Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος των μικρών σουπερμάρκετ εξηγεί το πώς θα λειτουργήσει η μόνιμη έκπτωση του 5%

Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει κάνει μια συμφωνία η κυβέρνηση με τη βιομηχανία, η οποία παραθέτει κάποια προϊόντα τα οποία δεσμεύεται ότι αυτά τα προϊόντα για 6 μήνες θα έχουν μόνιμη έκπτωση 5%.
Είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, αλλά προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας  είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών και Μεσαίων Σουπερμάρκετ Γιάννης Πηλίδης.

Όλα αυτά τα μέτρα είτε λέγεται καλάθι του νοικοκυριού, είτε λέγεται μάρκετ πας, είτε λέγεται μείον 5%, το πρόβλημα δεν το λύνουν στη ρίζα τους, αλλά προφανώς απαλύνουν κάποιους καταναλωτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι.

Η κάθε βιομηχανία η οποία έχει δηλώσει στο υπουργείο ότι θέλει να συμμετέχει στην έκπτωση του 5% δηλώνει τα συγκεκριμένα προϊόντα στο υπουργείο και ταυτόχρονα δίνει την έκπτωση στα σουπερμάρκετ προκειμένου αυτά τα σουπερμάρκετ να την μεταβιβάσουν στον καταναλωτή.

  • Η κάθε βιομηχανία προαιρετικά επιλέγει ποια προϊόντα θέλει να βάλει σε αυτό το σύστημα.

Η ακρίβεια κακώς το πιστεύουμε οι περισσότεροι ότι είναι θέμα εσωτερικό της χώρας, είναι πανευρωπαϊκό θέμα. Σήμερα η αγορά έχει γίνει πανευρωπαϊκή, ρυθμίζεται πανευρωπαϊκά, δηλαδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ας πούμε, πληθωρισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός να γίνει μηδέν.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι αν μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς, θα το κάνανε και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δηλαδή συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Αν δεν πέσει δηλαδή ο πληθωρισμός γενικά σε όλη την Ευρώπη, δεν θα πέσει στην Ελλάδα. Το περίεργο θα ήτανε να είχε πέσει στην Ευρώπη, να είχε μηδενιστεί και στην Ελλάδα να ήταν υψηλός. Τότε θα έλεγα ότι ήταν ελληνικό φαινόμενο και πρέπει να δούμε αυτό το φαινόμενο.

Κοιτάξτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο ελαιόλαδο, που είναι και το πιο βασικό. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα φέτος, είχαν πολύ μειωμένη παραγωγή.
Έρχονται λοιπόν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και προσφέρουν στους Έλληνες παραγωγούς υψηλότατη τιμή για το λάδι. Τι θα κάνει ο παραγωγός; Θα ανεβάσει την τιμή από τη στιγμή που βλέπει ότι του ζητάνε το προϊόν στο εξωτερικό σε υψηλή τιμή και έτσι ανεβαίνει.

Εδώ εξηγείται το φαινόμενο που λένε πολλοί ότι καλά αφού το λάδι είναι περσινό, για ποιο λόγο η τιμή του ανέβηκε; Μα ανέβηκε για το λόγο του ότι το ανέβασε ο παραγωγός επειδή έχει προσφορά από το εξωτερικό υψηλότερης τιμής. Τι θα κάνει. Θα πάει να το πουλήσει στο εξωτερικό, αφού στο εξωτερικό το πουλάει υψηλότερα, το πουλάει και στην Ελλάδα υψηλότερα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. Λέει άλλος, να απαγορευθεί η εξαγωγή, είναι ένα μέτρο να απαγορευθεί η εξαγωγή. Ναι, όμως αυτό δεν είναι λύση. Διότι αν το κάνουν και άλλες χώρες σε άλλα προϊόντα που τα έχουμε εμείς ανάγκη και απαγορεύσουν τις εξαγωγές, θα έχουμε προβλήματα εμείς σε άλλα προϊόντα. Είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο.

Επίσης ακούγεται στα κανάλια γιατί ο παραγωγός πουλάει φθηνά και το προϊόν πηγαίνει στον καταναλωτή ακριβά.
Μα ο παραγωγός το πούλησε στο χωράφι του και πούλησε στο χωράφι του όλη την παραγωγή που τα μήλα είναι άλλα καλά, άλλα είναι μέτρια, άλλα όχι καλά, τα πουλάει πακέτο μία τιμή όλα μαζί και τα καλά και τα μέτρια και τα χειρότερα. Αυτά πρέπει να φύγουν από τον παραγωγό, να πάνε στη λαχαναγορά. Εκεί να γίνει η διαλογή να ξαναμεταφερθούν και μέχρι να φθάσουν στο σουπερμάρκετ υπάρχει ένα κόστος και μια φθορά. Ξέρετε πόση είναι η φθορά στη μαναβικής σε ένα σουπερμάρκετ; Πάνω από 10%.

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το εθνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από τον Λευκό Οίκο έπεσε το απόγευμα της Τρίτης εν μέσω ισχυρών ανέμων. Το δέντρο, ένα ερυθρελάτης 40 ποδιών...

ΚΟΣΜΟΣ

Μια 85χρονη Ισραηλινή που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη δύο εβδομάδες αργότερα είπε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της...

ΚΟΣΜΟΣ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους άμαχους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προσιτής στέγης, στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr