Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: «Στο φως» το θέατρο του Νέρωνα και σπάνιο ρωμαϊκό ναυάγιο

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ιδιωτικό θέατρο του Νέρωνα, λίγα βήματα μακριά από το Βατικανό.

Ο Νέρωνας λέγεται ότι εξασκείτο στο τραγούδι και στην απαγγελία ποίησης σε ιδιωτικό θέατρο, που αναφέρεται σε αρχαία κείμενα, αλλά δεν είχε βρεθεί ποτέ μέχρι τώρα.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε κάτω από έναν περιφραγμένο κήπο στην Palazzo della Rovere, στον οποίο γίνονταν ανασκαφές από το 2020 για την προγραμματισμένη αναπαλαίωση ενός αναγεννησιακού κτιρίου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις σκάλες που οδηγούν προς το θέατρο, την πρόσοψη της σκηνής, τις μαρμάρινες στήλες και τις αίθουσες υπηρεσιών, που ίσως χρησιμοποιούνταν ως βεστιάριο.

Βρήκαν ακόμη γυάλινα δισκοπότηρα και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα, που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για το συγκεκριμένο θέατρο.

Ο πέμπτος αυτοκράτορας της Ρώμης, κυβέρνησε από το 54 ως το 68 μ.Χ. και έμεινε γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους τυράννους στην ιστορία.

Πιστεύεται ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του Αγριππίνα, την οποία σκότωσε για να απαλλαγεί από την επιρροή της. Την ίδια τύχη είχαν και οι δύο πρώτες σύζυγοί του.

Πηγές αναφέρουν ότι εκτέλεσε μεγάλο αριθμό Χριστιανών και ότι διέταξε το κάψιμο της Ρώμης, κατά το οποίο μάλιστα έπαιζε μουσική.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα φορητά ευρήματα θα μεταφερθούν σε κάποιο μουσείο, ενώ τα ερείπια του θεάτρου θα καλυφθούν όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.

Την ίδια στιγμή, περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά στο βυθό της Μεσογείου  βρέθηκε το ναυάγιο ενός αρχαίου ρωμαϊκού φορτηγού πλοίου που χρονολογείται από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Το σκάφος, το οποίο ήταν φορτωμένο με εκατοντάδες ρωμαικούς αμφορείς, βρέθηκε σε βάθος περίπου 160 μέτρων κοντά στην ιταλική πόλη Σιβιταβέκια.

Ολόκληρη η μεσογειακή ακτογραμμή της Ιταλίας είναι γεμάτη με υποβρύχιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τους οποίους οι ομάδες καταδύσεων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας περιπολούν τακτικά για να προστατεύσουν τις τοποθεσίες από τους αρχαιοκάπηλους.

Πηγή: ΕΡΤ, Daily Mail / Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, Mαρία Κονταξή

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο περιστατικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προηγούμενες το Λιμενικό Σώμα. Πιο αναλυτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Όσοι ενδιαφερόμενοι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η πληρωμή του market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις καταστροφές που άφησε πίσω της η νέα κακοκαιρία σε Μαγνησία και Βόρεια Εύβοια αναφέρθηκε εταξύ άλλων σε ομιλία του στο Αργοστόλι, ο Πρόεδρος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr