Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Συμφωνήθηκε στον ΟΟΣΑ η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών – Τα οφέλη για τις υπογράφουσες χώρες (audio)

Πλησιάζει το τέλος της νόμιμης φοροαποφυγής για τις ψηφιακές εταιρείες-κολοσσούς, ύστερα από την συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ 138 χωρών στον ΟΟΣΑ και από την οποία θα προκύψει μια διεθνής συνθήκη σχετικά με την φορολόγηση των πολυεθνικών, με δεσμευτικές συνέπειες για τις υπογράφουσες χώρες.

Τι σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή της συμφωνίας και ποια τα οφέλη που απορρέουν για τις οικονομίες των χωρών που την υπογράφουν ανέλυσε στο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Ο.Ο.Σ.Α, σε συνέντευξή του.

Την περασμένη εβδομάδα, σε διακυβερνητική διάσκεψη στην οποία εκπροσωπήθηκαν οι 138 χώρες, σε επίπεδο στελεχών των κυβερνήσεων, γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων ή ακόμα και υφυπουργών σε ορισμένες περιπτώσεις, επετεύχθη η εν λόγω συμφωνία, που είχε προϊστορία 20 μηνών, η οποία είχε προϊστορία σχεδόν δεκαετίας και αυτό είναι που τονίζει και τη σημασία της προόδου που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΟΣΑ, σημείωσε ο κ. Παγουλάτος.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι σημαντικό και για τον οποίο, τόσες κυβερνήσεις κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι προσπαθώντας να φτάσουν σε μια συμφωνία, είναι ότι είμαστε σε ένα φαινόμενο παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

«Πλέον είμαστε στη φάση που αυτή η παγκοσμιοποιημένη οικονομία διαρρηγνύεται και κατακερματίζεται κάπως, αλλά πάντως μεγάλων εταιρειών, ιδίως της ψηφιακής οικονομίας οι λεγόμενες GAFA, δηλαδή Google, Apple, Facebook, Amazon και άλλες όμως, οι οποίες είναι εταιρείες που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα και ως τώρα το μοντέλο που είχαν είναι ότι έχουν ως έδρα μία χώρα χαμηλών φορολογικών συντελεστών ή κοντά στο μηδέν φορολογικών συντελεστών, αυτή είναι η έδρα του τμήματος των εταιρειών που είναι το IP, δηλαδή η διανοητική περιουσία. Τα κέρδη που πηγαίνουν εκεί, φορολογούνται στη χώρα με αυτόν τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή και όλες οι πωλήσεις, επειδή ανάγονται στα διανοητικά δικαιώματα, δηλαδή στις ευρεσιτεχνίες και στις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει εισάγει αυτή η επιχείρηση, καταλήγουν να φορολογούνται σε μία χώρα με έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Αυτό ήταν ένας νόμιμος τρόπος φοροαποφυγής, όχι φοροδιαφυγής. Δηλαδή νόμιμη φοροαποφυγή» περιέγραψε ο κ. Παγουλάτος.

Αυτό, επισήμανε ο κ. Παγουλάτος, στερούσε και στερεί από τις κυβερνήσεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορολογικών εσόδων σε μία περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις έχουν αυξημένες ανάγκες επενδυτικές, κοινωνικών δαπανών, δαπανών ασφάλειας και σε μια περίοδο στην οποία τα φορολογικά έσοδα δοκιμάζονται όπως δοκιμάζονται σε περιόδους ύφεσης ή οικονομικής αστάθειας.

«Άρα, ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια συμφωνία και αυτή η συμφωνία φαίνεται ότι είναι κεκτημένο. Μένουν ακόμα κάποια μικρά βήματα να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου για να υπογραφεί κανονικά ως συμφωνία. Έγινε δηλαδή ένα πολύ μεγάλο βήμα την περασμένη εβδομάδα, 138 χώρες υπέγραψαν αυτό το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει και αναγνωρίζει το κεκτημένο που έχει επιτευχθεί» τόνισε ο κ. Παγουλάτος.

Αυτό που θα προκύψει λοιπόν, είναι μια διεθνής συνθήκη, η οποία καθώς θα υπογραφεί, έχει νομικές δεσμευτικές συνέπειες για τις υπογράφουσες χώρες και αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ΟΟΣΑ, σημείωσε ο κ. Παγουλάτος, ότι ενώ είναι ένα διακυβερνητικό πλαίσιο και στο διακυβερνητικό πλαίσιο οι χώρες προσχωρούν συναινετικά, δηλαδή αν δεν συμφωνούν με κάτι δεν υποχρεώνονται να το εφαρμόσουν, στο συγκεκριμένο επειδή θα προκύψει μια διεθνής συμφωνία την οποία θα την έχουν υπογράψει, ο ΟΟΣΑ παράγει δεσμευτικούς κανόνες.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής δύο πυλώνες, γι’ αυτό και έχει γίνει γνωστή ως η λύση των δύο πυλώνων.

«Όσο αφορά στον πρώτο πυλώνα– βάζοντας το σε μια λογική απλούστευσης- ένα σημαντικό ποσοστό των μεγαλύτερων πολυεθνικών, εδώ μιλάμε για εταιρείες με ετήσια έσοδα πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό ποσοστό θα φορολογείται στις χώρες εκείνες όπου αυτές οι εταιρείες πραγματοποιούν εργασίες» ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, χρησιμοποιώντας το εξής παράδειγμα.

«Η Facebook, για παράδειγμα, έχει σε μια αφρικανική χώρα, στην Ινδία, στην Αλβανία, έχει δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρήστες του Facebook. Θα φορολογείται στη χώρα εκείνη όπου υπάρχουν οι χρήστες της. Αυτό διαφοροποιείται από την ως τώρα περίπτωση κατά την οποία μια εταιρεία σαν τη Facebook δήλωνε ως έδρα της, ας πούμε την Ιρλανδία ή τα νησιά Κέιμαν και φορολογείται με έναν πάρα πολύ χαμηλό συντελεστή και οι χώρες στις οποίες είχε εργασίες και πελάτες η Facebook, δεν εισέπρατταν κανένας τίποτα» ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία αυτής της αλλαγής, καθώς θα φέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα σε όλες τις χώρες στις οποίες λειτουργούν αυτές οι παγκοσμιοποιημένες πολυεθνικές εταιρείες.

«Ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι επειδή ως τώρα είχαμε μια διαδικασία φορολογικού ανταγωνισμού, δηλαδή μια χώρα για να προσελκύσει αυτές τις λειτουργίες, δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, έλεγε ότι, έλα σε μένα και θα σε φορολογώ με 3%- 5%, ορίζεται ένας ελάχιστος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής 15% για αυτές τις μεγάλες πολυεθνικές. Σστο σκέλος αυτό, της συμφωνίας, μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρεκβάσεις, τόνισε, καθώς αυτές οι συμφωνίες έχουν πάντα συμβιβασμούς και αυτό διότι εμπλέκονται μεγάλες κυβερνήσεις.

«Όλη αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Το γεγονός ότι 138 χώρες φτάσανε και υπογράψανε ένα κοινό ανακοινωθέν σε μια περίοδο κατά την οποία το να πετύχουν κάτι τέτοιο σε επίπεδο ΟΗΕ, είναι αδύνατον. Οι μόνες χώρες που έχουν εξαιρεθεί από αυτές τις 138 είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία. Αλλά υπήρξαν διαφωνίες εκτός από αυτό το μπλοκ των χωρών και κάποιες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα που προφανώς είναι εκτός, αλλά και από χώρες όπως ο Καναδάς που ήθελε να προχωρήσει πιο δυναμικά στη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών. Έχουμε και διαφωνίες από αυτή την πλευρά. Όμως για να λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι να είναι στην ίδια σελίδα, το περίπου επιτεύχθηκε με το κοινό ανακοινωθέν της περασμένης εβδομάδας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παγουλάτος.

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαρώνει» η ακρίβεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η χώρα μας είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη. Ακρίβεια: Σε τι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι άγριες μάχες ανάμεσα σε ισραηλινά στρατεύματα και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, έπειτα από πολλές ημέρες πλήρους...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αυξητική τάση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε το 2023 με επιταχυνόμενο ρυθμό και σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr