Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς στην ΕΡΤ: Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών – Έχουμε μπει σε νέα πολιτική φάση

Για ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να κυβερνά έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης και βελτίωσε τις θέσεις του, διότι η συμβολή του ήταν πάρα πολύ κρίσιμη στο να χάσει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τις περιφέρειες που έχασε, αλλά και τους δέκα μεγάλους δήμους. “Είναι ένα ηχηρό χαστούκι και προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί την τελευταία εβδομάδα με κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν εκκωφαντικά. Το αναγνώρισε βεβαίως και ο ίδιος και συνεπώς έχουμε μπει ήδη σε μια νέα πολιτική φάση. Διότι κακά τα ψέματα, η ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κυρίου Μητσοτάκη να κυβερνά δεν φαινόταν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα ανοίγει αυτή η προοπτική“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθούν πλειοψηφικά ρεύματα στις μεγάλες πόλεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε καμία από τις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι νομίζω πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα. Είμαστε σε μια καινούργια φάση. Και η καινούργια φάση έχει αυτό το θεμελιακό χαρακτηριστικό ότι έχει ανοίξει μια πάρα πολύ σοβαρή ρωγμή σε ένα πεδίο που το 2019 και με λάθη δικά μας, η Νέα Δημοκρατία είχε μια καθολική ηγεμονία και τώρα έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες. Διότι αυτό που συνέβη δεν μπορεί κανείς να το παραμερίσει. Δεν το παραμέρισε σοφά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νύχτα των εκλογών. Διότι οι εκπρόσωποί του στα κανάλια έλεγαν άρες μάρες κουκουνάρες. Και βγήκε ο ίδιος και εξήγησε ότι έχει πραγματικά η Νέα Δημοκρατία υποστεί μια ήττα με κορυφαία εξέλιξη στη Θεσσαλία, η οποία πολιτικοποιήθηκε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο από όλες τις δυνάμεις και συμπυκνώνει και τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη χώρα. Τώρα που άλλαξε η διοίκηση στη Θεσσαλία θα μάθουμε και θα επιμείνουμε πάρα πολύ έντονα ποια αντιπλημμυρικά απεντάχθηκαν και πήγαν να ενταχθούν ξανά 31/8 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μάθουμε ποια ήταν η αλληλογραφία Αγοραστού – Καραμανλή, την οποία παραδέχτηκε, την Παρασκευή πριν τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός σε κανάλι πανελλαδικό. Κάτι του είχε γράψει του κ. Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό τώρα. Θα υπάρχει νέα διοίκηση στη Θεσσαλία του κ. Κουρέτα και θα δούμε και θα δούμε τι έχει γίνει και στην Αθήνα με το Μεγάλο Περίπατο” σημείωσε ο κ. Παππάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμέτοχος σε πάρα πολλούς δήμους στις μεγάλες ανατροπές και έχει και σημειακές νίκες, οι οποίες είναι σε άλλους περιφερειακούς δήμους. Στο Ηράκλειο είχε άλλο υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ, άλλο υποψήφιο Νέα Δημοκρατία και κέρδισε υποψήφιο στον οποίο συμμετείχαν οι δικές μας δυνάμεις. Δεν ήταν ένα κομματικό ψηφοδέλτιο” τόνισε και πρόσθεσε ότι “στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε μεγάλες θεμελιακές αδυναμίες. Σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι έχασε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ευνοημένος. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοημένος υπάρχουν προϋποθέσεις και με αυτή την έννοια θέλω να επαναλάβω ότι η εντολή που έλαβε η νέα μας ηγεσία από ξεκάθαρη μετασχηματίζεται σε κατεπείγουσα. Δηλαδή, όλο αυτό το κύμα δημοκρατικής αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει πολιτική έκφραση“.

Ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι και πλέον δεν είναι αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη. “Φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ σοβαρά τρωτά σημεία. Έχει χάσει κεντρικές πολιτικές μάχες και σε αυτή την νέα κατάσταση υπάρχει ένα κόμμα που λέει ότι ο αντίπαλός μας, μιλάω για μας, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια άλλη επιλογή. Θα κρίνει ο δημοκρατικός κόσμος. Αποδείχθηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάζονται, μπορούν να φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σε αυτό το μήνυμα υπάρχουν δυνάμεις που ανταποκρίνονται, δυνάμεις που το αντιλαμβάνονται ως μήνυμα και δυνάμεις που αναδιπλώνονται και αναπτύσσουν σύνδρομα άλλαΔικός μας στόχος είναι να ριγματωθεί η ηγεμονία του και στις ευρωεκλογές, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή“.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις όποιες αντιδράσεις απάντησε: “Αυτά δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι είναι οι γνωστές διατυπωμένες πολιτικές διαφωνίες, τις οποίες είχαμε και στο συνέδριό μας το 2022. Ακραίες τοποθετήσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος μας δεν μπορώ να αντιληφθώ. Θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καθαρή εντολή, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος στην εσωκομματική μας διαδικασία. Δηλαδή ζήτησε εντολή εφαρμογής της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού για να μην έχουμε ξανά αδυναμίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι πέρασαν και οι εκλογές του 2014 και οι εκλογές του 2019 και δεν κάναμε το μετασχηματισμό μας, δεν στήσαμε τις δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι υπάρχει μία πάρα πολύ σαφή εντολή που αφορά όλους, και αυτούς που ψήφισαν τον Κασσελάκη και αυτούς που δεν ψήφισαν τον Κασσελάκη. “Και όλοι μαζί μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι μας έδειξε και ο κόσμος τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει και συσσωρευμένη κυβερνητική πείρα, έχει υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, έχει μεγάλη παρακαταθήκη από τη διακυβέρνησή του και έχει και στελεχιακό βάθος. Έχει τη δυνατότητα να συσπειρώνει κόσμο, έχει τη δυνατότητα να στρατεύεται καινούργιες δυνάμεις και αυτό θα αποτυπωθεί και σύντομα“.

Για το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίνων εκτίμησε ότι ήταν μια πολιτική μάχη.Από το 14% στο 55% δεν πας με αυτοδιοικητικά κριτήρια ή επειδή έχεις ένα πρόσωπο το οποίο υπήρχε και πριν τον πρώτο γύρο. Επέλεξε να την κάνει ακόμα πιο σκληρή πολιτική μάχη ο κ. Μητσοτάκης,ο οποίος έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη, είπε ότι τον στηρίζει κτλ“.

Όσον αφορά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα γίνουν ανακοινώσεις και είπε: “Το μείζον είναι να μην χάσουμε τον πολιτικό στόχο. Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά πρέπει να είναι ένα συνέδριο επισφράγισματος και υλοποίησης της εντολής που έχουμε συλλογικά λάβει. Η εντολή είναι για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό και στην πορεία προς το Συνέδριό μας πρέπει να τα κάνουμε αυτά τα βήματα“.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr