Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο πειραματικό εμβόλιο στον κόσμο για τον εθισμό στην κοκαΐνη

Επιστήμονες στη Βραζιλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου για τον εθισμό στο ναρκωτικό και στο ισχυρό παράγωγό του, το κρακ.

Το πειραματικό εμβόλιο με την ονομασία «Calixcoca», το οποίο έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ζώα, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που εμποδίζει την κοκαΐνη και το κρακ να φτάσουν στον εγκέφαλο, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους χρήστες να σπάσουν τον κύκλο του εθισμού.

Εάν το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα είναι η πρώτη φορά που ο εθισμός στην κοκαΐνη αντιμετωπίζεται με τη χρήση εμβολίου, δήλωσε ο ψυχίατρος Φρεντερίκο Γκαρσία, συντονιστής της ομάδας που ανέπτυξε τη θεραπεία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais.

Την περασμένη εβδομάδα, η ερευνητική ομάδα απέσπασε το κορυφαίο βραβείο που συνοδεύεται από 500.000 ευρώ, στα βραβεία Euro Health Innovation για την ιατρική στη Λατινική Αμερική που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική εταιρεία Eurofarma.

​Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να παράξει αντισώματα που συνδέονται με μόρια κοκαΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο «κέντρο ανταμοιβής» του  εγκεφάλου όπου το φάρμακο διεγείρει συνήθως υψηλά επίπεδα ντοπαμίνηςμ η οποία προκαλεί ευχαρίστηση.

Παρόμοιες μελέτες έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον κορυφαίο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Ωστόσο σταμάτησαν όταν οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν επαρκή αποτελέσματα.

Το Calixcoca έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικό σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, παράγοντας σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της κοκαΐνης με ελάχιστες παρενέργειες. Προστατεύει επίσης τα έμβρυα αρουραίων από την κοκαΐνη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το εμβόλιο πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το Calixcoca θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία του εθισμού.

​«Δεν υπάρχει ειδική καταγεγραμμένη θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη και το κρακ. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό ψυχολογικής συμβουλευτικής, κοινωνικής βοήθειας και απεξάρτησης, όταν είναι απαραίτητο», εξήγησε.

Το Calixcoca θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη θεραπευτική αγωγή, βοηθώντας τους ασθενείς κατά τα κρίσιμα στάδια της απεξάρτησης.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται με χημικές ενώσεις που σχεδιάζονται στο εργαστήριο και όχι με βιολογικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή του θα ήταν λιγότερο δαπανηρή από πολλά άλλα εμβόλια και δεν θα χρειαζόταν να αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο ο ερευνητής τονίζει πως δεν είναι «πανάκεια» και δεν θα πρέπει να χορηγείται σε οποιονδήποτε. Η ακριβής ομάδα-στόχος θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών, αλλά θεωρητικά προορίζεται για χρήστες που έχουν ήδη απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη. Ο στόχος είναι να αλλάξει αυτό που ο Γκαρσία αποκαλεί «θλιβερή στατιστική». Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις τακτικούς χρήστες κοκαΐνης εθίζεται. Και μόλις ένας στους τέσσερις εθισμένους καταφέρνει να το κόψει μετά από πέντε χρόνια θεραπείας.

Δεδομένου του διακυβεύματος, η προσμονή γύρω από το εμβόλιο είναι μεγάλη. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με την επιστημονική ομάδα για να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα (5/12) ότι η Μόσχα απέρριψε τη «σημαντική» πρότασή τους για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, του...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σήμερα η...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που ζήτησαν βοήθεια για το πώς θα λιποτακτήσουν απ’ τον στρατό, το φθινόπωρο του 2023, αυξήθηκε κατά 89% σε...

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας 15χρονος, το τελευταίο θύμα της αντιπαλότητας μεταξύ νέων διαφορετικών συνοικιών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ενώ επέστρεφε από το σχολείο του, στο πλαίσιο μιας συμπλοκής...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr