Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Βέλγιο: Πενήντα άρματα μάχης Leopard 1 που ανήκαν σε ιδιωτική εταιρεία οδεύουν στην Ουκρανία

Δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκαν στον βελγικό στρατό, αγοράστηκαν από κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας που θα τα παραχωρήσει στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον των ρώσων εισβολέων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που τα πούλησε.

Τα γερμανικής κατασκευής Leopard 1 είχαν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης, αφότου η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ γνωστοποίησε πως η βελγική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά τα άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία, αλλά το αντίτιμο είχε κριθεί «εξωφρενικό».

Η διαμάχη ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυτικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να εξασφαλίσουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Οπλικά συστήματα που χαρακτηρίζονταν απαρχαιωμένα έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ο Φρέντι Βερσλάις, διευθύνων σύμβουλος της OIP Land Systems, αγόρασε τα άρματα μάχης από τη βελγική κυβέρνηση πριν από περίπου πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πούλησε τα 50 άρματα μάχης σε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να αποκαλύψει ποια –ούτε το αντίτιμο–, επικαλούμενος ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε χθες ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall αγόρασε τα άρματα μάχης και αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης θα τα παραδώσει στην Ουκρανία. Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

«Το γεγονός ότι φεύγουν από την ιδιοκτησία της εταιρίας μας αποδεικνύει ότι ζητούσαμε ένα λογικό αντίτιμο και κάποιος ήταν πολύ ευτυχής να τα αποκτήσει», αναφέρει ο Βερσλάις σε ανάρτηση που έκανε στο LinkedIn, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία μιας ουκρανικής βότκας με φόντο τα άρματα μάχης.

Ο Φρέντι Βερσλάις είπε ότι ορισμένα από τα Leopard 1 θα χρησιμεύσουν για ανταλλακτικά, ενώ άλλα θα επισκευαστούν. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-6 μήνες προτού βρεθούν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει καλύψει το κόστος για την επισκευή και αποστολή 32 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Βερολίνο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Αρκετοί από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να παραδώσουν στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 καθώς και παλαιότερα μοντέλα Leopard 1.

Η κατασκευή Leopard 1 από τη γερμανική Krauss-Maffei ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Είναι ελαφρύτερα από τα Leopard 2 και έχουν μικρότερη δύναμη πυρός. Τα άρματα μάχης που πούλησε ο Βερσλάις είχαν αναβαθμιστεί για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα (17/7) το πρωί στην ανατολική Γαλλία από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, ένας 18χρονος άνδρας που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα, ύποπτος ότι σχεδίαζε βίαιες...

ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά τη σύγκρουση των...

ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε την υπόσχεσή της η Αν Ινταλγκό και κολύμπησε στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι τα νερά είναι ασφαλή...

ΕΛΛΑΔΑ

Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3958/τΒ’/5-7-2024) με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr