Συνέντευξη Κυριακου Ποζρικιδη Υποψηφίου Συμβούλου ΕΒΕΘ
1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό όραμα του συνδυασμού σας για το επιμελητήριο;
Ο συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Γιάννη Μασούτη, εκπροσωπεί τις δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως στόχο να είναι η ισχυρή «φωνή» όλων των μελών του Επιμελητηρίου. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και διεκδικητικό ΕΒΕΘ, που θα λειτουργεί ως αρωγός των επιχειρήσεων και αξιόπιστος σύμβουλος της Πολιτείας, στηρίζοντας τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας με καινοτόμες υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες.
Το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε το ΕΒΕΘ ως ισχυρό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Θέλουμε να το διαμορφώσουμε σε ένα επιτελικό εργαλείο εξωστρέφειας, καινοτομίας και δικτύωσης, έτοιμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Με επίκεντρο την πρόοδο των μελών του, οραματιζόμαστε ένα Επιμελητήριο που θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη.
2. Ποιες πτυχές της επαγγελματικής σας διαδρομής σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με το επιμελητήριο και πώς πιστεύετε ότι σας καθιστούν κατάλληλο για αυτόν τον ρόλο;
Με 35 χρόνια εμπειρίας στον εκθεσιακό τομέα και ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, έχω δουλέψει εντατικά για να προωθήσω την εξωστρέφεια και να συνδέσω τις επιχειρήσεις της χώρας μας με διεθνείς αγορές. Αυτή η πορεία με έχει εξοπλίσει με τεχνογνωσία, εμπειρία και δίκτυα, που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από το Επιμελητήριο για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων μας.
3. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες των επαγγελματιών της περιοχής σας, και πώς σκοπεύετε να συμβάλλετε στην κάλυψή τους;
Το ΕΒΕΘ αποτελεί αναντικατάστατο στήριγμα για τις επιχειρήσεις, προωθώντας την εξωστρέφεια των μελών του και θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη. Με τις πρωτοβουλίες του, όχι μόνο ενδυναμώνει τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της πόλης μας.
Η επιχειρηματική κοινότητα χρειάζεται σταθερότητα, ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, και πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα. Ζητά τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς και ενημέρωση και επιμόρφωση σε σύγχρονες δεξιότητες που αφορούν την εξωστρέφεια, τη δικτύωση και τον εκσυγχρονισμό. Αυτές είναι ανάγκες που αγγίζουν όλα τα μέλη του ΕΒΕΘ, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: το σύστημα γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας, με δομές όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, και το Τεχνολογικό Πάρκο ThessΙntec. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους, σε συνδυασμό με φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά η απάντηση βρίσκεται στη δικτύωση, την εκπαίδευση και τη στοχευμένη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Με ένα Επιμελητήριο που πιέζει σταθερά και με σχέδιο για ουσιαστική στήριξη από τα αρμόδια υπουργεία, μπορούμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες λύσεις σε κάθε επιχείρηση, για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απαιτήσεις και να βγει δυναμικά μπροστά. Σκοπός μου είναι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης όχι μόνο θα επιβιώσουν, αλλά θα ανθήσουν και θα αναδειχθούν ως στυλοβάτες της οικονομίας μας.
4. Ποια είναι τα τρία κύρια σημεία του προγράμματος του συνδυασμού σας που θεωρείτε ότι θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα; Πώς θα συνδράμετε προσωπικά στην υλοποίησή τους;
Όχι μόνο θα προτείνω αλλά και θα στηρίξω προσωπικά αυτές τις δράσεις με την εμπειρία μου, την επαφή με διεθνείς φορείς και τη συμμετοχή μου στη χάραξη στρατηγικών.
5. Πώς μπορεί το επιμελητήριο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις;
Το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας συμβουλευτική στήριξη, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προσφέροντας εκπαίδευση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Επίσης η έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφορίας για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις, για έμενα προσωπικά είναι κομβικής σημασίας. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές στις προκλήσεις αλλά και να μην χάνουν ευκαιρίες.
6. Πώς βλέπετε τη συνεργασία του επιμελητηρίου με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας;
Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς είναι πέρα από αυτονόητη είναι και απαραίτητη για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Μέσω συντονισμένων δράσεων και κοινών προγραμμάτων, μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.
7. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συνεισφέρει το επιμελητήριο στην ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής σας; Ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Το Επιμελητήριο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά προβάλλοντας το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της περιοχής, μέσω συνεργασιών με τουριστικούς, πολιτιστικούς φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Μπορούμε να αναπτύξουμε θεματικά δίκτυα και εκδηλώσεις, που θα αναδείξουν την περιοχή και θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Για παράδειγμα, με την ομάδα μου, καταφέραμε να επιλεχθείομόφωνα η Θεσσαλονίκη από την Παγκόσμια Ένωση Εκθεσιακών Φορέων (UFI) για τη διοργάνωση τουΠανευρωπαϊκού Συνεδρίου τους το 2025 με πάνω από 350 συμμετέχοντες από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς φορείς του κόσμου. Δεν σας κρύβω ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ενδιαφέρεται να επισκεφτεί μνημεία της περιοχής αλλά και να παρατείνει τη διαμονή τους στη Βόρεια Ελλάδα, συνδυάζοντας το συνέδριο με διακοπές.
8. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων επιχειρηματιών; Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε προγράμματα που συνδέουν την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς;
Η εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών είναι καθοριστική για το μέλλον της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Εμείς ως ΔΕΘ – HELEXPO σε πολλές εκθέσεις μας ενσωματώνουμε δράσεις ενημέρωσης προς τους νέους για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας αλλά και για τις δυνατότητες που έχουν ώστε να συνδεθούν άμεσα με την αγορά εργασίας. Πέρα από αυτό όμως, ως υποψήφιο μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΘ, προτείνω τη δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς της αγοράς, που θα εστιάζουν στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Πρέπει να πάμε όμως ένα βήμα παραπέρα, να δούμε τις ανάγκες που γεννιούνται σήμερα και θα χρειαστεί να καλυφθούν στελεχιακά τα επόμενα χρόνια.Παράλληλα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ και γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιβίωσή τους στο τρέχον ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έχοντας διεξαγάγει σχετικές έρευνες μεταξύ των μελών του και έχοντας μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα, πρότεινε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης και συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, ώστε να καταρτιστεί και να επικαιροποιείται περιοδικά κατάλογος ειδικοτήτων εργαζομένων, όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση και ελλειμματική προσφορά.
Αυτή η πρόταση του ΕΒΕΘ είναι σε θέση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα καταρχήν για το ελληνικό επιχειρείν και γενικότερα για την οικονομία, καθώς επίσης και για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα λιγότερους ανέργους ή ετεροαπασχολούμενους πτυχιούχους.
9. Τι βήματα προτείνετε για την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συμμετοχής των μελών;
Η βελτίωση της επικοινωνίας και η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας στρατηγικής που θα περιλαμβάνει τακτικές και περιεκτικές ενημερώσεις καιειδικές εκδηλώσεις όπου τα μέλη θα μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά. Μερικές ιδέες που έχω είναι
10. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους επαγγελματίες της περιοχής σας για τον ρόλο σας στο επιμελητήριο;
Με όραμα, επιμονή και δουλειά, η καθημερινότητα των επιχειρήσεων μπορεί να αλλάξει. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αναδειχθεί ως η «φωνή» των επιχειρήσεων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και στην οικονομική ζωή της χώρας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή, ενισχύοντας τις δυνατότητές μας και εξασφαλίζοντας ισχυρή και αξιόπιστη εκπροσώπηση για το ΕΒΕΘ.
Η συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές θα δυναμώσει τη θέση του Επιμελητηρίου μας, το οποίο πάντα στέκεται αρωγός στα μέλη του, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και υψηλή τεχνογνωσία. Πιστεύουμε σε ένα ΕΒΕΘ που ενώνει, στηρίζει και προσφέρει πρακτικές λύσεις για τις προκλήσεις της αγοράς. Ένα Επιμελητήριο που ανοίγει νέους δρόμους, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στην τοπική και διεθνή σκηνή.
Οραματιζόμαστε ένα Επιμελητήριο που προάγει την καινοτομία, προωθεί τη συνεργασία και στηρίζει ουσιαστικά κάθε επαγγελματία της περιοχής. Θέλουμε ένα ΕΒΕΘ που δε συμβαδίζει απλώς με τις εξελίξεις, αλλά ηγείται, ανοίγοντας πόρτες και προσφέροντας ευκαιρίες για βιώσιμη εξωστρέφεια και ανάπτυξη.
Σε αυτή την πορεία, δηλώνω «παρών» και δεσμεύομαι να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα δυναμικό, αξιόπιστο και καινοτόμο Επιμελητήριο, που αντανακλά το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη. Η κάθε ψήφος μετράει. Με τη στήριξή σας, μπορούμε να χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την προοπτική των επιχειρήσεων μας, ώστε η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να ανθίζει.