Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Λέσβος: Θερινό σχολείο στο Σίγρι για τα Γεωλογικά Μνημεία με φοιτητές από το Πεκίνο

Στη Λέσβο βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στο θερινό σχολείο με θέμα Γεωδιατήρηση και Ανάδειξη Γεωλογικών Μνημείων και Προστατευόμενων Περιοχών, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με ομάδα φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου!

Οι φοιτητές, θα πραγματοποιήσουν άσκηση πεδίου στη Λέσβο από 20 έως 27 Αυγούστου 2023 και θα συνοδεύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang, τον Καθηγητή Zhang Jianping.

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη δυναμική που προσφέρει η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίσθηκε σε ετήσια βάση μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.

Φέτος ξαναπιάνουμε το νήμα και συνεχίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων με την διοργάνωση του θερινού σχολείου όπου δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κινέζους φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν τη στρατηγική, τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους , χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής δράσης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου αναδεικνύοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου, αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη σε μνημεία και Μουσεία της Λέσβου καθώς και στα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

Οι συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και να γνωρίζουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, πραγματοποιώντας ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου.

Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί για τους συμμετέχοντες στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας άνθρωπος που είχε πάει στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια κι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Την ώρα που μιλούσε ο πρώην πρόεδρος ακούγονται ριπές,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν μέσω ενός περιβάλλοντος όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις πληθαίνουν, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες περαιτέρω διάχυσης...

ΕΛΛΑΔΑ

Μοιραίο μπάνιο για ηλικιωμένη γυναίκα στα Χανιά Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θάλασσα στην περιοχή Βλητέ στη Σούδα Χανίων μια ηλικιωμένη γυναίκα....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr