Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΜΟΥΣΙΚΗ

Νίκη Χαρίτου: Νότες ντυμένες από λέξεις

Κυρία Χαρίτου πρόσφατα ακούσαμε δυο πολύ όμορφα τραγούδια σε δικούς σας στίχους. 
Ένα ζεϊμπέκικο με τον Στέλιο Χρόνη και μια μπαλάντα με την αισθαντική φωνή της Όλγας Κασαπίδου . 
Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία??
 κ.Θρασυβούλου χαίρομαι που σας άρεσε η δουλειά μας πάνω στα δύο αυτά τραγούδια.  Αρχικά συνεργάστηκα με την Όλγα Κασαπίδου σε κάποιο άλλο τραγούδι με τίτλο <το χώρια και το εντάξει>. Την Όλγα μου την γνώρισε ο Γιάννης Στυλιάδης που είχε δώσει την μουσική στο τραγούδι. Η φωνή της μου άρεσε πολύ και ήθελα να ξανασυνεργαστούμε.
Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το τραγούδι <να μ´αγαπάς>,μου σύστησε τον μουσικοσυνθέτη Στέλιο Χρόνη ο οποίος με το ταλέντο και την μουσική του πορεία με μεγάλα ονόματα όπως ο Λευτέρης Πανταζής, η Πέγκυ Ζήνα , έντυσε μουσικά αυτό το τραγούδι που ερμήνευσε η Όλγα με την  ιδιαίτερη φωνή της.
Στην συνέχεια ο Στέλιος Χρόνης έκανε την μουσική,την ενορχήστρωση και την ερμηνεία στο <Σαββατόβραδο>.
Στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία διαπρέψατε στον χώρο των πωλήσεων και του μάνατζμεντ πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ταίριασμα των λέξεων και τον στίχο?
Επαγγελματικά ασχολήθηκα με τις πωλήσεις και έχοντας δύο μικρά κορίτσια δεν είχα καθόλου χρόνο να γράψω στίχους, με ξεκούραζε όμως να διαβάζω ποίηση στις λίγες ελεύθερες ώρες μου.
Πριν από τρία χρόνια κι έχοντας πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο ξεκίνησα να γράφω και να παρακολουθώ σεμινάρια στιχουργικής.
Μεγαλώσατε στον Πειραιά και φοιτήσατε στη Γαλλική Σχολή και την Γαλλική Ακαδημία πως επηρέασε τα ακούσματά σας ο Πειραιάς και οι γειτονιές του και πως τον στίχο σας η γαλλομαθής εκπαίδευσή σας.
Ο Πειραιάς κι οι γειτονιές του στην εποχή του ‘70 που μεγάλωσα ήταν σαν σκηνικό θεάτρου.
Σπίτια με αυλές, γειτονιές με ζεστούς ανθρώπους και τα παιδιά να τριγυρίζουν στους δρόμους με τα ποδήλατα και ν´ανάβουνε φωτιές του Αι Γιάννη όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Μάνος Ελευθερίου.
Στο σπίτι μας υπήρχε πάντα ένα ραδιόφωνο ανοιχτό που παίζαν τραγούδια του Μίκη και του Μάνου και λαϊκές επιτυχίες της εποχής.
Η εκπαίδευση της σχολής μου ασφαλώς και με βοήθησε στο να επιλέγω και να οργανώνω τον χρόνο μου και μου επδωσε βάσεις στην ποίηση και την λογοτεχνία.
Ποιες είναι οι επιρροές σας στον στίχο ,υπάρχουν πρότυπα που τα ακολουθείτε?
Έχω λατρέψει την αμεσότητα των στίχων της Λίνας Νικολακοπούλου,του Λευτέρη Παπαδόπουλου,της Ελένης Φωτάκη, του Μάνου Ελευθερίου,του Άκη Πάνου, της Εύης Δρούτσα..
Όταν γράφετε στίχο για ένα τραγούδι έχετε και την μελωδία στο νου σας ή αυτό θα το αφήνετε στον εκάστοτε συνθέτη?
Έχω γράψει στίχους που χωρίς να το θέλω τους σιγοτραγουδάω αλλά σίγουρα όταν τ´ακούσω μελοποιημένα από κάποιον συνθέτη παίρνουν άλλη διάσταση.
Εκτός από στίχους τραγουδιών γράφετε και ποίηση ? αν ναι ποιες οι επιρροές σας ?
Με μαγεύει το ταίριασμα των λέξεων σε στίχους,μερικές φορές όμως έχοντας την ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου στο χαρτί γράφω κάποια ποιήματα.
Αγαπημένοι μου ποιητές ο Εμπειρίκος,ο Λειβαδίτης,ο Καρυωτάκης,ο Ρίτσος,ο Χαλίλ Γκιμπραν,οΌσσο.
Όταν γράφετε τους στίχους σας αποστασιοποιείστε ή πάντοτε περιέχουν και δικά σας αυτοβιογραφικά στοιχεία?
Συνήθως επιρρεάζομαι από γεγονότα, καταστάσεις και αφηγήσεις. Οι ζωές μας,η δική μου και των γύρω μου είναι η αφορμή.
Ποιος είναι ο τραγουδιστής ή η τραγουδίστρια που θα θέλατε ιδανικά να ερμηνεύσει στίχους σας.
Αγαπημένοι μου τραγουδιστές ο Κώστας Μακεδόνας,η Ελεονώρα Ζουγανέλη,ο Αντώνης Ρέμος,η Γλυκερία,ο Γιάννης Κότσιρας, ο Λευτέρης Πανταζής, η Πέγκυ Ζήνα.
Εκτός από το ταλέντο στο στίχο χρειάζεται και καλλιέργεια από επαγγελματίες του είδους, εσείς έχετε τέτοιου είδους εκπαίδευση και εμπειρία?
Ναι Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τα σεμινάρια της Ελένης Φωτάκη και του Γιάννη Σίννη .
Και οι δύο με βοήθησαν πολύ με τις γνώσεις τους πάνω στο Ελληνικό τραγούδι.
Σίγουρα πάντα μαθαίνουμε από του έμπειρους.
Ο Μάνος Ελευθερίου έλεγε ότι για να γράψει κανείς στίχους χρειάζεται διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα, εσείς διαβάζετε λογοτεχνία?
Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάνο Ελευθερίου,εγώ διάβαζα από παιδί,άλλωστε υπάρχει τόσο υλικό, ο χρόνος είναι λίγος.
Να περιμένουμε σύντομα και άλλους στίχους σας να μελοποιηθούν ? βρίσκεστε σε αναζήτηση συνθέτη ?
Το εύχομαι !! Γιατί πιστεύω ότι η επιθυμία κάποιου που γράφει στίχους είναι να τους ακούσει μελοποιημένους και ν´αγγίζουν κι άλλους ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Copyright © 2020 Updatetimes.gr