Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μ. Σπουρδαλάκης, Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για διαγραφές – Αναλυτικά η διαδικασία

Για τη διαδικασία, τη δομή έως και το τελικό αποτέλεσμα της Επιτροπής Δεοντολογία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος από το Συνέδριο του κόμματος το 2022 είναι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον νέο πρόεδρο του κόμματος τόνισε πως για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους και πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του» και τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι προτάσεις για γραφών είναι του προέδρου απάντησε πως «απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την Επιτροπή μας. Ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν υπάρχει άλλη άλλη δέσμευση».

Για το εάν έχει ξενήσει η διαδικασία σημείωσε πως «πρέπει πρώτα να έρθει ένα σχετικό έγγραφο από αυτό που παραπέμπει τα πρόσωπα» τονίζοντας βέβαια πως η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί ακόμη για να ενημερωθούμε ακριβώς τι έχει λάβει η γραμματεία της Επιτροπής, ενώ ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντας των διαδικασιών σημείωσε πως «νομίζω ότι θα συγκληθεί σύντομα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που ασχολείται η Επιτροπή, η οποία μάζι με την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι οι μόνες που εκλέγονται απευθείας από τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο».

Επιπλέον ο κ. Σπουρδαλάκης προσθεσε πως «η Επιτροπή κρίνει πολλές φορές το ειδικό βάρος ιδιαίτερων υποθέσεων και επισπεύδει, όσο είναι αυτό δυνατόν, ακολουθώντας όμως πάντα τη διαδικασία της απόφασης. Άρα φαντάζομαι και σε αυτή την περίπτωση η προτεραιότητα θα είναι τέτοια ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί πολύ πολύ σύντομα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σπουρδαλάκης ερωτηθείς για διαγραφές που είχαν απασχολήσει στο παρελθόν όπως αυτή του Αλέλη Γεωργούλη ή του Βασίλη Μίγα ανάφερε χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω αν έγιναν αυτες οι διαγραφές που λέτε» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «πολλές φορές ανακοινώνεται ότι θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αυτό το αίτημα, κάτι το οποίο δεν είναι και κομψό να σας πω, διότι παραπέμπεις κάποιον ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει τον βαθμό της «παράβασης», από κει και μετά η Επιτροπή επιλαμβάνεται. Αν κάποιος κουραστεί από αυτή την δημοσιότητα της διαγραφής ή της αναστολής ιδιότητες που είναι οι δύο πιο βαριές αντιδράσεις του κόμματος στην όποια «παράβαση», αυτό που μένει ως ενημέρωση είναι ότι η διαγράφει. Πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι πάντοτε τηρείται αυτή η διαδικασία που δεν είναι σύντομη βεβαίως, όμως είναι η διαδικασία που έχει αποφασιστεί».

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στις 21:10, στο Τρίτο Πρόγραμμα, οι εκπομπές «EBU συναυλίες δίχως σύνορα», «Δωμάτιο 432» και...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χουανίτα Κάστρο, μικρή αδελφή των πρώην ηγετών της Κούβας Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, στους οποίους εναντιωνόταν για δεκαετίες, πέθανε στα 90 της χρόνια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ήθελα να ζητήσω μία χάρη εκ μέρους των μικρομεσαίων και ειδικά των ιδιοκτητών ταξί να κάνουμε μία εκπομπή για να καταλάβει ο κόσμος...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Στάθης Καλύβας τοποθετείται πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε. (ΚΠΙΣΝ). Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr