ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο δραπετεύει από την Ανταρκτική – Οι επιπτώσεις στο κλίμα

Το παγόβουνο, το οποίο έχει επιφάνεια περίπου 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεννήθηκε αρχικά το 1986, όταν αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner. Όμως το βαρύ του σώμα κόλλησε λίγο αργότερα, όταν η βυθισμένη μύτη του σφηνώθηκε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell. Από τότε, το A23a κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο πολλές φορές, καθώς άλλες, πιο ογκώδεις πλάκες πάγου γεννιόνταν και έφευγαν, ενώ αυτό παρέμενε στη θέση του, δήλωσε στο Live Science ο Κρίστοφερ Σούμαν, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Ωστόσο, από τα τέλη Νοεμβρίου, μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Α23α είχε τελικά αρχίσει να κινείται. Βέβαια, η προσπάθειά του… για ελευθερία ξεκίνησε στην πραγματικότητα το 2020, όταν άρχισε να ξεκολλάει από το υπέδαφός του στο βυθό της θάλασσας.

Δείτε βίντεο του VOX: Το παγόβουνο A23a που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Σήμερα, καθώς κατευθύνεται προς, αυτό που στην καθομιλουμένη είναι γνωστό ως, “νεκροταφείο παγόβουνων”, – δηλαδή ζεστά νερά που δεν ευνοούν τους πάγους -, οι επιστήμονες και οι ειδικοί σε θέματα κλίματος παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του και αναλογίζονται τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.

Α23α και η κλιματική αλλαγή

Η απελευθέρωση μεγάλων παγόβουνων όπως το Α23α στον Νότιο Ωκεανό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ενώ η ίδια η αποκόλληση είναι μια φυσική διαδικασία, η αυξημένη συχνότητα και το μέγεθος των παγόβουνων που αποσπώνται από την Ανταρκτική έχουν γίνει αιτία ανησυχίας μεταξύ των επιστημόνων. Η αύξηση της θερμοκρασίας της Ανταρκτικής Χερσονήσου και άλλων περιοχών έχει επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το σενάριο. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, οι πολικές περιοχές του πλανήτη βιώνουν αυξημένες θερμοκρασίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας οδηγεί στη λέπτυνση και το λιώσιμο των παγοκρηπίδων, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες στο φαινόμενο της αποκόλλησης. Έτσι, τα μεγαλύτερα και συχνότερα παγόβουνα που αποκολλώνται έχουν διττό αντίκτυπο, καθώς συμβάλλουν άμεσα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διαταράσσουν τα ωκεάνια ρεύματα, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα.
86C73781-D996-4656-B9130FC4A2A938DF_source

Καθώς λοιπόν, η γη παλεύει με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, γεγονότα όπως η αποκόλληση του A23a, λειτουργούν ως οδυνηρές υπενθυμίσεις της ευαίσθητης ισορροπίας των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας και της επιτακτικής ανάγκης για βιώσιμη και συλλογική δράση για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. την Παρασκευή έπειτα από ένοπλη συμπλοκή μεταξύ τριών Τούρκων μέσα σε σούπερ μάρκετ στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, προκαλώντας πανικό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν, από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρουν στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. την Παρασκευή έπειτα από ένοπλη συμπλοκή μεταξύ τριών Κούρδων στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά. Από το αιματηρό επεισόδιο ένας άνδρας...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version