Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες ανέπτυξαν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και σεισμούς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και υποθαλάσσιους σεισμούς που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε την κίνηση των τεκτονικών πλακών σε πραγματικό χρόνο, συνδυάζοντας τεχνολογία όπως υποβρύχια μικρόφωνα, με τεχνητή νοημοσύνη. Στη μελέτη της, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Physics of Fluids», χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις από υποβρύχια μικρόφωνα, τα λεγόμενα υδρόφωνα, για να μετρήσει την ακουστική ακτινοβολία που παρήγαγαν 200 σεισμοί που συνέβησαν στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

«Τα τσουνάμι μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικά γεγονότα που προκαλούν τεράστιες απώλειες ζωών και καταστρέφουν παράκτιες περιοχές, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η μελέτη μας καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να λάβουμε γρήγορες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την κλίμακα των τσουνάμι μέσω της παρακολούθησης των ακουστικών και βαρυτικών κυμάτων», δήλωσε στο Sky News, ο Δρ Ουσάμα Κάντρι, συν-συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος λέκτορας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Τα ακουστικά-βαρυτικά κύματα είναι ηχητικά κύματα που κινούνται στον βαθύ ωκεανό με την ταχύτητα του ήχου. Μπορούν να δημιουργηθούν από υποθαλάσσιους σεισμούς, εκρήξεις και κατολισθήσεις – τα οποία μπορούν όλα να προκαλέσουν τσουνάμι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υδρόφωνα, καταγραφές και ένα υπολογιστικό μοντέλο για να εντοπίσουν την πηγή του τεκτονικού γεγονότος, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο Κάντρι και ο συνεργάτης του, Δρ. Μπερναμπέ Γκομέζ-Περέζ, έχουν ήδη τοποθετήσει 11 υδρόφωνα σε όλο τον κόσμο.

Τα υπάρχοντα συστήματα προειδοποίησης βασίζονται σε κύματα που φτάνουν σε θαλάσσιες σημαδούρες και σεισμικούς αισθητήρες για να ενεργοποιήσουν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Ως εκ τούτου, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να γίνει εκκένωση. Επιπλέον, δεν είναι πάντα ακριβή στην πρόβλεψη του κινδύνου που ενέχουν τα επακόλουθα τσουνάμι.

«Το σημερινό σύστημα δεν υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο και δεν διαθέτει πραγματικά εργαλεία για τη μέτρηση του τσουνάμι και λόγω της εγγύτητας των σημαδούρων στην ακτή, είναι συχνά πολύ αργά», εξήγησε ο Κάντρι.

«Στην περίπτωση του τσουνάμι που έπληξε στη Σρι Λάνκα το 2004, υποθετικά θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει στους ανθρώπους 65 λεπτά για να εκκενωθούν. Έτσι μπορούμε να σώσουμε σχεδόν κάθε ζωή. Μόλις το κύμα χτυπήσει τα υδρόφωνα, οι υπολογισμοί διαρκούν περίπου 17 δευτερόλεπτα. Ακόμη και εμείς εκπλαγήκαμε από την ταχύτητα», σημείωσε ο ερευνητής.

(Sky News)

Ο Κάντρι εξήγησε επίσης ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα συστήματα, με τα δύο να λειτουργούν ως μηχανισμοί ελέγχου του άλλου.

Οι αλγόριθμοι του νέου συστήματος μπορούν να ταξινομήσουν τον τύπο ολίσθησης και το μέγεθος του σεισμού, πριν αναλύσουν τις ιδιότητές του, όπως το μήκος και το πλάτος, την ταχύτητα ανύψωσης και τη διάρκεια. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί το πραγματικό μέγεθος του τσουνάμι.

«Αν γνωρίζουμε τον τύπο ολίσθησης στα αρχικά στάδια της αξιολόγησης μπορεί να καταφέρουμε να μειώσουμε τους ψευδείς συναγερμούς και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των συστημάτων προειδοποίησης μέσω μιας ανεξάρτητης διασταυρούμενης επικύρωσης», δήλωσε συν-συγγραφέας Γκομέζ-Περέζ.

(Sky News)

Ο Κάντρι δήλωσε ότι τυχόν ψευδείς συναγερμοί θα μπορούσαν να κλείσουν επιχειρήσεις και λιμάνια – με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Η ομάδα συναντήθηκε με την ωκεανογραφική επιτροπή της UNESCO για να συζητήσει τις δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας στην πρόληψη καταστροφών. Το έργο της ομάδας για την πρόβλεψη του κινδύνου τσουνάμι αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος για την ενίσχυση των συστημάτων προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Sky News

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Το πτώμα του Ελιακίμ Λίβμαν, ενός Ισραηλινού που οι αρχές θεωρούσαν όταν ήταν όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκε στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν την Παρασκευή...

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, αμερικανικής κατασκευής, που εξαπολύθηκαν εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις,...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφυγε κατά της Τουρκίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφού η Άγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, που με κάθε μέσο εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να γιορτάσουν το Πάσχα στην επαρχία. Όπως...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr