Στην Ιταλία, το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό, και μαζί με το μεταναστευτικό από τις 18/04 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και – επομένως – του Ιταλικού Τύπου.
Στον απόηχο των (αμφιλεγόμενων) δηλώσεων του υπ. Γεωργίας, κ. Λολομπρίτζιντα (“πρέπει να ενθαρρύνεται το δημογραφικό” και “δεν μπορούμε να παραδοθούμε στην εθνοτική αντικατάσταση”) αλλά και της τοποθέτησης της πρωθυπουργού Μελόνι για την υπογεννητικότητα (που μιλά περί “κινήτρου για τις οικογένειες που φέρνουν παιδιά στον κόσμο”), σήμερα η εφημερίδα Il Foglio με άρθρο του διευθυντή Κλάουντιο Τσεράσα φέρνει στο προσκήνιο αυτό που φέρεται ως γραμμή της Ιταλικής Κυβέρνησης, η οποία συνοψίζεται με το μότο “κανέναν φόρο για όσους κάνουν παιδιά”.
Όπως τονίζει το άρθρο “το στοίχημα της γεννητικότητας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση” και φαίνεται πως θα αντιμετωπιστεί με μια “ηχηρή απάντηση” μέσω “ενός σημαντικού φακέλου που αποφάσισε να ανοίξει τις τελευταίες ημέρες ο υπ. Οικ. Τζιανκάρλο Τζορτζέτι για να παρέμβει δυναμικά στο θέμα”.
Αναλυτικά, Il Foglio τονίζει πως η πρόταση του υπουργού είναι “να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους” ένα “οικογενειακό επίδομα για τους γονείς με παιδιά”, δηλαδή “τα νοικοκυριά με τουλάχιστον δύο παιδιά δεν θα πληρώνουν φόρους”. Ο Τσεράσα διευκρινίζει πως ένα “ακριβές κριτήριο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί”, πόσο μάλλον το τι φοροαπαλλαγές αναμένεται να προβλέπει. Όμως φαίνεται πως “ο μηχανισμός είναι ήδη σαφής και, με τον τρόπο του, (θα) είναι ανατρεπτικός” και μάλιστα ενδέχεται να το δούμε σύντομα.
Η μείωση της φορολογίας για τις οικογένειες (με τέκνα) θα αποτελούσε λοιπόν ένα ουσιαστικό κίνητρο για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, μια ιδέα την οποία συμμερίζεται ο Μάσιμο Μπιτόντσι, υφυπουργός στο Υπ. Επιχειρήσεων.
Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, σύμφωνα με τον Μπιτόντσι “για να ενθαρρυνθεί η γεννητικότητα καθίσταται αναγκαία η μείωση της φορολογίας για τις οικογένειες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του ενιαίου επιδόματος, αλλά, επιπλέον, θα πρέπει να επανέλθει η έκπτωση των 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί (τώρα 950 ευρώ μέχρι την ηλικία των 21 ετών) μέχρι το τέλος των σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών σπουδών, για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια”.
Πηγή: ertnews.gr