Μέσα από το μεταπανδημικό ταξιδιωτικό χάος, αναδύθηκε ένας ήρωας.
Ο ήρωας αυτός, ταπεινός και μυστικός, έχει περάσει μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επεμβαίνοντας όταν οι αεροπορικές εταιρείες τα κάνουν θάλασσα για να σώσει τις πολύτιμες διακοπές των ανθρώπων.
Το όνομά του; Λοιπόν, έχει μερικά ονόματα. Για εσάς, μπορεί να είναι Tile, Chipolo, Pebblebee ή – η πιο γνωστή ενσάρκωσή του – AirTag. Σωστά: συμπαγές, φορητό και δυνητικά ικανό να σώσει τις τέλειες διακοπές σας από την καταστροφή των αποσκευών σας, το ταξιδιωτικό αξεσουάρ της στιγμής επειδή είναι ο απλός ανιχνευτής αποσκευών.
Το είδαμε μήνα με το μήνα, αφού οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια που απολύουν προσωπικό οδήγησαν σε ταξιδιωτικό χάος σε όλο το 2022. Η έλλειψη αρκετών χειριστών αποσκευών και ο εκρηκτικός αριθμός ταξιδιωτών σήμαινε ότι οι αποσκευές δεν φορτώνονταν στα αεροπλάνα, οι αποσκευές δεν έβγαιναν αρκετά γρήγορα από τα αεροπλάνα, οι αφύλακτες αποσκευές συσσωρεύονταν κατά χιλιάδες στα αεροδρόμια – και πολλές από αυτές χάνονταν.
Το ποσοστό λανθασμένου χειρισμού αποσκευών αυξήθηκε κατά 74,7% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της SITA, η οποία προσφέρει διάφορες λύσεις πληροφορικής (συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού αποσκευών) για την αεροπορική βιομηχανία. Σε κάθε 1.000 αποσκευές που θα απογειωθούν στους ουρανούς, 7,6 χάθηκαν πέρυσι, έναντι 4,35 ανά 1.000 το 2021 και 5,6 ανά 1.000 το 2019.
Οι βαλίτσες των διεθνών πτήσεων έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κακό χειρισμό από ό,τι εκείνες των εσωτερικών πτήσεων, λόγω της πιθανότητας μεταφοράς τους (οι συνδέσεις ευθύνονται σχεδόν για τα μισά περιστατικά). Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχετε πολύπλοκο δρομολόγιο για να χάσει η αεροπορική εταιρεία την τσάντα σας. Ενα εντυπωσιακό 17% των κακομεταχειρισμένων αποσκευών το 2022 απλώς δεν φορτώθηκαν ποτέ στο αεροπλάνο εξ αρχής.
«Η ξαφνική αύξηση των ταξιδιών έχει οδηγήσει σε αυξημένες διαταραχές που επιδεινώνονται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού», έγραψε ο Τόμας Ρόμιγκ, αντιπρόεδρος για την ασφάλεια, την προστασία και τις επιχειρήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI) σε μια έκθεση φέτος για τη Διεθνής Εταιρεία Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών – (SITA)
Και το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με τον Ρόρι Μπόλαντ, συντάκτη του βρετανικού καταναλωτικού περιοδικού Which Travel.
«Παραμένουν σημαντικά προβλήματα με τις χαμένες αποσκευές φέτος, και αυτό είναι πιθανό να είναι ακόμη χειρότερο κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι χάνονται μερικές αποσκευές, αλλά ότι τα αεροπλάνα απογειώνονται χωρίς αποσκευές, επειδή οι ελλείψεις προσωπικού σήμαιναν ότι δεν ήταν δυνατόν να τις φορτώσουν εγκαίρως», προειδοποιεί.
Αν το να χάσετε μια τσάντα δεν ακούγεται σαν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στις διακοπές, αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν έχετε χάσει ποτέ μια τσάντα. «Αν έχετε χάσει μια φορά μια τσάντα, μάλλον έχετε σημαδευτεί για όλη σας τη ζωή», λέει η συγγραφέας τεχνολογίας Κέιτ Μπέβαν, στην οποία έχει συμβεί δύο φορές.
Αν είστε τυχεροί, θα λάβετε ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας λέει ότι η χαμένη σας τσάντα έχει εντοπιστεί. Αν όχι, θα περιμένετε επ’ αόριστον και θα αναρωτιέστε πάντα τι απέγινε αυτή η αποσκευή.
Αν όμως βάλετε μια συσκευή εντοπισμού μέσα σε αυτή, όπως ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, μπορείτε να πείτε στην αεροπορική εταιρεία πού βρίσκεται.
Και παρόλο που το να γνωρίζετε πού βρίσκεται δεν εγγυάται ότι θα την πάρετε πίσω, όμως έχετε περισσότερες πιθανότητες.
«Για μένα, οι συσκευές εντοπισμού είναι απαραίτητες, επειδή σας βοηθούν να βοηθήσετε την αεροπορική εταιρεία να βρει τις αποσκευές σας πιο γρήγορα, αλλά και σας προσφέρουν τη σιγουριά ότι κάποια στιγμή θα πάρετε πίσω τα πράγματά σας», λέει ο Μπόλαντ.
Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν πολύ λίγα
Οι συσκευές παρακολούθησης όπως οι AirTags είναι το καλύτερο όπλο που έχουν οι καταναλωτές απέναντι στις υπερφορτωμένες αεροπορικές εταιρείες.
«Τελικά, τα AirTags δίνουν στους ταξιδιώτες την ηρεμία του μυαλού τους να γνωρίζουν πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά τους», λέει η Εμιλι ΜακΝατ, ανώτερη ταξιδιωτική συντάκτρια στο CNN, η οποία έχει ονομάσει τους ιχνηλάτες τον «απόλυτο ταξιδιωτικό σύντροφο αυτό το καλοκαίρι». Ο ιστότοπος έχει επίσης συγκρίνει τα AirTags με τα Tiles και τα Samsung Galaxy SmartTags, καθώς και την αξιολόγηση των προϊόντων Chipolo.
«Τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η πολυτέλεια ήταν σε μεγάλο βαθμό μη διαθέσιμη, καθώς οι ταξιδιώτες έπρεπε να περιμένουν την αεροπορική εταιρεία να τους ενημερώσει για το πού βρίσκεται η τσάντα τους – και αυτό συχνά μπορεί να είναι δύσκολο για τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών να εντοπίσουν πραγματικά», λέει.
«Αν και οι AirTags δεν είναι τέλειες (βασίζονται στο δίκτυο ‘Find My’ της Apple, οπότε δεν είναι τόσο αξιόπιστες σε αραιοκατοικημένες περιοχές), έχουν δώσει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται η τσάντα τους σε πολλές περιπτώσεις πριν οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών κάνουν το ίδιο».
Ο Μπόλαντ λέει ότι οι ταξιδιώτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για έναν λόγο: «Πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες κάνουν πάρα πολύ λίγα για να εντοπίσουν έγκαιρα τις αποσκευές».
«Όποιος έχει χάσει τις αποσκευές του από μια αεροπορική εταιρεία, θα γνωρίζει ότι συχνά σε αποπροσανατολίζουν χωρίς να σου απαντούν πού βρίσκονται οι αποσκευές σου και πότε μπορεί να τις ξαναβρείς».
«Οι επιβάτες πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά σε πολλές αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά των αποσκευών, οπότε είναι εντελώς απαράδεκτο να εναπόκειται στον επιβάτη να πει στην αεροπορική εταιρεία πού έχασε την αποσκευή».
Ανάκτηση του ελέγχου
Προς το παρόν, η καλύτερη ευκαιρία για να αποφύγετε το χάος των αποσκευών του 2022 φαίνεται να είναι η επένδυση σε ένα σύστημα παρακολούθησης.
Για τον Σάροντ, οι προσωπικές συσκευές εντοπισμού «έδωσαν τη δύναμη πίσω στους επιβάτες».
«Έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους επιβάτες», λέει. «Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από γενικές απαντήσεις στο Twitter. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πίτα στον κόσμο επειδή ξέρουμε πού είναι οι αποσκευές μας».
Ελπίζει ότι «η ευαισθητοποίηση της AirTag ώθησε τις αεροπορικές εταιρείες να εξετάσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες και αν θέλουν να προστατεύσουν τη φήμη τους, ελπίζουμε ότι αυτό θα ωφελήσει τους επιβάτες. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να οδηγήσει στο να είναι καλύτερα».
Για τον Μπεβάν, οι συσκευές δεν έχουν ακόμη αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά λέει ότι «αφαιρούν ένα από τα άγχη του ταξιδιού».
Πώς λοιπόν να δώσετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες να πάρετε πίσω τις αποσκευές σας;
Όλες οι μελέτες περιπτώσεων μας, φυσικά, συμβουλεύουν την αγορά μιας συσκευής εντοπισμού. Η σύζυγος του Σάροντ έκρυψε τις ετικέτες του ζευγαριού σε τυλιγμένα ρούχα. «Αν απλά την πετάξετε μέσα, κινδυνεύετε να τη βρει ένας πιθανός κλέφτης», λέει. Η μάρκα αποσκευών Samsara κατασκευάζει βαλίτσες με κρυφές και σχετικά άφθαρτες υποδοχές για συσκευές εντοπισμού αλλά μέχρι στιγμής είναι μόνο σε μέγεθος χειραποσκευής. Η μάρκα εργάζεται για μεγαλύτερες εκδόσεις.
Και μην ξεχνάτε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων παίρνει πίσω τις τσάντες της. Πέρυσι, τέσσερις στις πέντε τσάντες που δεν έφτασαν στην ώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της SITA, απλώς καθυστέρησαν και δεν χάθηκαν εντελώς. Μόλις το 7% είχε χαθεί ή κλαπεί. Οι υπόλοιπες είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν κλαπεί αντικείμενα από αυτές.
Εν τω μεταξύ, ο Μπόλαντ ο οποίος δεν ταξιδεύει ποτέ αυτές τις μέρες χωρίς ανιχνευτή – έχει μια νέα πρόταση για να αλλάξει τον κλάδο: «Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν στους επιβάτες τα τέλη όταν χάνουν τις αποσκευές τους, καθώς αυτό θα λειτουργούσε ως κίνητρο για να μειώσουν τον αριθμό των αποσκευών που χάνονται».
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr