Σε έναν «δεκάλογο» υγιεινής διατροφής για παιδιά προχώρησαν οι καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.
Μεταξύ άλλων οι καθηγητές προτρέπουν τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά ενθαρρύνοντας υγιεινές συνθήκες.
Παράλληλα σύμφωνα με τον οδηγό προτείνεται καθημερινά σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά τη διατροφή γίνεται λόγος για ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα καθημερινά, όπως και ένα μικρογεύμα. Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα, και το πολύ νερό οπωσδήποτε.
Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει ακόμα γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, ποικιλία δημητριακών με προτίμηση στα ολικής άλεσης, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν. Το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με αποφυγή της χρήσης επεξεργασμένου κρέατος. Το ελαιόλαδο ως πρώτη προτίμηση είναι επιβεβλημένη, τα όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα η κατανάλωση λιπαρού ψαριού. Η κατανάλωση των γευμάτων σύμφωνα με τον οδηγό θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα, ενώ το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή προϊόντων εποχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ