Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς κυρώσεις εντείνουν την πίεση στη στρατιωτική χούντα της Γκαμπόν

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους για την Γκαμπόν εξαιτίας του πραξικοπήματος την περασμένη εβδομάδα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αλί Μπόνγκο, μετά την αμφιλεγόμενη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές στην αφρικανική χώρα. Επίσης κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ECCAS που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε να μεταφερθεί άμεσα η έδρα του οργανισμού από την πρωτεύουσα της Γκαμπόν Λίμπρβιλ στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, Μαλάμπο.

Ο αντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας Τεοντόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ δήλωσε ότι δόθηκε το περιθώριο ενός έτους ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές διαδικασίες για την γρήγορη επιστροφή στη συνταγματική τάξη.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα, η ECCAS είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για τα γεγονότα και είχε καταδικάσει κατηγορηματικά την προσφυγή στη βία και τα όπλα ως μέθοδο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Στον οργανισμό της ECCAS που συστάθηκε το 1983 συμμετέχουν 11 χώρες της Κεντρικής Αφρικής – Ανγκόλα, Μπουρούντι, Καμερούν, Τσαντ, Γκαμπόν, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε – και στην ιδρυτική της συμφωνία καθορίζεται ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται να τηρούν μια σειρά από βασικές αρχές, μεταξύ αυτών και τις δημοκρατικές αρχές που εγγυώνται το κράτος δικαίου, τις ελεύθερες και διαφανείς εκλογές και την υποχρέωση των κυβερνώντων και των δημόσιων αξιωματούχων να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πραξικόπημα στη Γκαμπόν ανακοινώθηκε από τους στρατιωτικούς μέσα από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, οι οποίοι κατήγγειλαν νοθεία στις εκλογές της 26ης Αυγούστου που έδιναν τη νίκη με σχεδόν 65% στον μέχρι αυτή τη στιγμή πρόεδρο Αλί Μπόνγκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, μετά το θάνατο του πατέρα του που κυβερνούσε τη χώρα από το 1967.

Στη συνέχεια, η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της Δημοκρατικής Φρουράς Μπρις Ολίγκι Νγκέμα διορίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος, ενώ ο Αλί Μπόνγκο έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πηγές: AP, Europa Press

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στην ιστορία φαίνεται ότι περνά το ψηφιακό μπλακ άουτ, που κατά τραγική ειρωνεία προκάλεσε επίσημος συνεργάτης κυβερνοασφάλειας της Microsoft. Επηρέασε από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κάψουλα αυτοκτονίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελβετία, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός που την ανέπτυξε. Αυτή...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από μαραθώνια διαδικασία, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των δεκατεσσάρων κατηγορούμενων για εμπλοκή στο δεύτερο κύκλωμα εκβιαστών, με δράση σε ολόκληρη την Αττική, που εξαρθρώθηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή οδηγείται, αφού κρίθηκε προφυλακιστέος, ο 73χρονος που συνελήφθη από τους ανακριτκούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής κατηγορούμενος για συνολικά έξι περιπτώσεις εμπρηστικών ενεργειών, τέσσερις...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr