Μαίνονται οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη.
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι βελγικές αρχές ζητούν την άρση της ασυλίας του, πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, οι οποίες στην πορεία τέθηκαν στο αρχείο.
«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία.
Το χρονικό της καταγγελίας
Η νομική σύμβουλος της Κομισιόν, έδωσε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει, σχετικά με την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή για βιασμό και σωματική βλάβη.
«Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.
[…] Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης» αναφέρει.
«Έχει το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να ανταπεξέρχεται σε ολο αυτό που γίνεται τις τελευταίες δύο μέρες χωρίς να είναι, όπως νομίζω απολύτως σαφές σε όλους, δική της επιλογή» τονίζει ο δικηγόρος της καταγγέλουσας Σπήλιος Σπηλιάκος.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έρευνες για την υπόθεση διήρκησαν τρία χρόνια, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο στο Βέλγιο.
«Τρία χρόνια για μία έρευνα για βιασμό για την οποία από τη πρώτη στιγμή μέσα σε 2-3-4 μήνες έχουν όλα τα στοιχεία δοθεί στην εισαγγελία, είναι υπερβολική για τα βελγικά δεδομένα» τονίζει ο δικηγόρος Βελγίου, Νίκος Κορογιαννάκης.
Ο ευρωβουλευτής μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του δηλώνει άγνοια για την καταγγελία εις βάρος του και αρνείται τις κατηγορίες.
«Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση» επισημαίνει η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά.
Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού.
«Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα. Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή».
Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.
Την Πέμπτη στα χέρια των δικηγόρων του Α. Γεωργούλη η δικογραφία
Την Πέμπτη 20 Απριλίου αναμένεται να λάβουν την δικογραφία οι δικηγόροι του Α. Γεωργούλη.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι συζητήσεις για επιπλέον περιπτώσεις με μαρτυρίες, οι οποίες κάνουν λόγο και για κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά.
Δεν αποκλείεται να δει το φως της δημοσιότητας και νέα καταγγελία. Υπάρχει έντονη κινητικότητα αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Κάτι που επίσης συζητείται έντονα είναι ότι ο ίδιος είχε αλλάξει πολλούς συνεργάτες μέχρι τώρα, με πληροφορίες να μιλούν για τουλαχιστον πέντε άτομα.
Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει. Συνήθως, γίνεται με επιστολή.
Στη συνέχεια, ο ίδιος δίνει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη.
Έγκριτοι νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομησία της δίκης λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.
Εφόσον καταδικαστεί για βιασμό, η ποινή είναι από πέντε μέχρι δέκα χρόνια. Αναμένεται, πλέον, να συζητηθεί η υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.
Πολιτική αντιπαράθεση
Με φόντο την υπόθεση Γεωργούλη πυροδοτείται η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δέχεται «πυρά» και από την κυβέρνηση.
«Είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες», δηλώνει ο πρόεδεος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νικος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της υπόθεσης.
«Πκαθένας μπορεί να κριθεί από την δικαιοσύνη. Σε ότι αφορά όμως τη σεξουαλική παρενόχληση, είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θυτες. Το μήνυμα ήταν “καμία συγκάλυψη, καμία σκιά”. Δεν χωράει βία και ανοχή απενατι στη βία» υπογραμμίζει ο Α. Τσίπρας.
«Πριν από κάποιους μήνες, κάποιοι μας έλεγαν – και μιλώ για τον κ. Τσίπρα – ότι η βελγική δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα. Χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η κυρία Τσαπανίδου, μας είπε τελικά ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει προβλήματα στη λειτουργία της. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα έχουν μια πολύ άσχημη νοοτροπία και αξιολογούν τις εγκληματικές πράξεις σε σχέση με τα πρόσωπα και την πολιτική τους ταυτότητα και όχι με τις πράξεις αυτές καθαυτές» τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας εμμέσως την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
«Ας σκεφτεί ο κ. Τσίπρας πόσο κακό έκανε το δηλητήριο που έχυνε τόσα χρόνια, με αφορμή τον ευρωβουλευτή του. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γενικεύσουμε προσωπικές συμπεριφορές, αλλά ας αναλογιστούν οι αντίπαλοί μας πόσο εύκολη είχανε εκείνοι τη λάσπη και κυρίως ας απαντήσουν σε ένα πολύ απλό ερώτημα. Πώς γίνεται να διαγραφούν από τις τάξεις τους τον κ. Γεωργούλη και να κρατούν στα ψηφοδέλτια τους τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε ο ίδιος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι κάλεσε τον Ιούνιο του 2022 τον Αλέξη Γεωργούλη για εξηγήσεις, καθώς υπήρχαν έντονες φήμες στις Βρυξέλλες, για κακή συμπεριφορά Έλληνα ευρωβουλευτή. Για ανθρωποφαγία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλουσας.
«Μπείτε στο twitter και αναλογιστείτε τι θα είχε συμβεί, αν στη θέση του κ. Γεωργούλη ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ; Σας θυμίζω ότι είστε το κόμμα που πριν λίγο καιρό σχεδόν μιλούσε για συλλογική ποινική ευθύνη εναντίον του κόμματός μας για την υπόθεση της κας Καϊλή» λέει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
«Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα και εκστρατεία λάσπης ότι δήθεν ήξεραν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τον κάλεσα, όπως όφειλα, και μου το διέψευσε κατηγορηματικά – Συνεχίσαμε να το ψάχνουμε όσο μπορούσαμε και με ό,τι δυνατότητες είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά δεν βρήκαμε τίποτα» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στο μεταξύ, νέα εστία αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής πυροδότησε ανάρτηση της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Βαρέλη-Στεφανίδη, με δημοσίευμα εφημερίδας που συνδέει την καταγγέλουσα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Μετά τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων του θύματος, μετά την επιχείρηση υποβάθμισης των εγκληματικών πράξεων, μετά την ενορχηστρωμένη πολιτική εκμετάλλευση μιας σοβαρής νομικής υπόθεσης, αποδεικνύεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το βαρέλι δεν έχει πάτο». Ρωτούμε τον κ. Τσίπρα προσωπικά τι άποψη έχει για όλα αυτά» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
«Ζητώ συγγνώμη για την απαράδεκτη ανάρτηση μου. Αναγνωρίζω το λάθος μου και γι’ αυτό κατέβασα αμέσως τη σχετική ανάρτηση. Ως γυναίκα και μητέρα γυναικών απολογούμαι για τα συναισθήματα που το σοβαρό μου ατόπημα προκάλεσε» ανήρτησε ακολούθως η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Στεφανίδη.
Ολιγωρία στους χειρισμούς του και υποκρισία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας την υπόθεση Λιγνάδη.
«Έξι μέρες πριν την άσκηση ποινικής δίωξης ο κ. Λιγνάδης αναγκάστηκε σε παραίτηση, στην περίπτωση του κ. Γεωργούλη η έρευνα κράτησε 3 χρόνια και πότε τον διώξανε; Όταν δημοσιοποιήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτή η εξαήμερος κατά το ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρηση θεωρήθηκε έναυσμα δολοφονίας χαρακτήρων τόσο της κ. Μενδώνη όσο και του κ. Μητσοτάκη. Άρα αν θεωρείτε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην περίπτωση Λιγναδη θεωρείτε αίσχος τη στάση του κ. Τσίπρα που κράτησε τον κ. Γεωργούλη τρία χρόνια» τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
«Πήγαμε λοιπόν στις αρχές τις αρμόδιες. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο. Και δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε και τίποτα διότι αυτές οι αρχές καλύπτονται και από το απόρρητο στην προκειμένη περίπτωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.
«Βλέπουμε και άλλη μια αποκρουστική αντιπαράθεση η οποία ενσωματώνει στοιχεία κουτσομπολιού» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ήδη αποπεμφθεί και από την ομάδα της Ευρωαριστεράς.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Κώστας Καντούρης, Εμμανουέλα Αργείτη | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr