Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση σε τυφλά ποντίκια

Νευροβιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ίρβαϊν, αποκατέστησαν την όραση σε ενήλικα ποντίκια με συγγενή τύφλωση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη θεραπεία για μια διαταραχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται «Αμαύρωση του Leber» (LCA), η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική εξασθένιση της όρασης κατά τη γέννηση. Η πάθηση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιων μεταλλάξεων σε οποιοδήποτε από πάνω από δύο δωδεκάδες γονίδια και οδηγεί σε εκφυλισμό ή δυσλειτουργία των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς.

Ανάπτυξη θεραπείας για ενήλικες

Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και καιρό για την ανάπτυξη θεραπειών για τους κατεστραμμένους ή δυσλειτουργικούς φωτοϋποδοχείς.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν σε παιδιά με LCA, οι θεραπείες με συνθετικά ρετινοειδή που εγχέονται απευθείας στο μάτι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κάποιας απώλειας όρασης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν τους ενήλικες δεν είναι ακόμη αρκετά σαφής.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο η θεραπεία διέσωσε τα κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση», δήλωσε ο Σουνίλ Γκάντι, καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς και συγγραφέας της μελέτης.

«Το να μπορεί κάποιος να βλέπει, περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από έναν ανέπαφο και λειτουργικό αμφιβληστροειδή. Ξεκινά από το μάτι, το οποίο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Στα κεντρικά κυκλώματα του εγκεφάλου λαμβάνει χώρα η αντίληψη της όρασης», εξήγησε ο καθηγητής.

(Current Biology)

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι για να συνδεθούν σωστά τα κεντρικά κυκλώματα του εγκεφάλου, τα σήματα αυτά έπρεπε να ληφθούν κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης, εξέπληξαν τους επιστήμονες.

«Η σηματοδότηση της κεντρικής οπτικής οδού αποκαταστάθηκε σημαντικά στους ενήλικες και ειδικά τα κυκλώματα που επεξεργάζονται τις πληροφορίες οι οποίες προέρχονται και από τα δύο μάτια», εξήγησε ο Γκάντι.

«Αμέσως μετά τη θεραπεία, τα σήματα που προέρχονταν από το αντίθετο μάτι, το οποίο είναι το κυρίαρχο μονοπάτι στο ποντίκι, ενεργοποιούσαν δύο φορές περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτό που ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι τα σήματα που προέρχονταν από το μονοπάτι του ματιού της ίδιας πλευράς, ενεργοποιούσαν πέντε φορές περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο μετά τη θεραπεία και αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα είχε μεγάλη διάρκεια», σημείωσε.

«Η αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας στο επίπεδο του εγκεφάλου ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν από τις βελτιώσεις που είδαμε στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς. Το γεγονός ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί τόσο καλά στο κεντρικό οπτικό σύστημα στα ενήλικα ποντίκια, υποδηλώνει ότι υπάρχει μια λανθάνουσα δυναμική για όραση η οποία περιμένει να ενεργοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον Γκάντι, τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών με ρετινοειδή για την πλήρη αποκατάσταση του κεντρικού οπτικού συστήματος σε ενήλικες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο η νεοσύστατη εταιρεία ετοιμάζει ήδη ένα δεύτερο εμφύτευμα που υπόσχεται...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έχετε συνδέσει ποτέ τη γεύση του πορτοκαλιού με το ζωηρό του χρώμα; Ο εγκέφαλός μας κάνει συνεχώς αυτές τις «διατροπικές» συνδέσεις, συγχωνεύοντας πληροφορίες από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νεοσύστατη εταιρεία Science Corp που ίδρυσε ο συνιδρυτής της Neuralink σχεδίασε ένα νέο βιονικό μάτι που στοχεύει και θεραπεύει δύο ασθένειες που προκαλούν...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εκτεταμένη έρευνα για την όραση σπονδυλωτών και ασπόνδυλων έχουν προχωρήσει ερευνητές μελετώντας εκατοντάδες περιπτώσεις με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως τα χερσαία ζώα...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr