Σήμερα λοιπόν θα συζητήσουμε ένα θέμα που αφορά πολλούς συμμαθητές μας τον τελευταίο καιρό. Πως μπορούμε να μάθουμε σωστά ορθογραφία. Η ορθογραφία είναι ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει σε αυτό να είμαστε όλοι καλοί!
Εύκολοι και πρακτικοί τρόποι και κανόνες για να βελτιώσεις την ορθογραφία!
1. Πολλές φορές η λέξη είναι σύνθετη. Όποτε μπορούμε να την τεμαχίσουμε. Δηλαδή, τη χωρίζουμε στα συνθετικά της μέρη και μετά σκεφτόμαστε πως ορθογραφείται μόνο του, το κάθε ένα.
2. Ας σκεφτούμε από που προέρχεται μια λέξη, π.χ. υπερκαταναλωτισμός —-) λάθος / υπέρ + καταναλωτισμός –) σωστό.
3. Για να θυμόμαστε λέξεις με ιστορική ορθογραφία ή δύσκολες για εμάς, σύνδεσε την ορθογραφία τους με αστείους τρόπους σκέψης.
Παράδειγμα : πρώσωπο —-) λάθος/ πρόσωπο —) σωστό: ο αστείος μου τρόπος είναι, “αφού το πρόσωπο μας είμαι στρογγυλό, η λέξη πρόσωπο γράφεται πρώτα με το στρογγυλό (ο) δηλαδή, το όμικρον”.
Παράδειγμα : μύνημα —-> λάθος / μήνυμα —-> σωστό: ο αστείος μου τρόπος είναι, “όταν έρχεται μήνυμα στο κινητό μου το διαβάζω από την αρχή προς το τέλος (λογικά!), άρα θα γράψω τη λέξη μήνυμα πρώτα με το «η» που το συναντώ πρώτο στο αλφάβητο και μετά θα βάλω το «υ»”.
4. Πολλές φορές αν η λέξη λέξη δεν είναι ελληνική, τότε θα τη γράφουμε με τον πιο απλό τρόπο (απλογράφηση δανείων), δηλαδή όλα τα /i/ με ι, όλα τα /o/ με ο και όλα τα /e/ με ε. Ξεχνάς όλα τα αι, οι, ει, η, ω κ.λπ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : τρένο [ιταλ. treno < γαλλ. train < αγγλ. train]
Ο εκδότης της παιδικής Εφημερίδας kidsnewsletter, Αλβέρτης Πάρης (alvertiskidsnewsletter@gmail.com)
(Αλβέρτης Πάρης mail: alvertisparis@gmail.com )
