Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

The Washington Post: Η Χαμάς σε ετοιμότητα να εγκαταλείψει την εξουσία – Φαίνεται «εφικτή» μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μετά από μήνες επώδυνων διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα σταματήσει τις βίαιες μάχες στη Γάζα, θα απελευθερώσει ορισμένους Ισραηλινούς κρατούμενους που κρατούνται από τη Χαμάς και θα παράσχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι «το γενικό πλαίσιο έχει συμφωνηθεί» και ότι τα μέρη «διαπραγματεύονται τώρα τις λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του».

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι παρόλο που το πλαίσιο είναι σε ισχύ, μια τελική συμφωνία είναι πιθανό να μην είναι επικείμενη και ότι οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες και θα χρειαστεί χρόνος για να λυθούν.

Συμφωνία και στάδια επίλυσης συγκρούσεων

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η συμφωνία προβλέπει επίλυση της σύγκρουσης σε τρία στάδια, αναφέρει η Washington Post.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας είναι μια εκεχειρία 6 εβδομάδων κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών κρατουμένων, όλων των ανδρών άνω των 50 ετών και όλων των τραυματιών.

Aκόμη περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ και την απόσυρση των δυνάμεών του από πυκνοκατοικημένες περιοχές προς τα ανατολικά σύνορα της Γάζας, με τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, την επισκευή νοσοκομείων και την έναρξη της απομάκρυνσης ερειπίων.

Στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με την Washington Post, η Χαμάς θα απελευθέρωνε τους εναπομείναντες άνδρες στρατιώτες υπό την κράτηση της και οι δύο πλευρές θα συμφωνούσαν σε «μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών» με «πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από Γάζα».

Ωστόσο, και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη φοβήθηκαν ότι το άλλο θα εκμεταλλευόταν την αρχική παύση για να επανεξοπλιστεί και να επιστρέψει στις μάχες, και το Ισραήλ ήθελε να βεβαιωθεί ότι πέτυχε τον κύριο στόχο του να εμποδίσει τη Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Γάζα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται ένα σχέδιο «προσωρινής διακυβέρνησης» που θα ξεκινήσει με τη δεύτερη φάση, κατά την οποία ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θα κυβερνούν τη Γάζα, και δυνάμεις ασφαλείας που εκπαιδεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζονται από μετριοπαθείς Άραβες συμμάχους, αποτελούμενες από περίπου 2.500 υποστηρικτές της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα που θα έχουν ήδη ελεγχθεί από το Ισραήλ, θα παρέχουν ασφάλεια.

Η Χαμάς ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι ήταν «έτοιμη να παραιτηθεί από την εξουσία υπέρ μιας συμφωνίας προσωρινής διακυβέρνησης», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία θα εξηγήσει ο Τζο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό σε διάγγελμα που θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Aστυνομικοί της Ομάδας Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, εντόπισαν χθες και συνέλαβαν ένα 38χρονο αλλοδαπό που διακινούσε, κατά κύριο λόγο, κρυσταλλική...

ΚΟΣΜΟΣ

Μπαλόνια από τη Βόρεια Κορέα γεμάτα σκουπίδια έπεσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Νότιας Κορέας, όπως ανέφερε σήμερα (24/7) η προεδρική φρουρά. Τα σκουπίδια...

ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του ΣτΕ από την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024 μέχρι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr