Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιστήμονες δημιούργησαν μύγες που αναπαράγονται με παρθενογένεση

Παρθενογένεση σε θηλυκές μύγες μόνο με «τροποποίηση τριών γονιδίων» ανακοίνωσαν ερευνητές του Κέμπριτζ. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με γενετική τροποποίηση ζώων στο εργαστήριο.

Η εξαετής αυτή έρευνα μπορεί να φέρει τους επιστήμονες ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς θα μπορούσε να συμβεί στους ανθρώπους, έγραψε η Daily Mail.

Η νέα μελέτη παρήγαγε τελικά δύο γενιές από μύγες που γεννήθηκαν χωρίς πατέρα, κάτι που δεν κατέστη εφικτό σε ανάλογο πείραμα με ποντίκια.

Η Δρ Alexis Sperling επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δηλώνει ότι «οι άνθρωποι γοητεύονται από την παρθενογένεση κυρίως λόγω της ιστορίας του Ιησού».

Μέλλον: Η Δρ Σπέρλινγκ (αριστερά, με τη μαθήτριά της Ρόζι) είπε ότι η έρευνα θα «παρείχε σημαντική εικόνα για το τι προκαλεί τις παρθενικές γεννήσεις»

Ο Δρ Herman Wijnen, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είπε: «Τα γονίδια που τροποποιήθηκαν στη μύγα είναι κοινά με τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης στις μύγες και στους ανθρώπους».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, εξέτασε 44 γονίδια που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο παρθενογένεσης στις μύγες της Χαβάης και της Βραζιλίας. Κατάφεραν να απομονώσουν τρία σημαντικά γονίδια και να τα τροποποιήσουν εξαναγκάζοντας τις μύγες σε γεννήσεις που κατά το 16% ήταν επιτυχείς σε έμβρυα και το 1,4 τοις εκατό έγιναν ενήλικες μύγες.

Η διαδικασία

Η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την επεξεργασία του γονιδίου HBB που είναι υπεύθυνο για την πάθηση που ονομάζεται β-θαλασσαιμία, με στόχο να κοπεί το DNA σε μια ακριβή θέση, επιτρέποντας την αφαίρεση μικρών τμημάτων ενός γονιδίου. Ετσι, οιεπιστήμονες μπορούν να στοχεύσουν το ένζυμο σε συγκεκριμένες περιοχές του DNA και να απενεργοποιούν γονίδια αναγκάζοντας τον κυτταρικό μηχανισμό να επιδιορθώνει.

Αρχικά οι ερευνητές παρενέβησαν ώστε οι μύγες να έχουν ένα λιγότερο αντίγραφο του γονιδίου που ονομάζεται Desat2, το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε μια παρθένα γυναίκα να κρατήσει επιπλέον αντίγραφα του δικού της DNA για τους απογόνους της, αντί να τα απορρίψει για να τα αντικαταστήσει με το DNA ενός πατέρα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσαν γενετικά δύο επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου που ελέγχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Polo, η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο σπέρματος. Τελικά οι μύγες έλαβαν ένα επιπλέον αντίγραφο ενός γονιδίου που ονομάζεται Myc, το οποίο πιθανώς επιταχύνει την κυτταρική διαίρεση.

Με δεδομένο ότι τα φυτοφάρμακα εμποδίζουν τα έντομα να ζευγαρώνουν φυσιολογικά τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν στο μέλλον να αποδειχτούν ευεργετικά και για τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Ορισμένα είδη ζώων αναπαράγονται με παρθενογένεση, όχι όμως τα θηλαστικά. Τέτοιου είδους αναπαραγωγή έχει παρατηρηθεί σε πουλιά ή σε ερπετά – ένα παράδειγμα είναι ο δράκος του Κόμοντο, η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο.

Πηγή: Daily Mail

Κόστα Ρίκα: Καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης σε κροκόδειλο

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ (SPD), διέταξε τη διεύρυνση, με άμεση ισχύ, των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία και...

ΚΟΣΜΟΣ

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς Συνεχίζεται η διένεξη μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για το μεταναστευτικό. Στην ανοιχτή κριτική που άσκησε ο Υπουργός Άμυνας...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, όπως αναφέρει, προσθέτει κεφάλαια στη μαύρη Βίβλο της...

ΕΛΛΑΔΑ

Tα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως προξενώντας μια συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες (57.000...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr