Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 16,5% οι τιμές στα βιομηχανικά προϊόντα για τον Δεκέμβριο – Υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 2,4%

Νέα αύξηση 16,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο γενικός δείκτης του παρουσίασε αύξηση 35,1% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μεταβολή του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 19,5%, οφείλεται στις αυξήσεις τιμών των εξής βιομηχανικών προϊόντων: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 30,1%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 30%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 21,0%, παραγωγή βασικών μετάλλων 19,0%, βιομηχανία τροφίμων 16,2%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 14,9%, παραγωγή προϊόντων καπνού 12,3%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 6,8%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 5,8%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,7%.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς υποχώρησε κατά 7,7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -16,8%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -6,2%, λοιπά ορυχεία και λατομεία -5,1%, παραγωγή προϊόντων καπνού -2,1%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων -1,6%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων -1,0%, παραγωγή βασικών μετάλλων 0,7%, βιομηχανία τροφίμων 0,7%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 2,4%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 4,2%.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 29,3% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Απρίλιο φέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά...

ΕΛΛΑΔΑ

Πληκτρολόγια, «ποντίκια» ηλεκτρονικών υπολογιστών, παπούτσια και δερμάτινα είδη με «οικολογικό» δέρμα και μαγιό και πετσέτες μπάνιου, κυρίως για παιδιά, είναι μερικά από τα βιομηχανικά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 10,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Μάρτιο 2023 και του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεπαίσθητη μείωση 0,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr