Κάθε χρονιά καλούμαι να παρουσιάσω ένα ποτ-πουρί με τις καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Τότε έρχομαι αντιμέτωπος με σωρεία κινηματογραφικών κλισέ που καταλήγουν σε προφανείς καταστάσεις ζωσμένες από αγάπη, φώτα, ευτυχία.
Κάθε χρονιά η ίδια απορία… «Γιατί ο κόσμος αγαπάει τα χριστούγεννα με τον τρόπο που αποτυπώθηκαν στη μεγάλη οθόνη»;
Ας δούμε τις 5 πιο χαρακτηριστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες με την ελπίδα το ερώτημα να απαντηθεί…
ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Στο «Μόνος στο Σπίτι» αλλά και τις συνέχειες του, ο Κέβιν θα μείνει ξεχασμένος από την οικογένεια του προσπαθώντας να επιβιώσει, αλλά και να διασώσει το σπίτι από τους κλέφτες. Παράλληλα, υπάρχει ο αγώνας από μεριά των μελών που τον έχουν ξεχάσει για να ανταμώσουν ξανά. Σε όλα αυτά η σκανδαλιά καθαγιάζεται για την οικογενειακή ενότητα. Με την ολοκλήρωση της ταινίας είμαστε έτοιμοι να συγχωρέσουμε κάθε οικογενειακό μέλος που μας φέρθηκε άδικα αλλά και να εξομολογηθούμε -ζητώντας άφεση- για κάθε ακραία μας αμαρτία.
Μια υπέροχη ζωή
Στο «Μια υπέροχη ζωή» του Φρανκ Κάπρα, ένας άγγελος θα δείξει σε έναν εργασιομανή τη σημασία του να ξοδεύει χρόνο με την οικογένεια του. Για να καταφέρει να τον πείσει να αλλάξει σύντομα, του δείχνει μια σειρά από υποθετικά σενάρια που θα συνέβαιναν αν δεν άλλαζε ζωή. Πριν τους τίτλος τέλους μαθαίνουμε ότι τα καμπανάκια είναι αγγελούδια που στέλνουν το μήνυμα αλλαγής και αγάπης. Και τι μας μένει; Το «η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη» ευγενικά συγκαλυμμένο από το καταναλωτικό «πάρε δώρα/δώσε χαρά».
Το Θαύμα της 34ης Οδού
«Το Θαύμα της 34ης Οδού», που στο remake αποδόθηκε ως «Θαύμα στο Μανχάταν», περιγράφει τις περιπέτειες ενός κύριου που τον προσλαμβάνουν σε μεγάλο πολυκατάστημα να υποδυθεί τον Άγιο Βασίλη και εκείνος υποστηρίζει ότι είναι ο πραγματικός άγιος των γιορτών. Ένας μόνο δικηγόρος θα τον υπερασπιστεί σε ένα παλαβό αγώνα υποστήριξης του αληθές του λόγου του. Αφελής απόδοση του «Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», που στην πραγματικότητα ηρεμεί και τον μεγαλύτερο απατεώνα αφού «ένας καλός δικηγόρος -στο τέλος- είναι ικανός να σε βγάλει -και όχι να σε αλείψει- λάδι».
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Άπειρες οι αποδόσεις της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» σε κλασσική αφήγηση, κινούμενα σχέδια, ακόμα και ταινία με puppets. Ο σκατόψυχος -με το μπαρδόν- Σκρουτζ, θα περάσει μέσα από 3 εφιάλτες που θα του θυμίσουν το παρελθόν του, το κοντινό παρόν του, αλλά και το πιθανό του μέλλον αν παραμείνει τσιφούταρος και άκαρδος. Στο τέλος όλα αλλάζουν σε στιγμή, μαγικά και αβίαστα, γιατί όταν «ο καλός καλό δεν έχει», και πράττει εγωιστικά, ούτε 10 κιλά κόλλυβα δεν φτάνουν να του χωρέσουν τα πωθαμένα του.
Χριστούγεννα με τη Disney
Αντί τώρα να επιλέξουμε μια πέμπτη ταινία, παρουσιάζουμε ένα είδος ταινιών ενός στούντιο που ξέρει να μετατρέπει τις γιορτές σε χρυσωρυχείο. Ναι, πολύ καλά καταλάβατε: Μιλάμε για τη Ντίσνευ. Τα Χριστούγεννα συχνά πυκνά εμφανίζονται σε ταινίες κινουμένων σχεδίων ως τόπος γαλήνης για τα κατοικίδια καλής ή και χαμερπέστατης καταγωγής, και σπανιότερα με ένα πιο dark spirit που το καλό θα γίνει κατανοητό μέσα από τον αντίποδα του. Στα καρτούν, βλέπετε, οι χαρακτήρες μπορούν να σώζονται ηρωϊκά, χωρίς να σπάνε κεφάλια και κόκκαλα καθώς οι συμπτώσεις είναι πάντα με το μέρος τους.
Τελικά αυτός είναι ο λόγος που αγαπάμε τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες: Όλοι θέλουν ένα θαύμα που ημερομηνιακά να είναι συνεπές.
Χαρούμενες λοιπόν γιορτές, ανεξαρτήτως της θρησκείας σας, στη μεγάλη οθόνη του σπιτιού σας, με τις παραμυθένιες ιστορίες από όπου κανένας δράκος και καμία κακιά μάγισσα δεν μπορεί να διαπεράσει το κρύσταλλο της led οθόνης σας, μέχρι τους τίτλους τέλους των γιορτών.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PEXELS