Βολές εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης επειδή απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Το ψήφισμα πέρασε με 121 ψήφους, 14 κατά -μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ- ενώ 44 ήταν οι αποχές. Την αποχή επέλεξε η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και άλλα 13 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο συντάθηκε από αραβικά κράτη και το οποίο καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία», σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Ελλάδα επέλεξε να απέχει από το ψήφισμα, διότι σ’ αυτό δεν προβλεπόταν ουδεμία αναφορά στην καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ούτε όμως στην απελευθέρωση των ομήρων. Υπήρξε μάλιστα σχετική τροπολογία του Καναδά, η οποία και απορρίφθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι στις πάγιες θέσεις της Αθήνας από την πρώτη ημέρα του πολέμου είναι πρώτον ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, δεύτερον ότι η Χαμάς πρέπει να καταδικαστεί ως τρομοκρατική οργάνωση, τρίτον ότι να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και τέταρτον να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι – απαχθέντες από τη Χαμάς.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα πέρασε με πλειοψηφία 2/3.
Ο κ. Μητσοτάκης ντροπιάζει τον λαό μας και καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους που την οδήγησαν σ` αυτή την απόφαση, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ την κατήγγειλε πως «είναι με τη μεριά του εγκληματία».
Ρεπορταζ Πιέρρος Τζανετάκος, Γιάννης Φασουλάς
Πηγή: ertnews.gr