Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έκπτωση φόρου 7.500 δολαρίων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Τον Μάρτιο οι νέοι κανονισμοί με βάση την μπαταρία τους

Με την επικαιροποιημένη έκπτωση φόρου των 7.500 δολαρίων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, ότι θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο τη δημοσιοποίηση των προτεινόμενων οδηγιών του σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι μερικά ηλεκτρικά οχήματα που δεν καλύπτουν τις νέες προϋποθέσεις, είναι ενδεχόμενο να έχουν ένα στενό χρονικό περιθώριο για τη νομιμοποίησή τους το 2023, πριν από την ενεργοποίηση εφαρμογής των νέων κανονισμών για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η σχετική νομοθεσία (Inflation Reduction Act -IRA) με συνολικό πλαίσιο δαπανών 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβάλλει πολύπλοκους περιορισμούς στις εκπτώσεις φόρων επί τη βάσει της προέλευσης των στοιχείων μιας μπαταρίας, αλλά και των πολυτίμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή της. Ο νόμος αυτός υπογράφηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο περιορίζοντας την έκπτωση φόρου σε οχήματα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και στοχεύουν μερικώς στη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα στον τομέα της εισαγωγής μπαταριών. Οι κινεζικές μπαταρίες κατά την περίοδο αυτή καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ωστόσο, ο ίδιος νόμος έδωσε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προθεσμία μόλις μέχρι το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις κρίσιμης σημασίας, σχετικά με την προέλευση των στοιχείων των μπαταριών.

Μερικές προϋποθέσεις για τις εκπτώσεις φόρου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών για το ύψος του εισοδήματος των αγοραστών, αλλά και για τις εμπορικές τιμές των οχημάτων που υπόκεινται στις φορολογικές εκπτώσεις. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημαίνει ότι μερικοί αγοραστές είναι ενδεχόμενο να λάβουν έκπτωση φόρου για τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίες θα βρεθούν εκτός νομικού πλαισίου όταν ανακοινωθούν οι νέοι κανονισμοί.

Οι σχετικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών που θα καθυστερήσουν μέχρι τον Μάρτιο θα περιγράφουν με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις για το ποσοστό της αξίας τουλάχιστον του 40% των σημαντικών ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των μπαταριών, καθώς αυτά πρέπει να έχουν εξορυχθεί ή να έχουν υποστεί επεξεργασία στις ΗΠΑ ή σε μία χώρα που έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ ή να έχουν ανακυκλωθεί στη Βόρεια Αμερική. Οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να ισχύουν για φοροαπαλλαγή 3.750 δολαρίων.

Για τη χορήγηση του υπόλοιπου μισού της έκπτωσης των 3.750 δολαρίων (επί του συνόλου των 7.500 δολαρίων) θα πρέπει ποσοστό τουλάχιστον 50% των στοιχείων της μπαταρίας να έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία ή συναρμολόγηση στη Βόρεια Αμερική. Οι δύο ποσοστιαίες προϋποθέσεις αυξάνονται ετησίως.

Αρκετές είναι οι χώρες που ασκούν πιέσεις στην Ουάσινγκτον για μία ευρεία ερμηνεία μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και άλλες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και χώρες επιθυμούν άλλες ερμηνείες που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου “θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη κατεύθυνση” των κανονισμών. Το ίδιο υπουργείο ανέφερε ότι “οι απαιτήσεις κρίσιμης σημασίας για τα στοιχεία των μπαταριών θα εφαρμοστούν μόνο μετά την επίσημη έκδοση του προτεινόμενου κανονισμού”.

Τα οχήματα της General Motors Co και της Tesla Inc εντάχθηκαν ξανά στο νομικό πλαίσιο των φοροαπαλλαγών από την 1η Ιανουαρίου, μετά την άρση από το Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο, ενός περιορισμού που ίσχυε ανάλογα με τον κατασκευή σχετικά με την παροχή φορολογικών κινήτρων.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και ερωτήσεων σχετικά με το αν θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να επωφεληθούν από τα φορολογικά μέτρα και στην περίπτωση της διάθεσης οχημάτων στους πελάτες τους μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PEXELS

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Ηνωμένες...

ΚΟΣΜΟΣ

Η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά την τραγωδία εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε χθες Παρασκευή 1/3 πύραυλο επιφανείας-αέρος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, που ήγειρε «άμεση απειλή» για τα αμερικανικά αεροσκάφη στην...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων των ΗΠΑ, η CVS και η Walgreens, θα αρχίσουν να πωλούν το χάπι μιφεπριστόνη, που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr