Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Έξυπνη» ανακύκλωση στις πλαζ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας

Όσο κι αν υπάρχει η γενικότερη θέληση για καθαρές ακτές, οι παραλίες είναι πάντα ένας χώρος όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος ανθρώπων, ειδικά τα σαββατοκύριακα, και μαζί τους μοιραία συγκεντρώνονται και απορρίμματα. Γι’ αυτό και οι καθαρές ακτές αποτελούν κάθε καλοκαίρι ένα μεγάλο στοίχημα για τους δήμους, οι οποίοι κινητοποιούν προσωπικό και ενέργεια προκειμένου να το πετύχουν.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και κινητοποιεί τώρα και τις «έξυπνες» εφαρμογές, ειδικά για τις δύο οργανωμένες πλαζ που διαθέτει, αυτές της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία καινοτόμων εφαρμογών Whywasteme, υποστηρίζει την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα για κινητά τηλέφωνα, η οποία κατά κάποιο τρόπο προσωποποιεί τις προσπάθειες προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος, δίνοντας κίνητρα για τη χωριστή συλλογή πλαστικών και αλουμινένιων συσκευασιών στις ακτές του δήμου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνό του και η οποία έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις συσκευασίες που ο χρήστης διοχετεύει στην ανακύκλωση. Ταυτόχρονα, υπολογίζει πόσο διοξείδιο του άνθρακα γλιτώνει η ατμόσφαιρα κι εδώ έρχεται η ανταποδοτικότητα, καθώς η εφαρμογή επιβραβεύει τον χρήστη με δώρα και δωρεές για την προστασία των θαλασσών.

Έτσι, όσοι βρεθούν σε αυτές τις δύο πλαζ, θα μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή, να δημιουργούν το δικό τους προφίλ, να σκανάρουν τις άδειες συσκευασίες και να συγκεντρώνουν πόντους για κάθε άδειο μπουκάλι ΡΕΤ ή για κάθε κουτί αλουμινίου που απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους της Whywasteme. Κάθε πέντε πόντοι ισοδυναμούν με 1 ευρώ, το οποίο οι χρήστες μπορούν να δωρίσουν σε τρεις άλλες ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται ενεργά στον καθαρισμό του βυθού και των ελληνικών ακτών. Από εκεί και πέρα, οι τρεις πρώτοι χρήστες σε επιδόσεις ανακύκλωσης, θα κερδίσουν και δώρα από ελληνικές εταιρείες βιώσιμου σχεδιασμού με υλικά από το θαλάσσιο περιβάλλον, πάνω στη λογική της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής αξιοποίησης.

«Είμαστε ως δήμος ένα πεδίο συνεχών εφαρμογών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξηγεί: «Πρόκειται για μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, την οποία θελήσαμε να υιοθετήσουμε. Οι ακτές μαζεύουν πάντα απορρίμματα και κυρίως πλαστικά μπουκάλια. Πολλά πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν, αποσκοπεί στο να μην πεταχτούν δεξιά και αριστερά όλα αυτά τα μπουκάλια, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και παράλληλα να δώσει κίνητρο γι’ αυτό στον λουόμενο, ώστε ο καθένας να κάνει τη δική του ανακύκλωση μέσα στην ακτή».

Όπως λέει ο κ. Κωνσταντέλλος, μέχρι και «πρωτάθλημα» μπορεί να δημιουργηθεί, αφού οι χρήστες μπορούν να προσκαλέσουν άλλους λουόμενους και να δημιουργήσουν ομάδες, σ’ ένα πρωτότυπο παιχνίδι ανακύκλωσης. «Είναι μια καλομελετημένη εφαρμογή», προσθέτει στο τέλος.

Είναι γεγονός πως ο συγκεκριμένος δήμος της Αττικής έχει προχωρήσει σε αρκετές καινοτομίες γύρω από την ανακύκλωση και είναι από αυτούς που εφαρμόζουν διάφορα πιλοτικά προγράμματα, προκειμένου να πετύχουν το ζητούμενο. Σε κάποια μάλιστα από αυτά έχει γίνει πρωτοπόρος, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί μια κουλτούρα ανακύκλωσης στους δημότες και των τριών δημοτικών κοινοτήτων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή όμως, έρχεται να απευθυνθεί και στους επισκέπτες του δήμου, δηλαδή σε όλους αυτούς που θα πάνε στη Βουλιαγμένη και στη Βάρκιζα για μπάνιο από διάφορες περιοχές της Αττικής.

«Ναι, ο δήμος έχει δημιουργήσει αυτή την κουλτούρα, όμως οι ακτές αφορούν και τους επισκέπτες μας, όχι μόνο τους δημότες. Επομένως, αφορά σε μια κουλτούρα ανακύκλωσης, που επιδιώκει να εξαπλωθεί, γιατί το θέμα των απορριμμάτων δεν είναι μόνο τοπικό, είναι γενικότερο. Τι να το κάνεις το να είναι καθαρή η μια παραλία και η διπλανή να μην είναι; Το περιβάλλον λοιπόν είναι υπόθεση όλων, δημοτών και επισκεπτών», απαντά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και καταλήγει:

«Για εμάς ως δημοτική Αρχή αποτελεί υποχρέωση, όπου υπάρχουν τέτοιες καινοτομίες και εφαρμογές ή να τις υιοθετούμε ή να τις πηγαίνουμε πιο πέρα. Το τελικό αποτέλεσμα αφορά όλους μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου είναι η μετάστασις του ευαγγελιστού Ιωάννου του θεολόγου, Αγίου και δικαίου Γεδεών. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα. Ιωάννης...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές,...

ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία έχει προγραμματίσει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης. Συγκεκριμένα...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr