Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Φράνσις Χόγκεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να έχουν «επιπτώσεις που θα αλλάξουν τον πολιτισμό» και θα αυξήσουν ραγδαία την παραπληροφόρηση που διαδίδεται στο διαδίκτυο, προειδοποιεί η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χόγκεν. Τον Οκτώβριο του 2021, η Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, διέρρευσε δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον.

Σε ομιλία της στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Αυστραλίας, η Χόγκεν δήλωσε πως καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και οι οικονομίες βασίζονται περισσότερο στο λογισμικό που εκτελείται σε κέντρα δεδομένων, θα δούμε μια «εποχή αδιαφάνειας» να αναδύεται.

Η Χόγκεν – η οποία παραιτήθηκε από το Facebook το 2021 μετά τη διαρροή των εγγράφων – δήλωσε ότι χωρίς ισχυρότερη ρύθμιση θα επαναληφθεί αυτό που είδαμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

«Στο Facebook, υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι και παρόλα αυτά επηρεάζουν το τι βλέπουν όλοι στις ειδήσεις. Όταν δούμε τι είδους κλίμακα μπορεί να επηρεάσει, αυτό μπορεί να έχει πραγματικά σοβαρές συνέπειες», τόνισε.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν πλέον προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Το ChatGPT έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ τον Ιούνιο κατέγραψε 1,6 δισεκατομμύρια επισκέψεις.

Η Χόγκεν δήλωσε επίσης πως οι νέοι αλγόριθμοι προωθούν «το πιο διχαστικό, πολωτικό περιεχόμενο» για οικονομικό όφελος.

«Παλαιότερα το περιεχόμενο που σε κρατούσε κοντά του ήταν το καλύτερο περιεχόμενο. Στη συνέχεια είπαν ότι αν το μοιραστείς, αν σου αρέσει ή αν κάνεις ένα σχόλιο, τότε αυτό είναι το καλό περιεχόμενο», είπε.

«Τώρα, το πιο διχαστικό, πολωτικό, χειρότερο περιεχόμενό μας έχει τη μεγαλύτερη απήχηση», πρόσθεσε.

«Αν δεν περάσουμε νόμους που να λένε ότι ‘δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι πρέπει να έχουμε διαφάνεια και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, θα δούμε να επαναλαμβάνονται όσα είδαμε και με το Facebook», δήλωσε η Χόγκεν.

«Κάθε φορά που υπάρχει κίνητρο κέρδους και δεν υπάρχει κύκλος ανατροφοδότησης για τη διόρθωση αυτών των ψεμάτων, θα δούμε αυτά τα κενά να γίνονται όλο και μεγαλύτερα», κατέληξε η Χόγκεν.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στις 21:10, στο Τρίτο Πρόγραμμα, οι εκπομπές «EBU συναυλίες δίχως σύνορα», «Δωμάτιο 432» και...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χουανίτα Κάστρο, μικρή αδελφή των πρώην ηγετών της Κούβας Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, στους οποίους εναντιωνόταν για δεκαετίες, πέθανε στα 90 της χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ήθελα να ζητήσω μία χάρη εκ μέρους των μικρομεσαίων και ειδικά των ιδιοκτητών ταξί να κάνουμε μία εκπομπή για να καταλάβει ο κόσμος...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Στάθης Καλύβας τοποθετείται πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε. (ΚΠΙΣΝ). Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr