Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γάμος και νέα οικογένεια: Όλα τα μέτρα στήριξης για τα νέα ζευγάρια

Από το πρόγραμμα επιδότησης δανείων, μέχρι τις «νταντάδες της γειτονιάς» και την αύξηση του επιδόματος γέννησης οι δράσεις και τα μέτρα στήριξης των υπουργείων, Εργασίας, Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής, αποτελούν «σύμμαχο» για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν και να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια.

Το υψηλό κόστος διαβίωσης, οι αυξημένες τιμές ακινήτων και η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, είναι μερικά από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι, ωστόσο ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από προγράμματα που στόχο έχουν να λύσουν τη «δύσκολη εξίσωση» στεγαστικού – δημογραφικού.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικογένειας ανακοίνωσαν πως αυξάνουν το επίδομα γέννησης και ενισχύουν τον σχεδιασμό τους με ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης, ενώ ο κυβερνητικός προϋπολογισμός προβλέπει πως μέσα στη χρονιά θα δοθούν 440 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας σε μια πληθώρα δράσεων, όπως είναι η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μέτρα στήριξης με επίκεντρο την οικογένεια

Ένα από τα πιο πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν είναι η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που καταγράφηκαν από 1/1/2023, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη των πολιτών και τα οποία είναι σε ισχύ φέτος, περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, το οποίο αφορά περί το 1,34 εκατ. ωφελούμενους.
  2. Αύξηση στο επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  3. Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  4. Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων.
  5. Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί, το οποίο αφορά περί τους 330.000 ωφελούμενους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα στήριξης για τους νέους γονείς, όπως τα εξής:

  • Πρόγραμμα υποστήριξης έως το 50% του προϋπολογισμού του έργου για τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας ή νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα. Αφορά φροντίδα βρεφών από 2 μηνών-2,5 ετών.
  • Δημιουργία 150 κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) –κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
  • Υλοποιείται το έργο για κοινωνική στέγαση με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με τους δήμους.
  • Για την περίοδο 2023-24, δόθηκαν 56.815 voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Ενίσχυση του πιλοτικού θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς», με αύξηση voucher που φτάνει στα 500 ή 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα το καθεστώς απασχόλησης.
  • Την τρέχουσα χρονιά διανέμονται καθημερινά 217.267 σχολικά γεύματα, καθώς αυξήθηκαν τα συμμετέχοντα δημοτικά σχολεία σε 1.658, τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει ποτέ.
  • Εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη στεγαστική πολιτική, μέσα από προγράμματα, που υλοποιούνται ήδη όπως: «Σπίτι μου» και «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. ευρώ, καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

Επίδομα γάμου

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η καταβολή του επιδόματος γάμου βρίσκεται στην ευχέρεια του εργοδότη για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ενώ, διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους εργαζόμενους με εξειδικευμένη επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση.

Γάμος και παιδιά

Από τις πάνες και τα μωρομάντηλα μέχρι τα ιατρικά και τα έξοδα εκπαίδευσης, είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα του 2024, ειδικά όταν η ακρίβεια εκτοξεύει το κόστος βασικών προϊόντων μέρα με τη μέρα.

Το κόστος για όλα αυτά μπορεί να ξεκινήσει από τα 500-600 ευρώ για τον πρώτο χρόνο ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό (έτος 2022), ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως και 16 ετών θα χρειαστεί να ξοδέψει – κατά μέσο όρο – περί τα 2.385 τον μήνα για την διαβίωση του, με το κόστος για το παιδί να υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: cnn.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Με διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και αδέσμευτη ενημέρωση, οι Ομοσπονδίες του κλάδου των ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

Αθώα κήρυξε με τη σημερινή ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την Ρένα Δούρου για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Η...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έγκαιρη πρόληψη στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημαίνει θεραπεία τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τα προγράμματα κατά του καρκίνου αλλά των χρόνιων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους, η Εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ, η αποδοτικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η λήξη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr