Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Δηλώσεις Ερντογάν για Κύπρο: Τι επιδιώκει και πώς επηρεάζεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στη πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα μπορούσε σήμερα να ανήκει στην Τουρκία, εάν πριν πενήντα χρόνια ο τουρκικός στρατός είχε προχωρήσει στο νότιο μέρος του νησιού. Για στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων κάνει λόγο η Αθήνα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θα έχουμε μια περίοδο που θα ακουστούν πολλά για το κυπριακό καθώς στην Τουρκία εορτάζουν την επέτειο της εισβολής – της ειρηνευτικής επιχείρησης όπως την ονομάζουν – και βλέπουμε τον Τούρκο ηγέτη στον γενικό οίστρο του να αναθεωρεί και την μέχρι τώρα τουρκική θέση ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 από τον Ετσεβίτ με την «ειρηνευτική επιχείρηση», σχολίασε ο δημοσιογράφος του EΡΤNews, Νίκος Μελέτης.

«Ακούμε από τον Ερντογάν την κριτική στον Ετσεβίτ και στο κεμαλικό κατεστημένο της εποχής, ότι άφησε την δουλειά στην μέση, ότι αν δεν υπέκυπτε στις πιέσεις τότε δεν θα είχε σταματήσει αλλά θα είχε καταλάβει ολόκληρο το νησί, οπότε δεν θα υπήρχε νότια και βόρεια Κύπρος, ούτε κυπριακό πρόβλημα, αφού η Κύπρος θα ήταν τουρκικό νησί».

Ο κ. Μελέτης συνεχίζει, τονίζοντας ότι «δείχνει και πόσο υποκριτική ήταν η αιτιολόγηση της εισβολής, ότι έγινε δήθεν για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, ενώ και τότε αλλά και αργότερα με την στάση της στα σχέδια λύσης, ουσιαστικά στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας».

Σχετικά με το τι επιδιώκει ο Ερντογάν και πώς η δήλωσή του μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο κ. Μελέτης σημείωσε ότι «εκ των πραγμάτων τέτοιες δηλώσεις δεν συνάδουν με το κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών. Επηρεάζουν το κλίμα, δεν οδηγούν από μόνες τους στην ανατροπή της διαδικασίας. Όμως αναδεικνύουν τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της αυτή η διαδικασία, καθώς ουσιαστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συνεννόηση στο Κυπριακό, που σήμερα μάλλον δεν φαίνεται στον ορίζοντα».

Κόντρα στη θετική ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, η δήλωση Ερντογάν

Κόντρα στη θετική ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών και υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη στρατηγική διχοτόμησης της Κύπρου, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ανιστόρητη δήλωση περί της εισβολής του 1974, ισχυριζόμενος ότι οι δυνάμεις του Αττίλα θα μπορούσαν να έχουν καταλάβει ολόκληρη τη μεγαλόνησο.

«Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει στα νότια – το λέω σαν παιδί του σήμερα – να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η παρέμβαση του Ερντογάν, ενώπιον στρατιωτικού ακροατηρίου, καταγράφεται εν μέσω ακόμα μιας προσπάθειας για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, με την Τουρκία να αποδεικνύει εμπράκτως ότι αγνοεί τόσο το πλαίσιο της νόμιμης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όσο και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» απάντησε η Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι όλα αυτά «γίνονται και σε μία περίοδο, σε ένα χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Με 40.000 παράνομους στρατιώτες στο έδαφος και τα Κατεχόμενα να έχουν καταστεί μέρος του τουρκικού συστήματος ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κατήγγειλε το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε: «Το απαράδεκτο των λεγομένων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο. (…) Ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού, έμπρακτα παραβιάζοντάς και αγνοώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε «γιατί βγήκε ο Ιμάμογλου μπροστά. (…) Μέχρι τώρα φαινόταν ότι εκείνος προηγείται. Τώρα βγήκε στις δημοσκοπήσεις μπροστά ο Ιμάμογλου. Του λείπει ένα κομμάτι από την ακροδεξιά και απευθύνεται σε αυτό το ακροατήριο».

Η κυβέρνηση επαναπαύεται στο θετικό κλίμα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις».

«Η τουρκική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο αναθεωρητικό της αφήγημα, που δεν παραβιάζει μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το δράμα ενός ολοκλήρου λαού» αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει: «Η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας».

«Το ζητούμενο είναι γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά αφήνει διαρροές από το Υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση. Ίσως γιατί δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον φίλο τους, τον Ερντογάν» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να...

ΚΟΣΜΟΣ

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαϊου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τους κατοίκους και τις αρχές του Ζάαρλαντ για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους πληγέντες από τις σφοδρές...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr