Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια για δέκατη φορά μέσα σε μόλις ένα χρόνο ή αν θα σταματήσει για να δώσει μια μικρή ανάσα στην οικονομία, κοντά στην ύφεση σε ορισμένες από τις κύριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα με τον πληθωρισμό να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συναντώνται στη Φρανκφούρτη (Γερμανία) σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι καθοριστική , αφού τους τελευταίους μήνες σημείωσε την ταχύτερη αύξηση ποσοστού στην ιστορία του: 425 μονάδες βάσης σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, από 0 % τον Ιούνιο του 2022 σε 4,25% τον Ιούλιο του 2023.
Είτε αφήσει τον εαυτό του να παρασυρθεί από τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης και τελικά αποφασίσει να μην μετακινήσει τα επιτόκια, είτε αν κλίνει προς τη μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού και την αύξηση τους κατά ένα τέταρτο της μονάδας, η εποπτική αρχή θα πρέπει να κάνει ταχυδακτυλουργίες ώστε οι αγορές να προσαρμοστούν την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική.
Και θα το κάνει πριν από την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία τον Ιούλιο αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες μετά το διάλειμμα του Ιουνίου και τα τοποθέτησε σε ένα εύρος τιμών από 5,25% έως 5,5%. τοποθετώντας το έτσι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Περιμένοντας να μάθει ποια επιλογή θα επιλέξει σε αυτήν την περίπτωση, ο πρόεδρός της, Jerome Powell, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η ρυθμιστική αρχή θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ειδικά ο υποκείμενος πληθωρισμός.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θέτει ως στόχο της μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από αυτό το ποσοστό: τον Αύγουστο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καθοδική πορεία κατά την οποία ο δείκτης είχε συσσωρευτεί για δέκα συνεχείς μήνες. πέφτει, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επαναλαμβάνεται στο 5,3% τον Αύγουστο με την Ισπανία και το Βέλγιο ως χώρες με τις χαμηλότερες αυξήσεις τιμών
Ωστόσο, η διαδικασία των αυξήσεων ενδέχεται να τερματιστεί σύντομα, είτε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος . «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαδικασίας», είπε ο Ντε Γκίντος, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση «θα εξαρτηθεί πολύ» από τις επιπτώσεις του δεύτερου γύρου και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομίες δείχνουν ήδη σημάδια εξάντλησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος , με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των κύριων χωρών (2,2%) και τη Γερμανία (-0,4%) στο κάτω μέρος.
Οι Βρυξέλλες βελτιώνουν την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ισπανίας φέτος κατά τρία δέκατα, έως και 2,2%, αλλά προσαρμόζονται προς τα κάτω το 2024
Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον πίνακα μακροοικονομικών προβλέψεων.
Ακριβώς, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα δημοσιεύσει επίσης την ανασκόπηση του πίνακα μακροοικονομικών προβλέψεων , στον οποίο θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προς τα πάνω σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν επικαιροποιήθηκαν τελευταία φορά.
Στη συνέχεια, η ΕΚΤ υπολόγισε τον πληθωρισμό για την ευρωζώνη σε 5,4% φέτος, 3% το επόμενο έτος και 2,2% το 2025. Όσον αφορά το ΑΕΠ, επεσήμανε αύξηση 0,9% φέτος, αύξηση 1,5% το επόμενο έτος και με ρυθμό 1,6% το 2025.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει την ανάπτυξη για την ευρωζώνη στο 0,9% το 2023 και ανεβάζει τον πληθωρισμό στο 5,4%.
«Η επιβράδυνση της οικονομίας θα καταλήξει να οδηγήσει σε επιβράδυνση του πληθωρισμού», δήλωσε ο De Guindos. Κατά τη γνώμη του, η οικονομική επιβράδυνση είναι «πιο ορατή» από αυτή του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή και το απέδωσε στο γεγονός ότι στα οικονομικά υπάρχουν «προσωρινές ασυνέπειες» λόγω των οποίων «μερικές φορές ένας δείκτης χρειάζεται να δράσει περισσότερο για να επιτύχει ένα αποτέλεσμα σε άλλο.”
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε αυτή την Τετάρτη ότι η επιστροφή στον στόχο του πληθωρισμού 2% στην ευρωζώνη «θα πάρει χρόνο», βλέποντας στην «επιμονή του υψηλού πληθωρισμού» μια «μεγάλη οικονομική πρόκληση» για την ΕΕ. «Η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζονται ακούραστα για να σταματήσουν τον πληθωρισμό», είπε στην εμφάνισή του στο Στρασβούργο, στην τελευταία ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης σε αυτό το κοινοβούλιο.
Ρεπορτάζ: Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr