Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Περισσότερες από 200 αποικίες βακτηρίων σε δοχεία διανομής τροφίμων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πόσο καθαρά είναι τα δοχεία διανομής των ‘ντελιβεράδων’ που μας διανέμουν φαγητό κατ’οίκον; Σε αυτή την ερώτηση επιχείρησε να απαντήσει το κορυφαίο περιοδικό τροφίμων και κρασιών Gambero Rosso στα πλαίσια τεύχους αφιερωμένο στην ασφάλεια στον τομέα της γαστρονομίας και το οποίο θα δημοσιευθεί την Τρίτη 27/06.

Όπως μεταδίδει σήμερα 26/06 η εφημερίδα La Repubblica, το περιοδικό ανέθεσε σε ένα εργαστήριο της Ρώμης την ανάλυση των συσκευασιών.
Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά, εφόσον σε έναν από τους ‘κύβους’ μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες στην παράδοση φαγητού κατ’ οίκον στην Ιταλία, βρέθηκαν περισσότερες από 200 αποικίες βακτηρίων. Μάλιστα το δοχείο σε πρώτη όψη “φαινόταν καθαρό”.

Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια πτυχή του κουτιού της Πανδώρας και αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της Gambero Rosso, “οι κανόνες (υγιεινής) υπάρχουν και είναι αυστηροί, αλλά δυστυχώς οι εταιρείες δεν τους τηρούν στην πραγματικότητα” εφόσον “ελλείψει ελέγχων, οι εταιρείες διανομής φαγητού είναι αδύναμες στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, όπως προβλέπουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα”.

Αναλυτικά, και παρόλο που το συμβόλαιο των riders – οι οποίοι στην Ιταλία κινούνται σε μεγάλο βαθμό με ποδήλατα, περίπου 30.000 ανά την επικράτεια – συνιστά “τη διατήρηση καθαρών δοχείων” με “καθημερινό καθαρισμό με σαπούνι και απολυμαντικό”, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος του απορρυπαντικού, με το οποίο επιβαρύνονται, αλλά και με το γεγονός πως συχνά τελούνται μαθήματα καθαρισμού σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία με την γλώσσα – Ιταλικά, στην προκειμένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες μεταφέρονται τα φαγητά από τους ντελιβεράδες. Η La Repubblica υπενθυμίζει πως τον Ιανουάριο του 2020 στο Τορίνο, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πανδημία, κάποιες συσκευασίες που μετέφεραν riders δεν βρέθηκαν σφραγισμένες, με κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και βακτήρια. Τότε μάλιστα αναδείχθηκε και το πρόβλημα της θερμοκρασίας, εφόσον συχνά τα εστιατόρια συσκεύαζαν μαζί ζεστά και κρύα τρόφιμα, με πιθανότητες υγειονομικού κινδύνου.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα (17/7) το πρωί στην ανατολική Γαλλία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, ένας 18χρονος άνδρας που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα, ύποπτος ότι σχεδίαζε βίαιες...

ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη σύγκρουση των...

ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε την υπόσχεσή της η Αν Ινταλγκό και κολύμπησε στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι τα νερά είναι ασφαλή...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3958/τΒ’/5-7-2024) με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr