο», καθώς φαίνεται να βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Εκαναν «τοποθετήσεις»;
Σε διαλόγους του διοικητή Τμήματος Ασφαλείας με τον 38χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων φαίνεται πως είχαν «πετύχει» τις τοποθετήσεις «δικών» τους αστυνομικών στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και επιχειρούσαν να κάνουν το ίδιο και σε άλλες, όπως στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και στην ΕΥΠ!
Το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων ανέδειξε αυτές τις πτυχές της ένστολης διαφθοράς, ενώ αναμένεται να αποτελέσει και κομβικό στοιχείο στη συνέχιση της έρευνας από τον νέο διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Πούπουζα, υπό τις οδηγίες των εισαγγελέων που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το συγκεκριμένο υλικό, με τις ενδείξεις συναλλαγών αστυνομικών με κακοποιούς, φέρεται να είχε φθάσει στον προηγούμενο διοικητή των «αδιάφθορων», περίπου 10 μέρες πριν από την αποστρατεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ενημερώσει σχετικά τον πολιτικό του προϊστάμενο και μάλιστα το συγκεκριμένο υλικό δεν είχε καν… πρωτοκολληθεί!
Αναφορικά με τις «τοποθετήσεις» αρεστών αστυνομικών σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, φέρεται ότι ο «συγκάτοικος» του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας που συνομιλούσε με τον Γ.Μ., πήρε πρόσφατα μετάθεση στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων! Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις η μετάθεση κόπηκε…
Οι αδιάφθοροι
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις εξελίξεις που δεν τιμούν το Σώμα, απόρροια των κρίσεων αξιωματικών, ήταν το γεγονός ότι ο προηγούμενος διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων φέρεται να μην παρέδωσε τίποτα στον νέο διοικητή Παναγιώτη Πούπουζα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν έχουν βρεθεί φάκελοι υποθέσεων οι οποίες ήταν υπό διερεύνηση.
Ο προηγούμενος διοικητής φέρεται να χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του πέντε υπηρεσιακά οχήματα και πέντε οδηγούς! Επίσης, ο υποδιοικητής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, είχε τοποθετηθεί σε ένα γραφείο του… υπογείου, ενώ το ακόμη πιο λυπηρό είναι πως δεν φαίνεται να είχε συναντηθεί ποτέ με τον επί χρόνια διοικητή…
Τις τελευταίες ημέρες πριν από τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έφθαναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανώνυμες επιστολές αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στις οποίες επισημαίνονταν οι «περίεργες» ενέργειες και φράσεις του διοικητή, ο οποίος στη συνέχεια αποστρατεύτηκε.
Ο «βενζινάς» του «Σαμπρέλα»
Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση της δολοφονίας του 38χρονου Γ.Μ., η οποία εξελίσσεται σε κομβικής σημασίας για τα ποινικά και αστυνομικά δρώμενα, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το παρελθόν του επιχειρώντας να εντοπίσουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τις έρευνες. Ο 38χρονος το 2014 είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ομάδας εκβιαστών του Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού με τα προσωνύμια «Σαμπρέλας», «Καράφλας» ή «Νταίζη», που δολοφονήθηκε, επίσης με παρόμοιο τρόπο, το 2018 στο Παλαιό Φάληρο.
Πριν από δύο χρόνια σε έλεγχο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε πρατήριο ιδιοκτησίας του είχαν διαπιστωθεί οικονομικές απάτες που σχετίζονταν με τη χρήση τηλεκοντρόλ σε αντλίες και επιλογή κρυφών δεξαμενών νοθευμένων καυσίμων.
Ο δολοφονηθείς Γ.Μ., τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, έως και λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του, συνομιλεί με τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας προβαίνοντας σε συνεννοήσεις για ελέγχους που θα γίνονταν σε πρατήρια υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του και για μεταθέσεις αξιωματικών σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες στους οποίους θα είχαν πρόσβαση.
Η κόντρα με την ομάδα Σκαφτούρου
Το 2019, «ανταγωνιστής» του Γιάννη Σκαφτούρου, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ομάδα εκβιαστών του Μανώλη Καραγιάννη, είχε δώσει πληροφορίες για κύκλωμα διακίνησης λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο «ανταγωνιστής», έστω και σε πληροφοριακό επίπεδο, ήταν ο Γ.Μ.
Η υπόθεση του 2019 ξεκίνησε μετά από πληροφορίες του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της ΑΑΔΕ έπειτα από κατασχέσεις βυτιοφόρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και παράλληλες αναφορές ανταγωνιστή, φερόμενου διακινητή νοθευμένων καυσίμων σε βενζινάδικα ιδιοκτησίας του.
Τον Απρίλιο του 2019, πρατήριο ιδιοκτησίας του «ανταγωνιστή» στα βόρεια προάστια είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης με καλάσνικοφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ημέρες πριν από τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο σε πρατήριο υγρών καυσίμων του «ανταγωνιστή», όπου εντοπίστηκαν δύο κρυφές δεξαμενές, περίπου 15.000 λίτρα νοθευμένα καύσιμα και ηλεκτρονικό σύστημα με τηλεχειριστήριο, το οποίο έκανε την εναλλαγή μεταξύ των νόμιμων και παράνομων δεξαμενών που τροφοδοτούσαν τις αντλίες του πρατηρίου.
Ο Κύπριος που ήταν «συνδετικός κρίκος»
Η διασύνδεση λαθρεμπόρων καυσίμων και ελληνικής μαφίας αναδείχθηκε σε υπόθεση που χειρίστηκαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας το 2019. Ενας 53χρονος Κύπριος «μπράβος», ο οποίος απασχολούσε τις κυπριακές Αρχές για απόπειρες ανθρωποκτονιών, βομβιστικές επιθέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά., φέρεται να ήταν ο «κυρίαρχος» δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων με τέσσερις ομάδες στην Ελλάδα, τις οποίες διαχειρίζονταν ηγετικά μέλη της GREEK MAFIA.
Ο Κύπριος διατηρούσε δύο μεταφορικές εταιρίες με έδρα την πόλη Πάζαρτζικ, σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σε αυτή την υπόθεση κατηγορήθηκαν 70 άτομα, μέλη των τεσσάρων ομάδων, που δραστηριοποιούνταν σε Ασπρόπυργο, Μενίδι και Κορωπί, ενώ 25 ήταν τα πρατήρια υγρών καυσίμων που φέρονται να ανήκαν ή να ελέγχονταν από τα μέλη της ελληνικής μαφίας.
Ο «τομέας» του Ασπροπύργου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν υπό τον έλεγχο του «Θείου Τζο»-Γιάννη Σκαφτούρου. Βυτιοφόρα, καταχωρισμένα σε εταιρία στενού συγγενικού προσώπου του «Θείου Τζο», βρέθηκαν να φορτώνουν διαλύτες από κρυφές αποθήκες του Ασπροπύργου προκειμένου να τους μεταφέρουν σε πρατήρια ιδιοκτησίας τους. Ο «τομέας» του Μενιδίου φαίνεται να ήταν υπό τον έλεγχο του επίσης δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου, που φαίνεται πως πέρα από την τροφοδοσία «μιλημένων» βενζινάδικων, είχε επεκταθεί στην απευθείας μεταφορά χημικών διαλυτών με βυτιοφόρα ιδιοκτησίας του.