Δίνουν αποδοχές κάτω από το τραπέζι οι εργοδότες στους εργαζόμενους με τη σιωπηρή υποχρέωση να ξεχάσουν οκτάωρο, ρεπό και αργίες. Όταν όμως έρθει η ώρα της καταβολής των δεδουλευμένων, κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν τηρούν την άτυπη συμφωνία.
«Παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ζητούν από τους εργοδότες τα νόμιμα, δηλαδή τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις αμοιβές που προβλέπουν τα ωράρια, τις προσαυξήσεις. Είναι αμαρτία από το Θεό να πηγαίνουμε για δουλειά και να πέφτουμε θύματα κάποιων έξυπνων», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό.
Το φαινόμενο των μαύρων αποδοχών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, κάνοντας ευάλωτους τους εργαζόμενους στις απαιτήσεις των εργοδοτών και στερώντας παράλληλα εισφορές από τα ταμεία.
«Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι αδικούν στην πραγματικότητα τον εργαζόμενο, πέρα από την εισφοροδιαφυγή, γιατί κανένα από τα ποσά που κάποιος συμφωνεί να παίρνει μαύρα δεν θα συνυπολογιστεί ούτε στα δώρα, ούτε στα επιδόματα, ούτε και στην αποζημίωση απόλυσης», τονίζει ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος.
«Σε όλες τις τουριστικές περιοχές αυτό γίνεται κατά κόρον. Στην ουσία καταργούν το οκτάωρο, δουλεύουν 12 – 13 – 14 ώρες και στο τέλος, όταν έρχεται η ώρα της εξόφλησης λένε μέσα σε αυτά τα μαύρα όσοι καταφέρνουν και τα παίρνουνε, είναι το επίδομα αδείας, η απόλυση, το δώρο και οι υπερωρίες», επισημαίνει ο Χρήστος Δημόπουλος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας.
Δεν λείπουν μάλιστα και τα περιστατικά εργοδοτικής βίας σε βάρος των εργαζομένων. Το τελευταίο συμβάν, σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου, είναι ο ξυλοδαρμός 20χρονου σερβιτόρου στην Πάργα όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του.
Ο συνάδελφος προσελήφθη από την επιχείρηση στα μέσα Ιουνίου. Δούλευε 9 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Υπήρχε μια συμφωνία δυστυχώς, για φανερές απολαβές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με την κλαδική Συλλογική σύμβαση εργασίας και για μαύρες αποδοχές», επισημαίνει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Δημόπουλος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας, συμπληρώνει πως: «Δεχόταν απειλές καθημερινές και όταν αποφάσισε να φύγει από την εργασία του ζήτησε τα δεδουλευμένα, όπου και έλαβε χώρα και το συγκεκριμένο γεγονός, το ξυλοδαρμός δηλαδή από τον εργοδότη με τη τσουγκράνα στον εργαζόμενο, από ότι μας κατήγγειλε ο εργαζόμενος».
Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι ο προβλεπόμενος έλεγχος για την υπόθεση θα γίνει μετά την επίσημη υποβολή της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr