Connect with us

Hi, what are you looking for?

e-Mayor

Επιλέξτε τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους. Δεν είναι η τιμή τα πάντα.

Ρωτούν πολλοί : είναι ένα παθητικό κτίριο ακριβότερο?

Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά πάντως αρνητική.

Πρώτα πρώτα μετράει το μέγεθος και το σχήμα.

Σε μια πολυκατοικία παραδείγματος χάριν είναι πολύ πιο εύκολο τεχνικά να πετύχουμε τους στόχους του παθητικού κτιρίου. Και ως εκ τούτου είναι και πιο οικονομική λύση. Αν μπορείς λοιπόν να κτίσεις μαζί με άλλους, θα έχεις σημαντικό όφελος.

Στις μονοκατοικίες το κόστος εξαρτάται από την βιώσιμη επιφάνεια ανά χρήστη. Κανονικά δεν θα χρειαστείς πάνω απο 40 μ2 βιώσιμη επιφάνεια ανά χρήστη και ίσως και λιγότερη, αν είσαστε πάνω απο 3 άτομα. Αποθήκες και βοηθητικοί χώροι που δεν απαιτούν έλεγχο θερμοκρασίας, δεν μετράνε στην βιώσιμη επιφάνεια και μπορούν να κατασκευαστούν με χαμηλότερο κόστος.

Όταν καταλήξεις στο μέγεθος του κτιρίου σου, κράτα το σχήμα του συμπαγές. Συμπαγής θερμικός φάκελος σημαίνει δραστική μείωση του κόστους κατασκευής του κελύφους. Μη θερμαινόμενοι χώροι , αποθήκες , γκαράζ κλπ μπορούν να δώσουν την πρόσθετη αισθητική στο κτιριο σου, χωρίς κόστος.

Μετά συζήτησε το κτίριο σου με έναν πιστοποιημένο σχεδιαστή παθητικών κτιρίων. Αυτός έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί και για να συγκρατεί το κόστος ενός παθητικού κτιρίου. Θα σε συμβουλέψει για παράδειγμα για το πόσα κουφώματα και σε ποιο προσανατολισμό πρέπει να έχει το κτίριο σου και επιπλέον ποια κουφώματα θα μπορούσαν να είναι σταθερά (δεν χρειάζεται όλα τα κουφώματα σε ένα κτίριο να είναι ανοιγόμενα, πολύ περισσότερο σε ένα παθητικό κτίριο). Θα σου προτείνει την βέλτιστη από πλευράς κόστους οφέλους μέθοδο κατασκευής με τις μικρότερες ενεργειακές απώλειες και τα βέλτιστα ηλιακά κέρδη.

Εξοικονόμηση χρημάτων μπορείς σίγουρα να κάνεις και στο σχεδιασμό του συστήματος αερισμού, θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου. Οι πιστοποιημένοι σχεδιαστές έχουν εκπαιδευτεί στη λογική του “Keep it simple”! Αντίθετα κάποιος ο οποίος κερδίζει απο την υπερδιαστασιολόγησητου συστήματος, δεν θα σου δώσει τη βέλτιστη οικονομικά λύση.

Σε πολλά πράγματα λοιπόν μπορείς να κάνεις οικονομία, ώστε τελικά το παθητικό κτίριο να μην είναι ακριβότερο από ένα αντιστοιχο συμβατικό. Στο μόνο που δεν πρέπει να κάνεις οικονομία και συμβιβασμούς, είναι στην ποιότητα. Γιαυτό φρόντισε να ζητήσεις πιστοποίηση του κτιρίου σου από εξουσιοδοτημένο για αυτό πιστοποιητή.

Για πληροφορίες για το πως θα φτιάξετε το δικό σας παθητικό σπίτι απευθυνθείτε στο info@eipak.org

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr