Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από το 2021 – Πώς περιπλέκει την οικονομική ανάπτυξη

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Κίνα πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια και πλέον, καθώς βάρυνε η άτονη εσωτερική κατανάλωση, που περιπλέκει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης, βασικό μέτρο του πληθωρισμού, κατέγραψε τον Ιούλιο μείωση 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Έπειτα από τον μηδενικό πληθωρισμό έναν μήνα νωρίτερα, αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν ακόμη πιο θεαματική πτώση του δείκτη (–0,4%).

Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού, με άλλα λόγια η μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Αν και στα χαρτιά το φαινόμενο μοιάζει κάτι ευνοϊκό, αφού θεωρητικά αυξάνει την αγοραστική δύναμη, χαρακτηρίζεται απειλή για κάθε οικονομία. Καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδεύουν, αναβάλλουν τις αγορές με την ελπίδα πως οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

Ελλείψει ζήτησης, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να μειώνουν την παραγωγή τους, να παγώνουν τις προσλήψεις ή να απολύουν, και να περιορίζονται σε νέες παραγγελίες μόνο για την αναπλήρωση των στοκ τους, κάτι που περιορίζει την κερδοφορία τους ενώ τα κόστη μένουν απαράλλακτα. Οικονομολόγοι μιλούν για φαύλο κύκλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Κίνα βίωσε στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 βραχεία περίοδο αποπληθωρισμού, κυρίως τότε εξαιτίας της μείωσης της τιμής του χοιρινού, του κρέατος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον ασιατικό γίγαντα. Η προηγούμενη ανάγεται στο 2009.

Φόβοι για υποχώρηση της ανάπτυξης

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται πως η τρέχουσα θα είναι πιο μακρά, καθώς οι κύριοι κινητήρες της ανάπτυξης στην Κίνα μοιάζουν να ασθμαίνουν και η ανεργία των νέων (σ.σ. δείκτης που αφορά μόνο τους κατοίκους των αστικών κέντρων) σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, πλέον ξεπερνά το 20%.

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων, που για καιρό αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Κίνα, είναι ο «κύριος» λόγος του «αποπληθωριστικού σοκ», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Άντριου Μπάτσον της Gavekal Dragonomics.

Οι εξαγωγές, άλλος μοχλός της ανάπτυξης, κλειδί για την Κίνα, βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση.

Τον Ιούλιο, καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποχώρησή τους σε έναν χρόνο (–14,2%), λόγω της μειούμενης ζήτησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει άμεσο αντίκτυπο σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που λειτουργούν πλέον στο ρελαντί.

Εύλογα, ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε επίσης τον Ιούλιο (–4,4%), για δέκατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης αυτής είχε καταγράψει μείωση 5,4% τον Ιούλιο.

Το να βρίσκεται στο κόκκινο είναι συνώνυμο με συρρίκνωση των περιθωρίων των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα (17/7) το πρωί στην ανατολική Γαλλία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, ένας 18χρονος άνδρας που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα, ύποπτος ότι σχεδίαζε βίαιες...

ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη σύγκρουση των...

ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε την υπόσχεσή της η Αν Ινταλγκό και κολύμπησε στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι τα νερά είναι ασφαλή...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3958/τΒ’/5-7-2024) με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr