Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο – Κορονοϊός: Η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων εμβολίου ήταν 65,5% στους καρκινοπαθείς

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικός στην πλειονότητα των ανθρώπων με καρκίνο, παρ’ όλο που πολλοί έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της νόσου και των θεραπειών τους. Όμως, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν ταχύτερη μείωση της ανοσιακής προστασίας σε χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις των εμβολίων Covid-19 στα άτομα με καρκίνο.

Η βρετανική έρευνα επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ χαμηλότερη ιδίως στους ασθενείς με καρκίνους του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, σε εκείνους που διαγνώστηκαν με καρκίνο πρόσφατα, καθώς και σε όσους έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) κατά το τελευταίο έτος πριν τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Μπέρμιγχαμ και του Σαουθάμπτον, καθώς επίσης της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), με επικεφαλής τον δρα Λέναρντ Λι του Τμήματος Ογκολογίας της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ογκολογικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet Oncology», ανέλυσαν στοιχεία για 377.194 ανθρώπους με ενεργό ή πρόσφατο καρκίνο που είχαν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου Covid-19.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με καρκίνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 και ότι η ανοσιακή απόκρισή τους μετά τον εμβολιασμό τους είναι χαμηλότερη. Η μελέτη μας είναι η πρώτη και μεγαλύτερη παγκοσμίως που εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη σταδιακή εξασθένησή τους στους ασθενείς με καρκίνο σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε ο Λι.

Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων έναντι του κινδύνου λοίμωξης με κορονοϊό ήταν 65,5% στους καρκινοπαθείς έναντι σχεδόν 70% στον γενικό πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στους περισσότερους ανθρώπους με καρκίνο. Από την άλλη πλευρά, όμως, τρεις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητά τους είχε μειωθεί στο 47% στα άτομα με καρκίνο έναντι 61,4% στον γενικό πληθυσμό.

Ενώ τα εμβόλια προσφέρουν στους καρκινοπαθείς υψηλότερη προστασία κατά του κινδύνου νοσηλείας (83,3%) και θανάτου (93,4%) από Covid-19, από ό,τι έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μετά από εμβολιασμό, και αυτή η προστασία έναντι της πιο βαριάς Covid-19 εξασθενεί ταχύτερα μετά από τρεις έως έξι μήνες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας Πίτερ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον τόνισε ότι η νέα μελέτη «αναδεικνύει τη σημασία των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού στους ανθρώπους με καρκίνο», ιδίως για όσους έχουν καρκίνους του αίματος.

Πηγή: The Lancet

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μόλις πριν πέντε ημέρες, η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Αρχή (KAN) αποκάλυψε το σχέδιο του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκδίωξαν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές από τον καταυλισμό που είχαν στήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα (16/5) ότι κατέσχεσε ποσότητα μεθαμφεταμίνης βάρους 1,8 τόνων, την οποία ένα από τα φοβερότερα μεξικανικά καρτέλ, το καρτέλ Σιναλόα,...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες χθες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr